Denna artikel sponsras av författare/förlag

En ny generation tar vid i Henrik Focks historiska relationsberättelse

Författaren Henrik Fock. Foto: Oskar Omne

I sin nya roman Misstaget i Petrograd som utspelar sig 1920–1945 berättar Henrik Fock om en jakt på rikedom, respekt, självständighet och kärlek.

Henrik Fock fortsätter sin historiska romanserie som inleddes med Gulaschbaronen. I den fristående fortsättningen Misstaget i Petrograd möter vi återigen samma karaktärer som i första boken, fast nu har de blivit äldre. Samtidigt tar nästa generation plats på spelplanen.

– Det är en resa med intressanta personer genom spännande och dramatiska händelser, som påverkar dem i deras liv och relationer. Karaktärerna är ju högst olika och det gäller också deras utveckling och förändring över åren, säger Henrik.

– Människor har lätt att hantera sina goda livserfarenheter då de bekräftar för egot att det inte krävs någon förändring. När det gäller att hantera motsatsen, sina misstag, felsteg och tillkortakommanden, där drivkraften till förändring borde finnas är det annorlunda. Några av mina karaktärer vill inte se, utan försöker städa undan det onda genom att låtsas att det inte finns. De riskerar att hamna i en livslögn. Andra försöker med varierande framgång förändra sig genom att bära smärtan. Ytterligare andra sätter en ära i att inte förändra sig, de är stolta för vad de är. Stoltheten är en ofta hyllad egenskap, men kan förvandlas till dum envishet som drar en människa i fördärvet. 

En ny karaktär träder fram i rampljuset i uppföljaren, Kristina, dotter till Agnes och Karl Skogh som växer upp i Visby under mellankrigstiden.

– Kristina föds i slutet av romanen Gulaschbaronen. Hon lever som barn i ett ensamhetens vacuum och när en konflikt i familjen fördjupas och till sist exploderar är det en personlig katastrof för henne. Skör, rädd och sökande försöker hon finna en väg som håller henne flytande. Hon söker en livboj, men det är inte lätt att veta vilken som kan rädda henne från att drunkna och vilken som bara vill kedja fast henne. Och hon brottas med tidens etablerade konventioner. Varefter tar Kristina allt större plats i berättelsen och får kanske till sist betraktas som dess huvudperson. 

Misstaget i Petrograd

Misstaget i Petrograd

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-08-21
  • ISBN: 9789176971949

Historien i Misstaget i Petrograd utspelar sig mellan 1920 och 1945 i klipp med ibland något år och ibland flera år emellan. I berättelsen finns återkommande kopplingar till den verkliga historien, men det centrala är karaktärerna och hur deras historier vävs ihop.

– Det blev mycket research trots att jag anser mig ganska väl bevandrad i historia, säger Henrik. Men dåtiden är inte lätt att förstå. Den rimmar inte alltid med vår idag etablerade och kanske onyanserade bild av hur det egentligen var. Händelserna går att fånga, men det är svårare med tankarna, attityderna och värderingarna. Vår tids glasögon hindrar ibland förståelsen.

Berättelsen utspelar sig delvis på olika platser i Sverige, som Stockholm och Visby, men även i Sovjetunionen dit en av karaktärerna emigrerar.

– Stalinismen är för många välbekant, men den svenska emigrationen av kommunister till deras lyckoland är mindre känd. Berättelserna om vad som hände förnekades av de hemmavarande svenska kommunisterna som lögner och kapitalistisk propaganda. Journalisten Kaa Eneberg har forskat och presenterat svenska människoöden, men emigrationen är så vitt jag vet aldrig gestaltad i romanform. Idag gräver man efter, och hittar, lik i skogarna kring Petrozavodsk dit utvandringen gick. Ryssarna hindrar nu aktivt nya fakta att komma fram och har börjat förneka de som sedan länge är kända.

Rasbiologisk vetenskap och homosexualitet är två av flera teman som följer berättelsen.

– Gustaf Cronhielm, en av huvudkaraktärerna har en högst personlig, och för honom plågsam och hemlig, relation till frågan om rasbiologi som han ständigt bär med sig. Han är en livets spelare av rang och han avslöjar först sin hemlighet som ett trumfkort vid en lunch på Bellmansro med Gestapos chef i Stockholm, berättar Henrik och fortsätter:

– Agnes, en annan av huvudkaraktärerna har en relation till homosexualitet, som skapats av hennes ungdoms djupa förälskelse i en homosexuell man. Hennes uppfattning är inte hemlig, tvärtom, och den drivs av både vrede och kärlek. Men att ”komma ut” i denna tid gjorde man inte. Och kom man ut ofrivilligt kunde det leda till förfärliga konsekvenser.

Flera andra teman återkommer i berättelsen om karaktärernas relationer. De handlar om konflikterna mellan trygghet och frihet, överordning och underordning, oberoende och gemenskap.

– I romanen berättas också om svenskar som stred för Hitler. Under den aktuella tiden var de växande ismerna nazism, nationalism och kommunism medan den liberala demokratin var på defensiven. Det hör därmed tiden till, säger Henrik.

LÄS OCKSÅ: Ny roman av Henrik Fock om svarta affärer, kärlek och klasskamp under första världskriget

Misstaget i Petrograd

Misstaget i Petrograd
Serie Gulaschbaronen
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor458
Vikt640 gr
Utgiven2020-08-21
SABHc
ISBN 9789176971949

Efter första världskrigets slut följer den ena ekonomiska krisen på den andra i Europa. Folkhemmet börjar trevande byggas under 1930-talet, samtidigt som Sverige räddhågat kryper ihop när nazismens framväxt leder till nästa stora krig 1939.

Påverkade av tiden lever människorna vidare med sina liv. Rikedom är inte nog för Gustaf Cronhielm. Han vill ha samhällets respekt, men möter misstänksamhet. Hans mörka förflutna flyter upp till ytan och en skandal briserar. Långsamt börjar han ompröva sitt liv. En tidningsartikel om kommunister i Moskva, där han identifierar sin bror Arvid, får honom att ta ett avgörande steg.

Agnes Skogh är fastlåst i ett olyckligt äktenskap med Karl. När makens gamle vän Sten Seger hyr ett vindsrum i deras stora villa i Visby inleds en dramatisk förändring i hennes liv. För Agnes och Karls sköra dotter Kristina ställs tillvaron på ända.

Arvid Hjelm lyckas övertala sin hustru Greta att de ska emigrera till Sovjetunionen. Stalins terrorvälde, där vem som helst kan bli hämtad till förhör för att aldrig återvända, får honom att börja tvivla på sin tro – medan hans son Hans svär Hitler trohet och ansluter sig till det svenska SS-kompaniet på östfronten.

Misstaget i Petrograd utspelar sig under den dramatiska perioden 1920–1945 och är en fristående fortsättning på Gulaschbaronen som kom ut 2019.

Henrik Fock föddes 1944 i Linköping men växte upp i Bromma. Idag delar han sin tid mellan Kungsholmen i Stockholm och Norrtälje. Han har bland annat varit chef för Stockholms barnomsorg, arbetat som managementkonsult och vd på The Service Management Group samt varit vice vd på Sifo. De senaste åren har han ägnat största delen av sin tid åt skrivandet och det har resulterat i ett flertal böcker, både fack- och skönlitterära. Henrik debuterade 2001 med romanen Ty riket är mitt. Snart följde två delar i samma serie, och alla finns nu som pocket och ljudböcker på Hoi Förlag. I sina böcker speglar Henrik ofta verkligheten genom samhällskritik och människors sökande efter gemenskap.

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se