Denna artikel sponsras av författare/förlag

Ny roman av Henrik Fock om svarta affärer, kärlek och klasskamp under första världskriget

Författaren Henrik Fock. Foto: Oskar Omne

Den historiska relationsromanen Gulaschbaronen utspelar sig under första världskriget och flätar ihop tre unga människors livsöden.

Det är 1910-tal och första världskriget härjar ute i Europa. De unga människorna Gustaf Cronhielm, Arvid Hjelm och Agnes Almfors lever i Stockholm, Västervik och Visby men förs allt närmare varandra genom romanens gång.

Gulaschbaronen kom till för att jag ville skriva en större berättelse. Jag är historiskt intresserad och tiden för första världskriget är en händelserik och spännande period i Sverige som ger utrymme för intressanta gestalter, berättar Henrik Fock, som även är författare till tre spänningsromaner och flera fackböcker.

Gulaschbaronen är Henriks första roman som utspelar sig under en historisk tid. Att det blev just första världskriget var ingen slump.

– Min mormor, som var författare och levde under denna tid, har skildrat några levnadsöden. Så det finns också inspiration från verkligheten, säger Henrik och fortsätter:

– Det stora och mest förfärliga utspelades förstås på Europas slagfält och det kom att ändra hela den dåtida världsordningen. Men det neutrala Sverige var inte alls opåverkat. Många händelser ledde fram till att Sverige våren 1917 var nära en revolution. Svälten hade dragit in och precis som i Ryssland vid samma tidpunkt, där revolutionen just blivit verklighet, fick man lära att det inte går att kontrollera ett folk som inte har mat. När en viss gräns passerat går det inte att förhandla med hungriga.

Men romanen handlar inte i första hand om första världskriget, utan om människor som levde i Sverige under denna tid.

– Som för alla människor utspelar sig merparten av deras liv i den lilla världen, den som handlar om deras relationer, förälskelser, ambitioner, framgångar och tillkortakommanden, liksom om makt och pengar och allt annat ett liv rymmer. Men det som händer i den lilla världen påverkas av den stora världen, det vill säga av det historiska skeendet runtomkring.

Karaktärerna är med andra ord påverkade av tiden. Gustaf är en revanschist som tar sig fram och ser möjligheter att tjäna pengar på nöden och hans agerande har gett namn åt boken, Gulaschbaronen. Arvid ser också nöden men finner en annan väg, nämligen att engagera sig i klasskampen och socialismen. Agnes, en förmögen pappas flicka, sticker ut i Stockholms salonger med sina åsikter med en känsla av att var förmer, och utan planer på att underordna sig någon, och absolut inte en man.

– Kärnan i en berättelse om människor handlar om vilka de var och vilka de blev och vad som hände däremellan. Så är det också här. Mina karaktärer har vuxit fram från de värderingar och förebilder de hade med sig, deras personliga mål och av det de lärde av sina handlingar, säger Henrik.

Gulaschbaronen

Gulaschbaronen

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-09-21
  • ISBN: 9789176971932

Att skriva en roman med tre huvudkaraktärer med olika erfarenheter och värderingar menar han gör konflikter tydliga, ger variation åt berättelsen och möjlighet att gestalta olika perspektiv.

– Och utöver de tre huvudkaraktärerna finns flera andra som också har starka röster. Därtill några mycket speciella. Och de sjunger inte i kör. De har alla olika saker att berätta.

Här och där skymtar historiskt välkända personer förbi i periferin: Hjalmar Branting, Hinke Bergegren, Hjalmar Hammarskjöld och Per-Albin Hansson för att bara nämna några.

– Jag har varit mycket försiktig med att gjuta liv i dem, de har inga andra roller förutom sitt dokumenterade historiska inflytande. Jag har utgått från vad man vet om personerna och de repliker de fäller eller handlingar de gör har jag försökt göra rimliga i förhållande till det. Ibland har jag kanske chansat, men då till personens fördel.

Researchen inför Gulaschbaronen har varit tidskrävande och Henrik har dessutom läst om gamla favoritromaner av Hjalmar Söderberg för att hitta rätt tonläge. Han har varit mån om att alla historiska detaljer ska stämma, både det som har med kriget att göra och sådant som handlar om hur samhället fungerade och hur människor levde sina liv.

– Men jag har inte använt ett gammaldags språk, utan försökt hitta en särskild ton inom ramen för ett modernt välvårdat språk, säger Henrik.

Gulaschbaronen är Henrik Focks fjärde roman och en fristående fortsättning kommer att släppas under 2020. Tidigare har han skrivit spänningsromanerna Ty riket är mitt, Makten och härligheten och I evighet, amen/operation Snövit – alla tre i samma serie om Fredrik Ahlgren.

– Mina spänningsromaner har fått mycket beröm. De är väl hopknutna berättelser som utspelar sig kring en viss händelse, ett brott, under en kortare tid. Gulaschbaronen har ett annat anslag, det är en större och mer omfattande berättelse om människor som spänner över en längre tid. Men spänningen finns kvar även i Gulaschbaronen, nog dyker det även här upp brott, ja till och med mord, säger Henrik och avslutar:

– Som vanligt vill jag skriva god, tillgänglig underhållning. Jag kallar det ibland intelligent underhållning och ser det som en kombination av något som är spännande och engagerande, välskrivet och tänkvärt.

Om författaren

Henrik Fock föddes 1944 i Linköping men växte upp i Bromma. Han delar sin tid mellan Stockholm och Norrtälje. Efter en karriär som managementkonsult ägnar han sig numera åt skrivandet och har utkommit med ett flertal böcker, både fack- och skönlitterära. Hans romaner är ofta samhällskritiska och handlar om människors sökande efter gemenskap.

Gulaschbaronen

Gulaschbaronen
Serie Gulaschbaronen
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor465
Vikt645 gr
Utgiven2019-09-21
SABHc
ISBN 9789176971932
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Det är tidigt 1900-tal. Ute härjar första världskriget. Ständigt på jakt efter framtiden och det som är rätteligen hans tar sig Gustaf Cronhielm fram genom livet. I en tid av spekulationer, då landet står inför svält, drar han sig inte för att göra affärer på samhällets bakgårdar. Han blir en gulaschbaron – en som profiterar på andra under krigets krisår.

Arvid Hjelm befinner sig på samhällets botten. Planerna på att emigrera till Amerika sups bort men han finner ett hem hos frälsningssoldaten Greta. Den socialistiska vetenskapen och klasskampen gör allt begripligt för honom och han finner en förklaring till sitt livs elände. Agnes Almfors är en förmögen pappas flicka. Därtill intellektuell sticker hon ut med sina åsikter. Men hennes känsla av att var för mer förleder henne till dåliga beslut och olycklig kärlek att kånka på.

Gulaschbaronen är en berättelse om människor där tidens historiska händelser skapar förutsättningarna för deras liv, för vilka de var och vilka de blir. Andra delen utspelar sig mellan åren 1920 och 1945 och utkommer 2020.

Henrik Fock föddes 1944 i Linköping men växte upp i Bromma. Han delar sin tid mellan Stockholm och Norrtälje. Efter en karriär som managementkonsult ägnar han sig numera åt skrivandet och har utkommit med ett flertal böcker, både fack- och skönlitterära. Hans romaner är ofta samhällskritiska och handlar om människors sökande efter gemenskap.

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se