Denna artikel sponsras av författare/förlag

Helena Josephson vill få läsaren att fundera över moraliska dilemman

Helena Josephson. Foto: Privat

I den erotiska novellsamligen Kär-lekar utforskar Helena Josephson det gränsöverskridande, det icke självklara och den livsbejakande sexualiteten.

Kär-lekar består av sex noveller om till synes vanliga människor som hamnar i oväntade och erotiskt laddade situationer. Samlingen är skriven av Helena Josephson, som i boken utmanar gängse uppfattning om trohet, moral, sexualitet och kristen tro. 

– Gränsöverskridanden och brutna tabun förändrar livet. Människorna njuter nyväckt lust och sötma i tillvaron, samtidigt som smärtsamma konsekvenser drabbar dem. Men nya dörrar öppnas och ger möjlighet till försoning, fördjupad tro och kärlek, säger Helena. 

Helenas skrivande tog fart på riktigt först i vuxen ålder, och då både som poesi och prosa – ofta med grund i egna känslor och relationer. Den första boken, självbiografin Gud i London, kom ut 2018 efter en tio år lång skrivprocess.

Hon är med i författarkollektivet Sverigeförfattarna, och där var det en annan författare som plötsligt föreslog att de skulle utmana varandra och skriva varsin erotisk novell till en antologi.

– Noveller var nytt för mig, men jag skrev två erotiska noveller och det var jättekul. Båda kom med i antologin Tabu, och efter det deltog jag i flera novelltävlingar. Vissa av mina texter blev antagna och andra inte, och till slut hade jag ett antal noveller som jag gärna ville ge ut i en egen samling.

Kär-lekar innehåller sex noveller, varav några redan tidigare är publicerade i antologier. Alla är erotiska, och flera handlar om mötet mellan en ung man och en äldre kvinna. Karaktärerna skiljer sig åt, men har gemensamt en stark sexualitet. Flera är starkt troende. 

Kär-lekar

Kär-lekar

  • Förlag: Whip Media
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-07-23
  • ISBN: 9789189191327

Ända sedan en omvälvande upplevelse som sextonåring då Helena hamnade i ett psykotiskt tillstånd som förde med sig en stark upplevelse av Gud och universell kärlek har tron varit viktig för henne.

– Mina noveller kan vara provocerande, särskilt för en del trogna kristna församlingsmedlemmar som inte vill erkänna att maktfullkomlighet, andliga övergrepp, sekterism och utnyttjande lurar i alla församlingar där det finns människor. Jag definierar mig själv som kristen, men har fått höra att jag inte kan vara kristen när jag skriver, tycker och tänker som jag gör. 

Samlingen innehåller exempelvis novellen Bonusmormorn, en burlesk erotisk historia om en äldre kvinna som är starkt troende pingstvän och som faller för en yngre man.

– I en novell, Celibatet, låter jag en man förföra en annan ung man som har varit hetero hela sitt liv. Det där kan vara känsligt, men jag provocerar gärna. Jag är inte rädd för att bli kritiserad, säger Helena.

Genom novellerna vill Helena väcka tankar hos sina läsare om vad som är rätt och vad som är fel, och var gränserna egentligen går. 

– Alla noveller innehåller erotik, men för egen del tycker jag att de har ett djupare perspektiv, och som författare väljer jag att berätta en historia utan att i berättandet servera ett ställningstagande om vad jag anser är rätt eller fel. Min önskan är att få läsaren att själv fundera över moraliska dilemman.

Själv läser hon sällan erotik eftersom hon oftast tycker det är för pornografiskt. 

– Mina noveller handlar om erotiskt laddade möten och sexualitet. För mig är sexualitet och erotik som en livskraft som inbjuder till sexuella möten, men också till att skriva dikter, dansa och sjunga, säger Helena och fortsätter:

– Som en grund för mitt författarskap finns ett aldrig sinande intresse för relationer och frågor om sanning, kärlek, andlighet och sexualitet. Det utgör inte bara grunden för mitt skrivande, utan för hela mitt liv. Jag skriver om utsatthet, svaghet, styrka och framför allt om möjlighet till försoning.

Om författaren 

Helena Josephson är familjeterapeut och chef på ett HVB-hem för unga. Hon sjunger i gospelkör, är mor till fyra döttrar, har två barnbarn och bor på Södermalm med man och yngsta dottern. Efter debuten med självbiografin Gud i London 2018 har skrivandet tagit fart med ny roman på gång, noveller och poesi. 

Fotnot: Boken utgiven av Miramir Förlag, utgiven i Sverige via Whip Media.

Kär-lekar

Kär-lekar
Författare
Förlag Whip Media
GenreSvenska berättare
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor94
Vikt107 gr
Utgiven2020-07-23
SABHc.016
ISBN 9789189191327

Kär-lekar består av sex noveller om till synes vanliga människor som hamnar i oväntade och erotiskt laddade situationer.

Lea i novellen På hög höjd i natten är väl medveten om var hennes gränser för otrohet går, och hon ger sig hän i erotisk lek utan att uppleva några problem. I de övriga novellerna utmanas gängse uppfattning om trohet, moral, sexualitet och kristen tro.

Gränsöverskridanden och brutna tabun förändrar livet. Människorna njuter nyväckt lust och sötma i tillvaron, samtidigt som smärtsamma konsekvenser drabbar dem. 

Men nya dörrar öppnas och ger möjlighet till försoning, fördjupad tro och kärlek.

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se