ANNONS

Bokförlag skriver avtal med 4-åriga poeten Nadim Shamma-Sourgen

Nadim Shamma-Sourgen och hans mamma Yasmine Shamma intervjuas på Sky News. Den 4-årige poeten har nu fått ett bokkontrakt. Foto: Sky News.

Du läste rätt. Nadim Shamma-Sourgen är bara fyra år men kommer att debutera redan nästa sommar. Han har fått ett bokkontrakt.

Det är The Guardian som skriver om den rekordunga (?) debutantpoeten. De nämner andra underbarn som Keats (21) och Mary Shelley som började skriva Frankenstein vid 18 års ålder. Men Storbritanniens nya stjärnskott får dem att framstå som pensionärer.

ANNONS

Den 4-åriga poeten upptäcktes av Kate Clanchy, som är poet och lärare. Hon är dessutom prisbelönt och fick Orwell-priset tidigare i år. Nadims mamma föreläser i litteratur och det var därigenom hon mötte Kate som delade en del av hans poesi på sociala medier.

Efter intervjuer i Sunday Times och Sky News (där den unga poeten uppmanades av reportern att inte peta sig i näsan).

Det ena ledde till det andra och Walker Books (ett stort brittiskt barnboksförlag) kommer att ge ut en poesisamling av Nadim Shamma-Sourgen sommaren 2021.

Hans mamma poängterar dock att sonen fortfarande håller på att lära sig läsa och skriva och att han dikterar sina dikter och hon skriver ner dem. Clanchy menar att poesin inte är som vuxnas utan snarare skildrar hur det är att vara fyra år.

Men rekordung är han faktiskt inte. The Guardian skriver att enligt Guinness rekordbok skrev Dorothy Straight boken How the World Began (1962) vid fyra års ålder, den publicerades 1964 när hon var sex. Den yngsta publicerade manliga författaren är Thanuwana Serasinghe från Sri Lanka, som var fyra år och 356 dagar gammal när hans bok Junk Food gavs ut den 5 januari 2017. Han skrev den tydligen på tre dagar.

Det blir tufft att vara medelålders författare i framtiden. Inte nog med alla 80-plussare som skriver böcker och debuterar, nu ska de även konkurrera med författare som nätt och jämnt hunnit lära sig läsa.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Relaterade nyheter