Alwa Woxlin, Bokförlaget K&R. Foto: Pressbild. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Sommarserien 2020 – Alwa Woxlin: Manusen haglar in till förlaget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bokförlaget K&R följer sin utgivningsplan, och förlagschef Alwa Woxlin är hoppfull även om försäljningen har dalat under våren.

Stora världshändelser har alltid haft positiv inverkan på litteraturutbudet, menar Alwa Woxlin, grundare av Bokförlaget K&R. Detta märks inte minst på att folk har fått mer tid att både läsa och skriva – vilket speglar sig i mängden manus som skickas in till förlaget just nu.

Hur har våren varit för er på förlaget?
– För Bokförlaget K&R är det egentligen inte så stor skillnad vad gäller arbetssätt. Förlaget är inrymt i ägarens bostad och därför jobbas det alltid hemifrån. Försäljningen har förstås minskat på grund av pandemin då vi inte har kunnat genomföra de boksläpp som var inplanerade och stor del av försäljningen sker normalt under sådana tillställningar. Vi hade till exempel ett boksläpp inbokat på Gävle slott där landshövding Per Bill hade undertecknat inbjudan. Det boksläppet hade varit ett tillfälle till stor försäljning, men blev liksom flera andra inkomstbringande event inställt. Förlagets böcker distribueras av Förlagssystem i Falun och där kan man se hur försäljningskurvan har dalat, men försäljning sker varje dag så än är det ingen kris. Bokförlaget K&R kommer att klara det här. Det har ansökts om stöd, men det har tyvärr blivit avslag från samtliga håll, säger Alwa.

Beträffande utgivning följer de planen och publicerar de böcker som är avtalade. Hittills har förlaget gett ut runt 20 titlar i år.

– Folk har fått tid att skriva mer och manusen haglar in till förlaget. Det är förstås väldigt roligt att ha mycket att välja bland inför nästa års planering, säger Alwa och fortsätter:

– Stora världshändelser har alltid haft positiv inverkan på litteraturutbudet. Pandemin ger tidsmässigt utrymme för såväl etablerade författare som debutanter att skriva, och många fler får tid att läsa. Detta är ett wake up call som kommer att förändra utbudet innehållsmässigt. Mer godhet och mindre våld. Mer omtänksamhet och hjälpsamhet. Mer hjältemod. Folk behöver tröst, få bli gripna och få fälla lyckotårar över att läsa om den goda människan. Pandemin skapar en ny litterär strömning.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst? 
– De viktigaste frågorna i bokbranschen i höst är marknadsföringsmässigt att vi återinför detta att det är inne att ha en bok under armen när man är på språng, och att det ska finnas bokfloder i hemmen. Alla ska läsa. Trend- och innehållsmässigt att litteraturen i pandemins spår speglar den snälla, omtänksamma, hjälpsamma människan. Mer godhet och mindre antal mord och våld. Utbildnings- och hälsomässigt att vi får igång läsandet ordentligt. Hjärnorna krymper och utbildningsnivån sjunker. Folk mår dåligt i avsaknad av läsupplevelserna vilka är den viktigaste vägen till personlig utveckling. För mycket skärmtid fördummar och leder till stillasittande och fysiska skador. Försäljningsmässigt att förlagen får så mycket som möjligt av sina böcker sålda.

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna? 
– Jag älskar klassikerna och de gamla folksagorna. Decamerone av Giovanni Boccaccio till exempel passar ju bra nu i pandemins tid. Det är nog av den anledningen som den dök upp  som ett minne av sommarläsning. Det finns hur mycket underbart som helst att läsa bland klassikerna. I vår bokhylla står gamla läderinbundna Svenska folksagor som jag kastar lystna blickar på då och då. Att få tid att läsa dem och klassikerna om och om igen är en dröm jag har, men svår att uppfylla då manusläsning oftast fyller min kvot inom området läsning, säger Alwa.

Ur Bokförlaget K&R:s utgivning vill Alwa tipsa om följande tre böcker:

  • Alirs öga av Mattias Regnander. ”Historisk spänningsroman i ett medeltida ’Helsingland’ i en tid när vi var stolta och självständiga och hade vägrat att styras av annat än landskapslagen. Tre unga människors öden sammanflätas med såväl borg, fogde, prost och fredlös rövarskog. I krig och kärlek.”
  • Här bor jag av Malena Hilding och Lilian Sjölund. ”Reportagebok om hur folk bor i Gävleborgs län från slott till koja; från eternitfolkhemmet till hälsingegården, från de stolta arbetarkvarteren till kollektivismen i Delsboskogarna. Vårt hem är vår borg i vackra Hälsingland och Gästrikland.”
  • Barnboken Klaras första maskerad av Marianne Wanneby och Miranda Karlström. ”Det ska bli maskerad på förskolan och alla ska vara utklädda till något på bokstaven R. Sensmoral: Det går att åstadkomma mycket med nollbudget och lite fantasi. Målgrupp 3–6-åringar. Jätterolig!”

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du tänkt ”den måste jag läsa i sommar”? 
– Är sugen på att läsa Där kräftorna sjunger av Delia Owens.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …