Bokförlaget K&R firar tio år genom att växla upp

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Alwa Woxlin har framgångsrikt drivit sitt förlag K&R sedan 2007. Hon berättar att eget kapital och envishet har tagit henne en bra bit på vägen.

Bokförlaget K&R (som står för kompetens och rekreation) startades 2007 av Alwa Woxlin, som fortfarande driver förlaget, till största delen ensam. Utgivningen består av barn- och ungdomslitteratur, skönlitteratur och läroböcker. Det senaste året har titlarna om mormor KrutRut, skrivna och illustrerade av Karin Linderoth, och Alwas egna språkböcker sålt allra bäst. K&R:s läromedel Svenska för nybörjare finns på engelska, arabiska, somaliska, persiska och tigrinja.


ANNONS


Många är de småförlag som går under efter några år, men det finns undantag, och där är K&R ett levande exempel. Alwa Woxlin berättar att hon har gjort så mycket som möjligt själv, för att hålla nere kostnaderna.

– Jag är envis och har inte tagit några lån utan har rättat munnen efter matsäcken. Kostnader har täckts genom att jag har tagit från eget privat kapital. Nu behöver jag inte göra det längre eftersom vårt varumärke är ganska starkt.

ANNONS

Mycket har förändrats i bokbranschen på tio år. Alwa nämner e-handelns växande betydelse, nya försäljningsvägar, ett ökat intresse för läsning och bokmässor, samtidigt som stora aktörer som Amazon spelar en allt större roll.

– Förekomsten av grupper av olika slag ökar också på sociala medier, vilket gör att folk mer och mer diskuterar böcker och bokutgivning.

Under våren har K&R firat sitt tioårsjubileum på flera olika sätt, bland annat genom att jobba för att bidra med extra lässtimulering för barn. En skolklass har fått göra en egen bok som har givits ut på K&R, Vi om 20 år, och en annan klass fick läsa en av förlagets böcker, El Shamir, drömmarnas häst, och sedan träffa författaren Pernilla Magnusson. Förlaget har också skänkt böcker till förskolor i hemmakommunen Bollnäs, böcker som kommer att delas ut på barns födelsedagar. Flera olika jubileumskampanjer sker också under året.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

– Vi har också gett förlaget extra status genom att ombilda till aktiebolag. Det var ett mål! Dessutom har vi skaffat en webbshop. Så vi har firat genom att växla upp. Styrelsen har haft fest förstås och så ska vi göra det lite extra festligt på bokmässan i Göteborg.


ANNONS


Hur viktigt är det att närvara på bokmässan?
– Framför allt är det så himla roligt! Viktigt är att personligen knyta kontakter med kunder vilket förstås ökar försäljningen.

Det som genererar positivt på bokmässan är enligt Alwa framför allt mötet med människor. Även om man inte säljer så mycket böcker på själva mässan så tycker Alwa det är väldigt givande att personligen få presentera böckerna.

– I år står bildning i fokus och eftersom vi ger också ger ut utbildningsmaterial så kan vi lyfta det lite extra. I vårt monterprogram ger jag mig tillfälle att få tala om vikten av att handstilen ska användas i våra skolor, att leken har stor betydelse för barns utveckling och att vi måste ta hand om våra barn på ett bättre sätt än vi gör idag.

Läs också: Svenska för nybörjare och Mormor KrutRut storsäljare hos Bokförlaget K&R

Foto: Alwa Woxlin

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL