Lilla bokmässan i Bollnäs, 21 oktober 2017. Kokboksförfattaren Viola Adamsson, novellförfattaren Carina Aynsley och bokhandlaren Karin Helin. Foto: Alwa Woxlin

Premiär för bokmässa i Bollnäs – återkommer 2018

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den 21 oktober 2017 arrangerades för första gången Lilla bokmässan i Bollnäs, ett samarbete mellan Bollnäs bibliotek och Bokförlaget K&R.

– Under nitton år jobbade jag som mellanstadielärare på Björktjära skola i Bollnäs och startade där bokmarknad/bokmässa där barnen i årskurs sex läste böcker, gjorde illustrationer till och satt på bestämt datum utplacerade här och där i skolans korridorer och berättade om boken för barn från alla klasser som fick gå runt och få lästips. Detta blev en tradition och uppskattades mycket av eleverna. Redan då lekte jag med tanken på att göra en större mässa i Bollnäs, men det blev inte förrän nu, säger Alwa Woxlin, ägare och förlagschef på Bokförlaget K&R.


ANNONS


Hon berättar att hon efter nitton år på mellanstadiet gick över till att undervisa på gymnasiet, men att traditionen med bokmarknad/bokmässa finns fortfarande kvar, vilket hon känner sig mycket hedrad över. Sedan 2007 driver Alwa Bokförlaget K&R AB, hemmahörande i Bollnäs. I år fyller förlaget med andra ord 10 år.

– Vi har hittat på lite olika aktiviteter under året och ett av leden i firandet blev vår egen lilla bokmässa i Bollnäs med i huvudsak lokala författare utgivna på förlaget. Under mässan bjöds på flera intressanta föredrag. Det blev en mycket lyckad dag och många önskade att evenemanget ska återkomma och därför har vi bestämt att nästa bokmässa blir den 20 oktober 2018.

ANNONS

Alwa säger skämtsamt att det inte var några köer utanför som på Bokmässan i Göteborg, men några hundra personer letade sig dit.

– Vi är mycket nöjda med det och flera författare sålde riktigt bra. Till nästa år ska vi marknadsföra mässan mer och kanske bjuda in något extra dragplåster, säger Alwa.

Information: Bokmässan i Bollnäs återkommer den 20 oktober 2018 på Bollnäs bibliotek.

Läs också: Bokförlaget K&R firar tio år genom att växla upp och Svenska för nybörjare och Mormor KrutRut storsäljare hos Bokförlaget K&R.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Håkan Jenner skriver om människans livsberättande

När livet kläds i ord är en bok om livsberättande. Håkan Jenner skildrar i en reflekterande essä hur vi människor är engagerade i en ständig berättelse om vårt liv i världen. Händelser, möten, tankar och känslor – allt inarbetas i det som blir en livsberättelse. Och den personliga berättelsen blir inslag i andra berättelser, familje- och släktberättelser, men även i de stora kulturella berättelserna. Eller som det uttrycks i Peter Nilsons roman Äventyret (s. 39):

En människas liv, sade han [ärkeängeln Uriel] högtidligt, är en lång och invecklad berättelse, eller ett snår av berättelser, eller ett brottstycke ur en mycket större berättelse, eller kanske bara ett enda tecken i en väldig och oöverskådlig berättelse som aldrig upphör att berättas, så länge tid rinner.

Hur det ligger till, lite närmare bestämt, med människans berättande blir belyst i den här essän. Här ges en teoretisk inramning till livsberättande, sammanvävd med skönlitterära inslag och tänkares tankar.

Den har recenserats i Bibliotekstjänst/BTJ-häftet, nr 15/2020, där Helena Kubicek Boye skriver: ”Författaren är professor emeritus i pedagogik och hans essä kan utgöra en god grund för samtal kring berättandet som fenomen, men även som reflektionsmaterial på både individ- och gruppnivå. […] Det är en tänkvärd bok som väcker funderingar om att göra livet och dess förlopp begripligt.”

”En pärla till bok” skriver en läsare i en sms-kontakt. ”Jag stannade upp, tänkte och läste sedan vidare.” Det är en bok som berör!

(...) Läs hela artikeln »