Svenska för nybörjare och Mormor KrutRut storsäljare hos Bokförlaget K&R

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Ett av de mindre bokförlagen i Sverige, som trots hård konkurrens funnits i snart tio år, är Bokförlaget K&R. Förlagschef Alwa Woxlin berättar om förlagets historia och de starkaste titlarna just nu.

Bokförlaget K&R har sina rötter i Hälsingland och ger ut en mix av barn- och ungdomslitteratur, skönlitteratur och läroböcker. Förlaget startades av läraren Alwa Woxlin år 2007 för att hon lätt skulle kunna producera utbildningsmaterial till kurser som hon höll i sitt företag KR-konsult. Eftersom familjen ägde skog var Alwa redan företagare, och hon tyckte det kändes kul att få göra något eget även av läraryrket.


ANNONS


– Företagandet var i väldigt liten skala då allt hände på min fritid. Jag hade full tjänst som språklärare på gymnasiet men kände att jag vill ha lite frihet och göra som jag ville i kursupplägg, med mera. Så jag startade ”Semester på engelska” i Järvsö på sommarloven och det var jätteroligt! Nu är jag pensionär och det är fullt fart i bokförlaget.

Bokstäverna K och R i förlagsnamnet står för kompetens och rekreation, och på sin hemsida skriver förlaget att det inriktar sig på att publicera ”litteratur inom utbildning och rekreation för barn och vuxna”.

ANNONS

– Utbildning och rekreation spänner över det mesta och jag vill ha bredd i mitt förlag, säger Alwa Woxlin. Att läsa poesi, noveller och romaner är rekreation och att skriva handstil är välgörande rekreation. Att läsa för barnen är rekreation.

Förutom viss förstärkning av timanställda eller högskolestudenter som gör praktik så driver Alwa förlaget själv. Att hitta nya författare har inte varit några som helst problem, snarare tvärtom. Alwa erkänner att hon inte riktigt hinner med att läsa alla manus som droppar in, och precis som många andra förlag har K&R en diger hög av manus som ligger på vänt.

– Eftersom jag brinner för att barnen och ungdomarna ska ha en bra tillvaro så blir titlar med sådana budskap prioriterade. En annan nisch är att ge ut alster av Hälsingeförfattare, även om vi också har många författare som inte har någon anknytning till Hälsingland.

Framsida Tigrinja
Svenska för nybörjare på tigrinja

Förutom att driva förlaget är Alwa även författare till flera av förlagets titlar. Bland annat har hon skrivit en lärobok i svenska, Svenska för nybörjare, som har blivit direktöversatt till fem språk: engelska, arabiska, somaliska, persiska och tigrinja.

– Jag brukar undervisa Rotarys utbytesstudenter i svenska en vecka precis när de kommer ett par gånger om året, och då behövs ett läromedel där man snabbt kan lära sig språket. Jag hittade inget bra i handeln så då skrev jag en egen bok, berättar Alwa och säger att intresset för språkböckerna är väldigt stort.

Men de böcker som säljer allra bäst hos K&R just nu är barnböckerna Mormor KrutRut får besök och Mormor KrutRut firar jul, skrivna och illustrerade av Karin Linderoth. Böckerna är inspirerade av en verklig långhårig highlandko vid namn Margit, en kossa med stor personlighet som författaren själv har fött upp. De båda böckerna om KrutRut har fått en hel del uppmärksamhet i media, och K&R har även själva översatt den första av böckerna till engelska, under titeln Grandma and the Wacky Cow.

Illustration från Mormor KrutRut firar jul av Karin Linderoth
Illustration från Mormor KrutRut firar jul av Karin Linderoth

– Böckerna speglar livet på landet förr innan alla moderniteter kom och som mor- och farföräldrar känner man igen sig i interiörerna. Intressant är att böckerna faktiskt är trendsättande. Byggföretag köper in böckerna för att visa interiörer som plötsligt har blivit inne nu. Längtan efter livet på landet sprider sig också med dessa böcker. De innehåller värme, lugn, fina relationer, närhet till djur och allt det som man skulle önska att alla barn och vuxna skulle få ha det, berättar Alwa Woxlin, och tillägger att hon brukar kalla Karin Linderoth för 2000-talets Jenny Nyström eftersom hon är en ovanligt skicklig illustratör som även säljer vykort.

Nästa år fyller förlaget 10 år. Kommer ni uppmärksamma jubileet på något vis?
– Oj, det har jag inte tänkt på. Men det har du rätt i. Jag älskar att fira allting så självklart ska jag uppmärksamma det på något vis. Tack för att du påminde mig om det. Ska genast börja fundera!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL