ANNONS

Oliver Stone ger ut sina memoarer

Oliver Stone är aktuell med självbiografin "Chasing the light". Arkivbild: Amel Emric/AP/TT.

Den trefaldigt Oscarsbelönade regissören och manusförfattaren Oliver Stones självbiografi ”Chasing the light” har precis getts ut.

Memoarboken handlar om allt från barndomen till hur han skadades som frivillig under Vietnamkriget, drogberoende, hur han skrev manus som aldrig publicerades samtidigt som han körde taxi i New York och hur han till slut tog sig till Los Angeles.

I en längre intervju med Deadline säger 73-årige Stone att han velat skriva en ny bok ända sedan han skrev en roman som 19-åring, och att den här förhoppningsvis inte blir han sista.

Oliver Stone blev stor internationellt 1986 med sin tredje långfilm ”Plutonen”, som är baserad just på hans egna upplevelser i Vietnam på 60-talet, och där en ung Charlie Sheen spelar huvudrollen. Filmen vann både en Golden Globe och en Oscar, för bästa regi.

Men sin första Oscar-statyett fick han redan 1979 för ”Midnight express” i kategorin bästa manus efter förlaga. Och 1990 vann han den tredje för bästa regi med ”Född den fjärde juli”.

I den drygt 300 sidor tjocka biografin, som har den fullständiga titeln Chasing the Light: Writing, Directing, and Surviving Platoon, Midnight Express, Scarface, Salvador, and the Movie Game, beskriver Stone hur han på olika sätt kämpat under skapandet av sina filmer. Boken släpptes i USA den 21 juli 2020, men i dagsläget har inget svenskt förlag annonserat att de ger ut boken på svenska.

Bland Stones storfilmer genom åren finns också ”Natural born killers”, ”JFK” och ”Wall street”.

2017 kom hans omdiskuterade dokumentärserie ”Putin enligt Oliver Stone” som även getts ut i bokform på svenska av Karneval förlag med titeln Samtal med Putin, och året innan kom dokumentärfilmen ”Snowden”.

Text: TT/Boktugg

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL