ANNONS

Nazistsajt svarar Akademien efter stämning: Korrekt återgivna citat

Svenska Akademien kräver en miljon i vite från Nordfront. Arkivbild: Jonas Ekströmer/TT.

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen och deras nätsajt Nordfront har nu svarat på Svenska Akademiens stämning om brott mot det så kallade klassikerskyddet, rapporterar Sveriges Radios ”Kulturnytt”.

Nordfront skriver till Patent- och marknadsdomstolen att klassikerskyddet inte hindrar korrekt återgivna citat.

Akademien stämde i december Nordfront för att ha publicerat dikter av Viktor Rydberg, Verner von Heidenstam och Esaias Tegnér då man ansåg att det inte är acceptabelt att texterna förknippas med sajtens nazistiska budskap.

Författarnas texter är för gamla för vara upphovsrättsskyddare. Men de omfattas av klassikerskyddet, som fredar verk från opassande förvanskningar. Svenska Akademien är en av tre instanser som kan väcka talan i enlighet med lagparagrafen.

Enligt ”Kulturnytt” säger dock Nordfronts juridiska ombud att ”bara en myndighet kan ges rätt att väcka talan om förbud att återge de fria klassiska verken och Svenska Akademien är ingen myndighet”.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se