Denna artikel sponsras av författare/förlag

Agnete Kinmans sonettkransar förmedlar livsmod och hopp: ”Poesi är ett sätt att nå människor”

Agnete Kinman. Foto: Privat

I diktsamlingen Det som vi aldrig anat – Om försoning med livet och döden skriver Agnete Kinman på ett lättillgängligt sätt om livets stora frågor.

Agnete Kinman har tidigare skrivit tre fackböcker men gör nu skönlitterär debut. I diktsamlingen Det som vi aldrig anat. Om försoning med livet och döden. Sonettkransar samlar hon ihop material som tillkommit under många års tid.

– Den allra första sonettkransen skrev jag för tjugo år sedan, berättar Agnete. Jag skrev dag och natt under en dryg vecka och var helt uppe i det. Poesi är ett sätt att uttrycka det som är svårt att uttrycka annars, poesi är ett sätt att nå människor.

I slutet på 90-talet läste Agnete den danska författaren Inger Christensens sonettkrans Sommerfugledalen (Fjärilsdalen) och denna läsupplevelse gjorde stort intryck och inspirerade henne att själv börja skriva i samma litterära form. Och sonettkransen är spännande, säger hon.

– En sonett har i sig fjorton rader och flyter väl på rimmad vers. Men en sonettkrans består av fjorton sonetter, där den sista raden i en sonett blir första raden i nästa. Sedan finns även en femtonde sonett, som bildas av alla de första raderna. Det är klurigt och knepigt, men en enorm inspiration.

Budskapet Agnete vill förmedla är livsmod och hopp; även när vi är inne i tunga situationer finns det olika vägar att ta vara på glädjekällor.

– Det ligger väldigt väl i tiden samtidigt som det alltid är aktuellt. Vi befinner oss i en svår och märklig situation just nu då frågorna om livet och döden, livsfrågorna, kommer väldigt nära människor. Hur man ska orka leva, hur man handskas med dödsrädsla, hur man ska acceptera hur livet blev när det kanske inte blev som man hade tänkt sig. Det här är viktiga frågor, frågor vi alla ställs inför på olika sätt. 

Hon har som läkare och präst under många år mött ett stort antal människor i svåra stunder i livet, inte sällan personer som vet att deras tid snart är över. 

– Jag blir väldigt berörd av människors liv och öden. Under mina möten har jag sett att man kan få människors oro att försvinna genom att lyssna och skapa förtroende. Det finns olika möjligheter att hjälpa människor igenom oron, säger hon och fortsätter:

– Själv har jag min trygghet i min kristna tro. Men det är viktigt för mig att respektera var och ens tankar och tro, jag möter många människor som inte alls har en kristen tro. 

Dikterna i den nya samlingen är lättlästa, och Agnete tror att många skulle kunna upptäcka vägar till att bli befriade från tunga saker man bär med sig. 

– Det kan bli ett sätt att arbeta med den fråga som hör till livet, om livets slut.

Agnete berättar att hon som barn var väldigt rädd för döden och döda människor. Hennes mamma arbetade på ett sjukhus och där Agnete hade sin lekplats kom den svarta bilen och hämtade de döda. 

– Min dröm var att bli läkare men den första tiden kände jag att dödsrädslan kunde bli ett problem. Sedan när jag kom ut bland patienter upptäckte jag något som kom att bli ett rättesnöre: att lyfta blicken från mig själv, och efter min förmåga ge hjälp och trygghet till de sjuka. 

Skrivandet betyder mycket för Agnete och ger henne ett sätt att själv fundera igenom de svåra frågor hon har haft anledning att möta.

– Sonettkransarna beskriver inte någon enskild människas livsöde, det är så många som har de här tankarna. Jag måste också sila det genom mig själv, genom frågor jag själv tvingats att fundera över i mitt eget liv. Jag har lärt mig mycket av de människor jag har fått möta i olika situationer, det är en rikedom att ha fått vara med.

Om författaren

Agnete Kinman bor i Östergötland nära naturen. Hon är läkare och senare även präst och vill stödja människor att kunna hantera frågor om livet och döden, både oberoende och utifrån kristen tro. Tidigare har tre faktaböcker utgivits om livsmod och hopp. Den nu aktuella boken är en lättläst diktsamling med den spännande formen sonettkransar. 
Läs mer på författarens hemsida: agnetekinman.se

Det som vi aldrig anat : om försoning med livet och döden - sonettkransar.

Det som vi aldrig anat : om försoning med livet och döden - sonettkransar.
Författare
Förlag Phonomedia
GenreLyrik
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor79
Vikt0
Utgiven2020-06-12
SABHc.03
ISBN 9789151956114
Att förnimma och ana något utan att veta kräver av oss att våga lyssna djupt på vårt inre växande jag och försonas med våra egna misstag, likväl som stundom våra närmastes otillräcklighet i mötet med oss. När vi vågar visa vår svaghet är vi kanske som starkast, men den styrkan kan skrämma. Agnete Kinman speglar i sin diktsamling möten som vi alla har genom livet med oss själva. Hon fångar också möten utifrån sina erfarenheter som läkare, präst och medmänniska att hjälpa människor i smärta, utsatthet och förundrad tacksamhet till livet. I diktsamlingen finns de stora frågorna om livet och döden, men svaren finns i de egna reflektionerna utifrån kranssonetterna. Vår utsatthet men också livskraft lyser genom texten. Vi har ingenting att skämmas för i våra försök att vara levande människor. Fjärilen som fått en rispa av livet i sin vinge lyser ändå vacker i solens strålar. Gunilla Thurfjell, fil. dr Agnete Kinman är läkare och präst i Svenska kyrkan, själavårdsutbildad vid Sankt Lukas. Hon har flera decenniers erfarenhet av döende och av människor som längtar och strävar efter försoning. Tidigare har av henne utgivits Ett stycke av vägen – Möten i livets slutskede, Kyrkans besökstjänst – Att förmedla livsmod och hopp och Tankar om Guds närvaro – och vår. Om lyhördhet och inre längtan. Recension i Katolskt Magasin nr 7/2020 av Birgit Ahlberg-Hyse ”Poesikonst av högsta dignitet framträder i Agnete Kinmans bok Det som vi aldrig anat, med underrubriken Om försoning med livet och döden, där hon klär livets avgörande skeden i sonettens dräkt. Förra året gav Agnete Kinman ut Tankar om Guds närvaro – och vår, anmäld i Km nr 9/2019. Hon belyste människans längtan efter Gud och vittnade om Guds svar i medlidande och omsorg. Hennes utgångspunkt var erfarenheterna från livet som läkare, präst i Svenska kyrkan och själavårdare inom S:t Lukas. Nu ges samma bakgrund en ny gestaltning när hon lämnar prosan för lyriken. Och hon gör det inte lätt för sig genom att använda sonetten, denna strängt behärskade diktform… Agnete Kinman går till och med ännu längre in i disciplinen när hon tar förstaraderna från fjorton sonetter, binder ihop dem till en femtonde och skapar en så kallad sonettkrans. Finns någon innehållslig substans kvar när så höga krav ställs på formen? Ja – och det är förunderligt. Med elegans berättar Kinman om människor hon mött, om kärleken, sveket, tilliten, tvivlet, livskraften, döendet och – i en sista rörande sonett – försoningen med livet och döden. Boken har fyra sonettkransar med varsitt specifikt innehåll och trots att rader återanvänds behålls essensen i varje krans. Den varma inlevelsen finns där trots att orden är noga utmejslade i nödvändig stilisering. De bildar en väv, utsökt som den finaste damast där varp och inslag kan vara av samma färg men där ändå ett eget mönster framträder tydligt. Med sina sonettkransar visar Agnete Kinman att hon, utöver sin medicinska och pastorala kapacitet, är en poet med särskild begåvning.”
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se