ANNONS

Kulturrådet fördelar de sista miljonerna till folkbiblioteken i satsningen Stärkta bibliotek

Lotta Brilioth Biörnstad. Foto: Kulturrådet

Kulturrådet har under åren 2018–2020 genomfört en satsning för att stärka folkbiblioteken i Sverige. Drygt 220 miljoner har beviljats i det tredje och sista fördelningstillfället.

Till detta sista fördelningstillfälle har det kommit in 407 ansökningar till satsningen Stärkta bibliotek. 280 kommuner har sökt och totalt beviljat är 220 400 000 kronor. Syftet med bidraget är att öka utbud av och tillgänglighet till folkbiblioteksverksamhet i hela landet. Insatserna ska leda till att stimulera utveckling av folkbibliotekens uppgifter enligt bibliotekslagen.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– En satsning som Stärkta bibliotek har gjort folkbiblioteksutveckling möjlig i hela landet. Kommunerna har olika förutsättningar och har kunnat anpassa sina insatser för att bättre uppfylla bibliotekslagens prioriteringar och vara tillgängliga för fler, säger Lotta Brilioth Biörnstad, enhetschef för Litteratur och bibliotek på Kulturrådet, i ett pressmeddelande.  

Vid 2020 års fördelningstillfälle har Kulturrådet prioriterat kommuner som väl uppfyller bidragets ändamål, ansökningar rörande insatser som påbörjats med medel från Stärkta bibliotek 2018 eller 2019, satsningar på kognitiv tillgänglighet, kompetensutveckling och insatser som vänder sig till unga.

Kulturrådet har bedömt huruvida ansökningarna utgår från behov hos kommunernas invånare och är grundade i en omvärldsanalys, och på vilket sätt insatserna gör att biblioteksverksamheten når fler, i synnerhet prioriterade grupper. Insatser som bedöms ge långsiktiga positiva effekter i kommunerna har prioriterats, även satsningar av nationellt intresse.

21 av ansökningarna är i partnerskap mellan två eller flera kommuner. Ett exempel är Göteborg som tillsammans med Alingsås, Kungsbacka, Högskolan i Borås och Kultur i Väst får medel för fortsatt satsning på att utbilda biblioteksguider. Bibliotekshögskolan genomför en kurs som därefter ska kunna ges i samverkan med regionbibliotek och kommunbibliotek runtom i landet.

ANNONS

Här är alla beviljade ansökningar för 2020.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se