ANNONS

Lotta Brilioth Biörnstad. Foto: Kulturrådet

Kulturrådet fördelar de sista miljonerna till folkbiblioteken i satsningen Stärkta bibliotek

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kulturrådet har under åren 2018–2020 genomfört en satsning för att stärka folkbiblioteken i Sverige. Drygt 220 miljoner har beviljats i det tredje och sista fördelningstillfället.

Till detta sista fördelningstillfälle har det kommit in 407 ansökningar till satsningen Stärkta bibliotek. 280 kommuner har sökt och totalt beviljat är 220 400 000 kronor. Syftet med bidraget är att öka utbud av och tillgänglighet till folkbiblioteksverksamhet i hela landet. Insatserna ska leda till att stimulera utveckling av folkbibliotekens uppgifter enligt bibliotekslagen.

– En satsning som Stärkta bibliotek har gjort folkbiblioteksutveckling möjlig i hela landet. Kommunerna har olika förutsättningar och har kunnat anpassa sina insatser för att bättre uppfylla bibliotekslagens prioriteringar och vara tillgängliga för fler, säger Lotta Brilioth Biörnstad, enhetschef för Litteratur och bibliotek på Kulturrådet, i ett pressmeddelande.  

Vid 2020 års fördelningstillfälle har Kulturrådet prioriterat kommuner som väl uppfyller bidragets ändamål, ansökningar rörande insatser som påbörjats med medel från Stärkta bibliotek 2018 eller 2019, satsningar på kognitiv tillgänglighet, kompetensutveckling och insatser som vänder sig till unga.

Kulturrådet har bedömt huruvida ansökningarna utgår från behov hos kommunernas invånare och är grundade i en omvärldsanalys, och på vilket sätt insatserna gör att biblioteksverksamheten når fler, i synnerhet prioriterade grupper. Insatser som bedöms ge långsiktiga positiva effekter i kommunerna har prioriterats, även satsningar av nationellt intresse.

21 av ansökningarna är i partnerskap mellan två eller flera kommuner. Ett exempel är Göteborg som tillsammans med Alingsås, Kungsbacka, Högskolan i Borås och Kultur i Väst får medel för fortsatt satsning på att utbilda biblioteksguider. Bibliotekshögskolan genomför en kurs som därefter ska kunna ges i samverkan med regionbibliotek och kommunbibliotek runtom i landet.

Här är alla beviljade ansökningar för 2020.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

InnebandyPiraterna 6

Ny bok i succéserien InnebandyPiraterna

Äntligen kan du läsa fortsättningen på den spännande serien InnebandyPiraterna. Efter flera års väntan har den sjätte boken släppts och under hösten 2021 kommer även bok sju och åtta som tillsammans utgör en trilogi som avslutar serien.

Den första boken i serien InnebandyPiraterna släpptes 2009 och blev en bästsäljare bland innebandyspelare och andra idrottsintresserade ungdomar. Den och efterföljande fyra böcker har sedan dess sålts i över 15 000 exemplar.

Idrottsromanerna – som främst läses av barn och ungdomar mellan 10 och 16 år – följer ett svenskt lag på den globala (fiktiva) proffstouren Floorball World Tour. Läsarna får uppleva spännande äventyr både på och utanför plan.

Författaren och journalisten Sölve Dahlgren har följt innebandyn sedan början av 1990-talet och i den här bokserien låter han fantasin flöda och ger en bild av vad som skulle kunna hända om någon bestämde sig för att förvandla innebandyn till en av de allra största sporterna.

Skaffa ditt exemplar av InnebandyPiraterna #6 redan idag.

(...) Läs hela artikeln »