Kulturrådet fördelar de sista miljonerna till folkbiblioteken i satsningen Stärkta bibliotek

Lotta Brilioth Biörnstad. Foto: Kulturrådet

Kulturrådet har under åren 2018–2020 genomfört en satsning för att stärka folkbiblioteken i Sverige. Drygt 220 miljoner har beviljats i det tredje och sista fördelningstillfället.

Till detta sista fördelningstillfälle har det kommit in 407 ansökningar till satsningen Stärkta bibliotek. 280 kommuner har sökt och totalt beviljat är 220 400 000 kronor. Syftet med bidraget är att öka utbud av och tillgänglighet till folkbiblioteksverksamhet i hela landet. Insatserna ska leda till att stimulera utveckling av folkbibliotekens uppgifter enligt bibliotekslagen.

– En satsning som Stärkta bibliotek har gjort folkbiblioteksutveckling möjlig i hela landet. Kommunerna har olika förutsättningar och har kunnat anpassa sina insatser för att bättre uppfylla bibliotekslagens prioriteringar och vara tillgängliga för fler, säger Lotta Brilioth Biörnstad, enhetschef för Litteratur och bibliotek på Kulturrådet, i ett pressmeddelande.  

Vid 2020 års fördelningstillfälle har Kulturrådet prioriterat kommuner som väl uppfyller bidragets ändamål, ansökningar rörande insatser som påbörjats med medel från Stärkta bibliotek 2018 eller 2019, satsningar på kognitiv tillgänglighet, kompetensutveckling och insatser som vänder sig till unga.

Kulturrådet har bedömt huruvida ansökningarna utgår från behov hos kommunernas invånare och är grundade i en omvärldsanalys, och på vilket sätt insatserna gör att biblioteksverksamheten når fler, i synnerhet prioriterade grupper. Insatser som bedöms ge långsiktiga positiva effekter i kommunerna har prioriterats, även satsningar av nationellt intresse.

21 av ansökningarna är i partnerskap mellan två eller flera kommuner. Ett exempel är Göteborg som tillsammans med Alingsås, Kungsbacka, Högskolan i Borås och Kultur i Väst får medel för fortsatt satsning på att utbilda biblioteksguider. Bibliotekshögskolan genomför en kurs som därefter ska kunna ges i samverkan med regionbibliotek och kommunbibliotek runtom i landet.

Här är alla beviljade ansökningar för 2020.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,