Nina Frid, handläggare på Kulturrådet, bland annat för satsningen "Stärkta bibliotek i hela landet".

225 miljoner kronor per år ska stärka landets bibliotek

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Regeringen har beslutat att låta Kulturrådet fördela 225 miljoner kronor per år under tre års tid till bibliotek i satsningen ”Stärkta bibliotek i hela landet”.

– Regeringens satsning visar på bibliotekens viktiga roll som demokratisk mötesplats och nav för läs- och språkutveckling, kunskap och information. Tanken är att bidragen ska utjämna ojämlikheter och lägga grunden för en långsiktigt stärkt biblioteksverksamhet i hela landet, säger Lotta Brilioth Biörnstad, enhetschef på Kulturrådet, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Satsningen ”Stärkta bibliotek i hela landet” genomförs i samarbete med Kungliga biblioteket och tar hänsyn till den nationella biblioteksstrategin. Kulturrådet har fått i uppdrag att fördela stödet till bibliotek över hela landet. Vilka bibliotek som får ta del av stödet avgörs efter två ansökningsomgångar under 2018.

– Folkbiblioteken står i fokus för satsningen, så det är kommunerna som har möjlighet att söka, en kommun eller flera kommuner tillsammans i partnerskap, säger Nina Frid, handläggare på Kulturrådet.

ANNONS

Förhoppningen är att stödet ska stärka landets biblioteksverksamhet på lång sikt, och därför är omvärldsanalys och långsiktighet viktiga faktorer när det gäller de insatser kommunerna söker för.

– Syftet med satsningen är att nå fler och minska klyftor, säger Nina. Utgångspunkten är att förstärka kommunerna utifrån deras behov, och öka utbud och tillgång till biblioteksverksamhet i hela landet.

Enligt Nina behöver den svenska biblioteksverksamheten stärkas på olika sätt i olika kommuner. Det är därför det är viktigt att insatserna sker utifrån kommunernas behov för ökat utbud och tillgång i hela landet, för att utjämna och minska klyftor som finns idag, till exempel läsklyftor eller digitala klyftor.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

– Bibliotekslagen är mycket tydlig när det gäller ändamål och att biblioteksverksamheten ska finnas tillgänglig för alla, säger Nina.


ANNONS


Hur de totalt 675 miljoner kronorna kommer fördelas återstår att se efter ansökningsprocesserna. Men fördelningen kommer att utgå från Bibliotekslagen och inom ramen för denna stödja insatser utifrån de sökande kommunernas behov.

Den först ansökningsperioden äger rum 15 mars–12 april och den andra 14 augusti–11 september. I februari beräknas riktlinjer för ansökningar och information om prioriteringar vara klara.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL