ANNONS

Museum tillägnat Frankensteins monster planeras i Bath

Frankensteins monster får ett eget museum i Bath, Storbritannien. Arkivbild: AP/TT.

Ett museum tillägnat Frankensteins monster och romanens författare Mary Shelley planeras i staden Bath i sydvästra England, skriver BBC. Mary Shelley bodde i Bath från 1816 och förmodas ha skrivit ”Frankenstein” under perioden, då den publicerades 1818.

– ”Frankenstein” var den första sci fi-romanen. Det är en av de 100 mest inflytelserika böckerna i litteraturhistorien, men ingen i Bath nämner den någonsin, säger Jonathan Willis, en av initiativtagarna till projektet.

ANNONS

Bath är annars förknippat med författaren Jane Austen och det nya museet planeras i en byggnad i närheten av det populära Jane Austen-centret. Museet kommer att fokusera både på Mary Shelley och hennes ikoniska romanfigur, monstret som skapas av forskaren Doktor Frankenstein.

Några av Shelleys brev, kläder från tidsperioden och konst inspirerad av romanen kommer att inhysas på museet – men ingen förstautgåva av ”Frankenstein”. Nyligen såldes en sådan på auktion, signerad av Shelley, för över fyra miljoner kronor.

Några versioner av Frankenstein (av Mary Shelley) på svenska

Frankenstein

Frankenstein

 • Förlag: Modernista
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2020-05-13
 • ISBN: 9789176451977
Frankenstein

Frankenstein

 • Förlag: Sjösala förlag AB
 • Format: Pocket
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-06-20
 • ISBN: 9789187193262
Frankenstein (lättläst)

Frankenstein (lättläst)

 • Förlag: Vilja förlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2020-08-10
 • ISBN: 9789179492717
Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se