ANNONS

Poeten Björner Torsson är död

Poeten och arkitekten Björner Torsson är död efter en tids sjukdom, skriver Dagens Nyheter. Han debuterade med ”Duvan i oljeregnet” 1964, och gav ut ett tiotal diktsamlingar. Han var också arkitekt och under många år arbetade han som lärare på Arkitekturskolan i Stockholm.

— Det märktes att Björner Torsson också var arkitekt. Han byggde verkligen dikter! Därinne rörde man sig fritt och sinnligt mellan dåtid och nutid, komik och allvar, vardagsliv och död. Han var kanske inte känd för många, men han var viktig för poesin, säger DN:s biträdande kulturchef Åsa Beckman.

Under sin långa karriär belönades han bland annat med Samfundet De Nios vinterpris, Bellmanpriset och Sveriges Radios lyrikpris. Förra året tilldelades han ett extra pris från Svenska Akademien på 100 000 kronor.

Så sent som i april 2020 släpptes Vara sten i sin sko av Björner Torsson på Nirstedt/litteratur.

Björner Torsson föddes i Karlskoga 1937 men var sedan länge bosatt på Gotland.

Han blev 83 år.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se