Poeten Björner Torsson är död

Poeten och arkitekten Björner Torsson är död efter en tids sjukdom, skriver Dagens Nyheter. Han debuterade med ”Duvan i oljeregnet” 1964, och gav ut ett tiotal diktsamlingar. Han var också arkitekt och under många år arbetade han som lärare på Arkitekturskolan i Stockholm.

— Det märktes att Björner Torsson också var arkitekt. Han byggde verkligen dikter! Därinne rörde man sig fritt och sinnligt mellan dåtid och nutid, komik och allvar, vardagsliv och död. Han var kanske inte känd för många, men han var viktig för poesin, säger DN:s biträdande kulturchef Åsa Beckman.

Under sin långa karriär belönades han bland annat med Samfundet De Nios vinterpris, Bellmanpriset och Sveriges Radios lyrikpris. Förra året tilldelades han ett extra pris från Svenska Akademien på 100 000 kronor.

Så sent som i april 2020 släpptes Vara sten i sin sko av Björner Torsson på Nirstedt/litteratur.

Björner Torsson föddes i Karlskoga 1937 men var sedan länge bosatt på Gotland.

Han blev 83 år.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL