fbpx

Svenska Akademien delar ut 490 000 kronor

Jens Liljestrand (foto: Fredrik Hjerling) och Fredrik Hertzberg (foto: Janne Rentola/SLS) är två av författarna som tilldelats pengar av Svenska Akademien.

Svenska Akademien har fördelat nästan en halv miljon kronor i stipendier, priser och stöd. Fredrik Hertzberg, Jens Liljestrand, Yvonne Leffler, Björner Torsson och Elisabeth Friis är de utvalda.

Förutom Nobelpriset som Svenska Akademien nu ska dela ut till två personer i år så utser de en rad andra pristagare varje år. Idag var det dags att presentera några av dem:

Fredrik Hertzberg och Jens Liljestrand får ett pris på vardera 125 000 kronor ur Stiftelsen Axel Hirschs testamentsfond. Priset, som instiftades 1967, skall tilldelas författare av ”en under de senaste två åren utgiven levnadsteckning av högt konstnärligt och kulturhistoriskt värde eller ett betydelsefullt historiskt arbete”. De senaste årens mottagare av priset har varit Håkan Håkansson och Jonas Jonsson (2015), Maja Hagerman och Lennart Pehrson (2016), Lena Johannesson, Fredrik Elgh, Göran Stenberg och Ola Wennstedt (2017) samt Görel Cavalli-Björkman och Gunnar Petri (2018).

Fredrik Hertzberg (som är litteraturvetare och kritiker verksam vid bland annat Svenska Dagbladet och Hufvudstadsbladet) kom förra året ut med Mitt språk är ej i orden: Gunnar Björlings liv och verk.

Jens Liljestrand (journalist, litteraturvetare och författare samt biträdande kulturchef på Expressen) gav 2018 ut Mannen i skogen: en biografi över Vilhelm Moberg (som även Augustprisnominerades).

ANNONS

Björner Torsson (arkitekt och poet, född 1937 och bosatt på Gotland) tilldelas ett extra pris på 100 000 kronor ur Akademiens egna medel. Torsson debuterade som poet 1964 med diktsamlingen Duvan i oljeregnet och har sedan dess publicerat ett tiotal böcker. Hans senaste diktsamling är På spång över det som varit (2017).

Yvonne Leffler tilldelas det Schückska priset 2019 på 100 000 kronor. Priset utgår ur en till Akademien 1946 överlämnad fond och avser att stödja och belöna litteraturhistoriskt författarskap. De senaste årens mottagare av priset har varit Paula Henrikson (2015), Mikael van Reis (2016), Ulf Olsson (2017) och Anna Williams (2018). Yvonne Leffler är litteraturvetare, född 1959. Hon blev fil. dr i litteraturvetenskap 1991 och är för närvarande professor i ämnet vid Göteborgs universitet. I boken Sigge Stark. Sveriges mest produktiva, utskällda och lästa författare (2015) undersöker Yvonne Leffler författaren och fenomenet Signe Björnberg, alias Sigge Stark.

Elisabeth Friis får ett stipendium ur Karin och Karl Ragnar Gierows donationsfond 2019 med 40 000 kronor. Stipendiet, som instiftades 1980, utdelas för förtjänstfulla arbeten på det litteraturvetenskapliga området och utgår ur Stiftelsen Karin och Karl Ragnar Gierows fond. De senaste mottagarna av stipendiet har varit Magnus Bergh (2015), Christina Svensson (2016), Per Arne Tjäder (2017) och Niclas Johansson (2018). Elisabeth Friis är litteraturvetare och universitetslektor i litteraturvetenskap vid Lunds universitet, och var tidigare verksam vid Köpenhamns universitet. Hon arbetar just nu med forskningsprojektet Multilingualism in Contemporary Scandinavian Literature.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny