Denna artikel sponsras av författare/förlag

Göran Magnusson gestaltar udda relationer med landsbygden som kuliss

Göran Magnusson. Foto: Mickan Thor

Relationer och landsbygd är grundpelarna i Göran Magnussons relationsromaner. Han beskriver sin serie som en familjesaga på Källetorps gård i Småland.

Göran Magnusson är agronom till yrket och har dessutom drivit lantbruk i femton år. Strax över 60 års ålder debuterade han som författare med relationsromanen Den danska älskarinnan (2017), första boken i Familjesagan på Källetorps gård. Den efterföljdes av Storbondens pipa (2018), och nu ges den tredje boken Svägerskans kontrakt ut.

Alla tre böckerna kretsar kring lantbrukaren Erik Hammarström som tar över sina föräldrars gård, och hans relationer och möten med både nya och gamla bekantskaper.

– Min grundtanke var att skildra miljön kring ett lantbruk i mindre skala, och inte i form av någon sekelskifteshistoria, utan hur det fungerar idag, säger Göran. Det skrivs hemskt lite om den miljön. Mina läsare får följa med i en jordbruksproduktion och i ett växtodlingsår. Lantbruket skapar en sorts kuliss eller ramverk, men det som driver berättelsen är relationer.

Romanerna kan läsas fristående, varje bok har en egen story och sina egna teman. Böckerna – liksom författaren – fördjupar sig gärna i existentiella och filosofiska frågor och Göran går på djupet med ämnen som ensamhet, otrohet, självförräderi, brödraskap, udda relationer, drömmar och hopp.

– Jag fascineras också av de små val vi gör i livet och hur de påverkar oss. Alla bär vi på en större levnadsenergi; vi har fler liv i oss än det vi de facto lever. Våra liv styrs av massor med små val och hade kunnat se helt annorlunda ut, säger Göran.

Svägerskans kontrakt kretsar kring frågan hur man hanterar en situation då man känner sig kluven mellan två olika liv: det man har och det man skulle kunna ha. Vad gör man om man sitter fast i en relation som inte är helt bra, och plötsligt ser en möjlig relation med någon annan – till råga på allt sin egen svåger?

– Karaktären Eva, Eriks svägerska, vill både vara moralisk och hedersam och samtidigt bejaka de nya känslorna. Hon löser det på ett rationellt sätt genom att sätta upp ett kontrakt för var gränserna går. Den här typen av avvägningar och dilemman man ställs inför som människa tycker jag är jätteintressant, säger Göran.

Hur kan kärlek ta sig uttryck och hur djup kan vänskap egentligen bli utan att den missförstås? Kan man tycka illa om en person som det är synd om? Det är några av de dilemman som karaktärerna ställs inför.

Svägerskans kontrakt

Svägerskans kontrakt

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-05-21
  • ISBN: 9789176972311

Boken är skriven ur tre olika perspektiv. Förutom Erik och Eva får även en tredje karaktär utrymme, My Holmén.

– My är oerhört skarp och har en ständig intellektuell klåda i huvudet som gör att hon hela tiden ifrågasätter tillvaron. Hon kan utmana alla med sina raka frågor och är helt okänslig för obekväma situationer. En excentrisk mejeridirektör som dessutom har en fäbless för det övernaturliga.

Hur mycket av dig själv finns i huvudkaraktären Erik?
– Det finns nog en hel del, för det enda man har att skriva utifrån är sitt eget liv, säger Göran. Även i enskilda händelser har jag klippt och klistrat lite från mitt eget liv. Men det intressanta med Erik är att han inte alltid är så trevlig. Ingenting är så bra som det verkar, det finns en svaghet i både honom och andra karaktärer som inte kan förutses. 

Göran har fått många kommentarer om att han skriver just relationsromaner.

– När första boken kom fick jag höra att det var ovanligt med en man som skriver den här typen av böcker. Men jag upplever att det behövs böcker om manlig vänskap, för det finns en sida hos män som inte kommer fram så ofta, av olika skäl. Jag har fått många positiva reaktioner från män som känner igen sig i böckerna, säger han.

Det är inte säkert att Svägerskans kontrakt blir boken som knyter ihop säcken för familjesagan för gott. Göran har fattat tycke för sina karaktärer och tänker kanske återvända till någon eller några av dem i framtiden.

Svägerskans kontrakt

Svägerskans kontrakt
Serie Familjesagan på Källetorps gård
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor233
Vikt390 gr
Utgiven2020-05-21
SABHc
ISBN 9789176972311

Om endast en historia skulle berättas från Källetorps gård i Lomsjö församling under den tid Erik Hammarström slagit ner bopålarna på föräldragården, så var det den om honom och hans svägerska Eva. Hon bor på granngården Torenäs tillsammans med sin man, Eriks bror, Tore. Deras liv är sammaflätade genom släktband och arbetet med gårdarna. Men det finns även ett känslomässigt band mellan dem, ett band som inte borde finnas mellan en man och hans brors hustru. Efter åratal av konventionellt släktskap har attraktionen blommat upp som en allergisk reaktion. Till en början bara från Evas sida, men Erik kan inte heller stå emot den. Väl medvetna om att den förbjudna relationen inte kan få fortsätta, knappt ens påbörjas, sätter den rationella Eva upp gränser för vad som är och inte är tillåtet mellan dem – ett kontrakt mellan en svåger och en svägerska. Kontraktet gör situationen hanterbar, och lättar samvetet för dem båda, tills den dagen en tragedi inträffar och förändrar livet för all framtid. Svägerskans kontrakt är den tredje, fristående delen i Familjesagan på Källetorps gård.

Göran Magnusson är uppvuxen i Malmö och bosatt i Jönköping. Han är agronom men skrivandet har i olika former varit närvarande under en stor del av hans yrkesliv. I mycket har det handlat om PR och marknadsföring, med sporadiska inslag av lyrik. Svägerskans kontrakt är Görans tredje bok och en fristående fortsättning på Den danska älskarinnan (2016) och Storbondens pipa (2017).

Storbondens pipa

Storbondens pipa
Serie Familjesagan på Källetorps gård
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor222
Vikt377 gr
Utgiven2018-01-21
SABHc
ISBN 9789176970560

Dikten på sidan 9 är skriven av Werner Aspenström.

Lantbrukaren Erik Hammarströms vardag ställs på ända när han en dag får ett vykort från sin tidigare fru Lillemor. Hon lämnade honom för storbonden RG sju år tidigare och sedan dess har de inte hörts av. Efter en tid i Brasilien har Lillemor kommit till insikt om vilket egoistiskt liv hon lever. Det som skulle ge hennes liv betydelse är en familj, och hon bestämmer sig därför för att adoptera. Men hon behöver Eriks hjälp att uppnå sitt mål.

Erik lever nu ett lugnt liv på landet med sin katt och med grisarna i stallet. Det är här bland dammiga stallboxar och moränjordar som Eriks dilemman staplar sig och besluten ska tas.

Kan man återförenas med sin frånskilda hustru, och hur stark är längtan efter att äntligen bilda en familj när den ställs mot åtrån?

Storbondens pipa är en laddad relationsroman om svek, åtrå och moraliska prövningar som vänder upp och ner på vardagslivet. Det är den andra men fristående romanen i serien om lantbrukaren Erik Hammarström på gården Källetorp. Det första, Den danska älskarinnan, utkom 2016 och nominerades till SF Vuxenskolans författarpris 2017.

Den danska älskarinnan

Den danska älskarinnan
Serie Familjesagan på Källetorps gård
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor233
Vikt394 gr
Utgiven2016-10-21
SABHc
ISBN 9789176970164
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Tjänstemannen Erik Hammarström som är skild sedan några år, tar efter pappans dramatiska död över föräldragården Källetorp. Han hyr ut torpet på gården till en familj från Köpenhamn, vilket blir inledningen på en dramatisk sommar där kärlek och otrohet bryter nya fåror i de steniga smålandsåkrarna. Vi får följa passion och dramatik med starka personligheter från vitt skilda miljöer som driver den spännande historien framåt mot oväntade upplösningar.

Den danska älskarinnan är en relationsroman där lantbrukarlivet i Småland och det febriga arbetet på en reklambyrå i Köpenhamn tecknar en realistisk bakgrund till en historia där otillåten åtrå kämpar mot samveten. Där också vänskap slår rot och utvecklas på den kargaste av platser. Vi får rika miljöbeskrivningar, fängslande personporträtt och en berättelse om livets ytterkanter. Ytterligheter som berövar oss livet, men som också kan skänka det omätbart stora i tillvaron.

Den danska älskarinnan är Göran Magnussons debutroman och den första i serien om lantbrukaren Erik Hammarström. Göran Magnusson är uppvuxen i Malmö, yrkesverksam som agronom, copywriter, journalist och för närvarande bosatt i Lund.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se