Danske poeten Yahya Hassan död

Poeten Yahya Hassan har avlidit. Arkivbild: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix.

Yahya Hassan har avlidit, rapporterar Berlingske Tidende. Den danske poeten blev 24 år gammal.

Polisen larmades till en lägenhet i västra Århus under onsdagen, där de hittade en avliden person.

– Det finns inget just nu som tyder på att det har skett något brott, säger Jakob Christiansen vid Østjyllandspolisen till BT.

Berlingske Tidende har fått dödsfallet bekräftat av Hassans familj.

Mest sålda diktsamlingen

Yahya Hassan föddes 1995 och växte upp i Århus i Danmark. Han slog igenom med sin självbetitlade diktsamling 2013. Boken, som skildrar en våldsam förortsuppväxt i skuggan av ett patriarkalt och religiöst förtryck, är den mest sålda debutsamlingen i Danmarks historia. Diktsamlingen gav honom flera tunga litteraturpriser, men han anklagades också för att vara en skänk från ovan för Dansk Folkeparti och har både blivit dödshotad och misshandlad.

I diktsamlingen skrev han om ett förhållande med sin lärare på ungdomsvårdskolan Solhaven, som han inledde en relation med då hon var 38 och han 16 år. Hon åtalades senare för att ha missbrukat sin ställning som hans kontaktperson och dömdes till fem månaders fängelse, men fick villkorlig dom och samhällstjänst.

”Mycket intelligent”

Rune Lykkeberg är chefredaktör för den danska tidningen Information och säger till Dagens Nyheter att Yahya Hassans poesi var något man aldrig hade sett i dansk litteratur tidigare.

– Han var en radikal poet och ett underbarn från förorten. Han var också en brottsling. Ingen poet i Danmark har någonsin levt under lika stor press som han, från dag ett fick han dödshot och levde omgiven av säkerhetsvakter. Samtidigt var han en radikal intellektuell med mycket att säga om majoritetssamhället. Och han var mycket, mycket intelligent. Han kommer att bli ihågkommen som dansk poesis mest spektakulära och tragiska livsöde, säger Rune Lykkeberg.

2015 tänkte Yahya Hassan ställa upp i det danska riksdagsvalet som kandidat för det nystartade Nationalpartiet. Partiet kallade sig för ett inkluderande mittenparti, men fick inte de cirka 20 000 underskrifter som krävs för att registrera ett nytt parti i folketingsvalet. I stället ställde Yahya Hassan upp som fristående kandidat i Østjyllands Storkreds där han fick 944 röster.

Dömd till fängelse

2018 dömdes han till rättspsykiatrisk vård sedan han erkänt 42 brott, bland annat misshandel, hot, skadegörelse och blottning. 2016 dömdes han till fängelse för att ha skjutit en 17-årig pojke i foten.

Hans andra diktsamling, ”Yahya Hassan 2” gavs ut i november 2019 och han nominerades till Nordiska Rådets litteraturpris.

Yahya Hassan 2 släpptes så sent som för tre veckor sedan på svenska av Norstedts. Några timmar efter nyheten om Hassans död låg boken etta på Adlibris topplista över de mest sålda böckerna det senaste dygnet.

Text: TT/Boktugg.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL