Vinnaren Stina Nilsson: ”Jag ville inte göra det för sockersött”

Stina Nilsson har vunnit Bonnier Carlsens manustävling. Pressbild: Zuhal Kocan.

Debutanten Stina Nilsson vinner Bonnier Carlsens manustävling med dystopin ”Det svarta regnet”. Boken handlar om en förstörd värld, där barnen måste rädda sin förgiftade omgivning.

Våren 2019 utlyste Bonnier Carlsen en manustävling för att hitta nästa stora berättare för barn i åldrarna 7 till 12 år. Stina Nilsson vann, och får både 100 000 kronor och sitt manus utgivet hösten 2020.

– Allting stannade för några sekunder. Jag hade inte en tanke på att vinna så det kom lite plötsligt, säger hon.

Stina Nilsson är född 1990 och kommer från Borås. Men sedan i höstas är hon bosatt i Danmark. Ursprungligen var ”Det svarta regnet” ett filmmanus och idén fick hon när hon såg en Youtubevideo om en ung flicka som fick lära sig att skjuta pilbåge av sin far i skogen.

– Jag tänkte: ”vad skulle hända i en framtidsdystopi om det var en förstörd värld men barnen inte hade föräldrarna?”.

Boken handlar om tolvåriga Liv, och en värld som har förstörts av onda trollkarlar. Landskapet är förgiftat och demoner gör människor sjuka. Familjen isolerar sig i hemmet för att skydda sig för farorna, ett tema som påminner om situationen i dagens coronakris, vilket Stina Nilsson kallar ”en märklig slump”. Hon funderade mycket över om ämnet var för mörkt för barn. Men det var just sådana berättelser hon själv fastnade för i barndomen.

– Jag läste ”Mio min Mio” och ”Bröderna Lejonhjärta”, och det var mycket som man var rädd för då. Jag ville inte göra det för sockersött, säger hon.

Text: Elin Swedenmark/TT

LÄS ÄVEN: Här är de tre vinnarna i Bonnier Carlsens stora manustävling

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.