Stina Nilsson har vunnit Bonnier Carlsens manustävling. Pressbild: Zuhal Kocan.

Vinnaren Stina Nilsson: ”Jag ville inte göra det för sockersött”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Debutanten Stina Nilsson vinner Bonnier Carlsens manustävling med dystopin ”Det svarta regnet”. Boken handlar om en förstörd värld, där barnen måste rädda sin förgiftade omgivning.

Våren 2019 utlyste Bonnier Carlsen en manustävling för att hitta nästa stora berättare för barn i åldrarna 7 till 12 år. Stina Nilsson vann, och får både 100 000 kronor och sitt manus utgivet hösten 2020.

– Allting stannade för några sekunder. Jag hade inte en tanke på att vinna så det kom lite plötsligt, säger hon.

Stina Nilsson är född 1990 och kommer från Borås. Men sedan i höstas är hon bosatt i Danmark. Ursprungligen var ”Det svarta regnet” ett filmmanus och idén fick hon när hon såg en Youtubevideo om en ung flicka som fick lära sig att skjuta pilbåge av sin far i skogen.

– Jag tänkte: ”vad skulle hända i en framtidsdystopi om det var en förstörd värld men barnen inte hade föräldrarna?”.

Boken handlar om tolvåriga Liv, och en värld som har förstörts av onda trollkarlar. Landskapet är förgiftat och demoner gör människor sjuka. Familjen isolerar sig i hemmet för att skydda sig för farorna, ett tema som påminner om situationen i dagens coronakris, vilket Stina Nilsson kallar ”en märklig slump”. Hon funderade mycket över om ämnet var för mörkt för barn. Men det var just sådana berättelser hon själv fastnade för i barndomen.

– Jag läste ”Mio min Mio” och ”Bröderna Lejonhjärta”, och det var mycket som man var rädd för då. Jag ville inte göra det för sockersött, säger hon.

Text: Elin Swedenmark/TT

LÄS ÄVEN: Här är de tre vinnarna i Bonnier Carlsens stora manustävling

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL