Frida Edman, mässansvarig för Bokmässan i Göteborg. Foto: Svante Örnberg.

Frida Edman: Vi tar beslut om Bokmässan 2020 SENAST i slutet av maj

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bokmässan i Göteborg försöker se möjligheterna i krisen. Mässansvarig Frida Edman försöker tillmötesgå förlagens önskemål och lovar ett besked senast i slutet av maj.

Vi har tidigare skrivit om det brev som Bokmässan idag skickade ut till utställarna om Plan A (fysisk mässa i mindre skala) och plan B (ingen utställning, fokus på föreläsningar online) samt responsen från förlagen som tycker det är för sent med att få besked i slutet av maj. Och helst vill ha det redan i månadsskiftet april/maj.


ANNONS


– För mässans del hade vi kunnat vänta längre med ett beslut men vi har försökt tillmötesgå förlagens önskemål om snabbare besked. Vi har verkligen tagit till oss av de inspel vi fått. Och det vi sagt är att vi ska ta ett beslut senast i slutet av maj. Samtidigt som vi också behöver tid för att ställa om, säger Frida Edman.

Har många hört av sig idag efter att brevet skickades ut?
– Det har varit hyfsat lugnt. Vi har ju en dialog med många förlag och andra utställare så det var inga stora överraskningar för dem.

ANNONS

Har ni fått några avbokningar idag?
– Vi har faktiskt inte märkt av några avbokningar de senaste veckorna, men kanske har förlag och andra utställare väntat lite på besked. Men vi har god dialog med våra utställare och har haft flera möten med Bonnierförlagen exempelvis. Vi har även haft kontakt med hotellen gällande deras avbokningsregler och gjort bedömningen att om beslutet kommer i slutet av maj så är det inte för sent för kostnadsfri avbokning för dem som bokat hotell under mässan.

Hon och de andra på Bokmässan (som är en del av stiftelsen Svenska Mässan Gothia Towers) följer givetvis händelseutvecklingen. Bara under torsdagen kom flera nyheter om inställda festivaler, utomhusteatrar och humorföreställningar på olika håll i Sverige.

– Vi följer hela tiden utvecklingen. Det är oerhört sorgligt att se så många evenemang ställas in. Det är många branscher som påverkas och det är en svår tid vi lever i. Men vi försöker landa i att kris också innebär möjligheter, säger Frida Edman.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Ni har i alla fall dragit samma slutsats som många utställare, att en bokmässa i år inte kommer att locka 80 000 besökare?
– Vi inser att det som händer påverkar människor som sannolikt blir mer försiktiga under hösten med vilka resor de gör och vilka evenemang de besöker. Så vi räknar med ett publiktapp, det är också därför vi erbjuder förlagen och utställarna rabatt på monterhyran. Bokmässan ska ju leva vidare i många år framöver.


ANNONS


Hur klarar sig Bokmässan ekonomiskt?
– Vi har gått igenom budgeten och ekonomin givetvis. Vi gör bedömningen att vi klarar det, även om vi givetvis har ett tufft läge. Framför allt i Plan B där intäktssidan blir svag utan publikintäkter då vi bjuder på allt innehåll utan kostnad till en bred allmänhet. Men vi ser det som att Bokmässan kan bidra i krisen genom att anpassa kostnaderna (för utställarna) i plan A men även att investera i plan B, säger Frida Edman och tillägger:

– Långsiktigt är vi beroende av våra utställare och besökare och vi hoppas att det, oavsett vad som händer 2020, finns en längtan efter Bokmässan. För om det blir plan B så tror jag alla kommer att sakna den fysiska delen, de oväntade och spontana mötena och samtalen. Det är Bokmässans kärna.

Det ska också sägas att plan A bygger på nya beslut från myndigheterna. Idag är sammankomster begränsade till 50 personer som beslutades av regeringen den 27 mars. Det gäller tills vidare.

– Just nu kan vi inte genomföra plan A eftersom den bygger på att myndigheterna tillåter större sammankomster. Så vi lägger mycket fokus på att utforma plan B.

Hur mycket kontakt har du med kollegor ute i Europa?
– Nästan dagligen. Inte minst med Frankfurt som ligger nära oss i tid och har liknande utmaningar. Det senaste jag hörde var att de ska ta ett beslut eller lämna besked i mitten av juni om årets Bokmässa i Frankfurt.

Riktigt så länge dröjer inte det slutliga (?) beskedet om Göteborg.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL