ANNONS

Frida Edman: Vi tar beslut om Bokmässan 2020 SENAST i slutet av maj

Frida Edman, mässansvarig för Bokmässan i Göteborg. Foto: Svante Örnberg.

Bokmässan i Göteborg försöker se möjligheterna i krisen. Mässansvarig Frida Edman försöker tillmötesgå förlagens önskemål och lovar ett besked senast i slutet av maj.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

Vi har tidigare skrivit om det brev som Bokmässan idag skickade ut till utställarna om Plan A (fysisk mässa i mindre skala) och plan B (ingen utställning, fokus på föreläsningar online) samt responsen från förlagen som tycker det är för sent med att få besked i slutet av maj. Och helst vill ha det redan i månadsskiftet april/maj.

– För mässans del hade vi kunnat vänta längre med ett beslut men vi har försökt tillmötesgå förlagens önskemål om snabbare besked. Vi har verkligen tagit till oss av de inspel vi fått. Och det vi sagt är att vi ska ta ett beslut senast i slutet av maj. Samtidigt som vi också behöver tid för att ställa om, säger Frida Edman.

ANNONS

Har många hört av sig idag efter att brevet skickades ut?
– Det har varit hyfsat lugnt. Vi har ju en dialog med många förlag och andra utställare så det var inga stora överraskningar för dem.

Har ni fått några avbokningar idag?
– Vi har faktiskt inte märkt av några avbokningar de senaste veckorna, men kanske har förlag och andra utställare väntat lite på besked. Men vi har god dialog med våra utställare och har haft flera möten med Bonnierförlagen exempelvis. Vi har även haft kontakt med hotellen gällande deras avbokningsregler och gjort bedömningen att om beslutet kommer i slutet av maj så är det inte för sent för kostnadsfri avbokning för dem som bokat hotell under mässan.

Hon och de andra på Bokmässan (som är en del av stiftelsen Svenska Mässan Gothia Towers) följer givetvis händelseutvecklingen. Bara under torsdagen kom flera nyheter om inställda festivaler, utomhusteatrar och humorföreställningar på olika håll i Sverige.

ANNONS

– Vi följer hela tiden utvecklingen. Det är oerhört sorgligt att se så många evenemang ställas in. Det är många branscher som påverkas och det är en svår tid vi lever i. Men vi försöker landa i att kris också innebär möjligheter, säger Frida Edman.

Ni har i alla fall dragit samma slutsats som många utställare, att en bokmässa i år inte kommer att locka 80 000 besökare?
– Vi inser att det som händer påverkar människor som sannolikt blir mer försiktiga under hösten med vilka resor de gör och vilka evenemang de besöker. Så vi räknar med ett publiktapp, det är också därför vi erbjuder förlagen och utställarna rabatt på monterhyran. Bokmässan ska ju leva vidare i många år framöver.

Hur klarar sig Bokmässan ekonomiskt?
– Vi har gått igenom budgeten och ekonomin givetvis. Vi gör bedömningen att vi klarar det, även om vi givetvis har ett tufft läge. Framför allt i Plan B där intäktssidan blir svag utan publikintäkter då vi bjuder på allt innehåll utan kostnad till en bred allmänhet. Men vi ser det som att Bokmässan kan bidra i krisen genom att anpassa kostnaderna (för utställarna) i plan A men även att investera i plan B, säger Frida Edman och tillägger:

– Långsiktigt är vi beroende av våra utställare och besökare och vi hoppas att det, oavsett vad som händer 2020, finns en längtan efter Bokmässan. För om det blir plan B så tror jag alla kommer att sakna den fysiska delen, de oväntade och spontana mötena och samtalen. Det är Bokmässans kärna.

Det ska också sägas att plan A bygger på nya beslut från myndigheterna. Idag är sammankomster begränsade till 50 personer som beslutades av regeringen den 27 mars. Det gäller tills vidare.

– Just nu kan vi inte genomföra plan A eftersom den bygger på att myndigheterna tillåter större sammankomster. Så vi lägger mycket fokus på att utforma plan B.

Hur mycket kontakt har du med kollegor ute i Europa?
– Nästan dagligen. Inte minst med Frankfurt som ligger nära oss i tid och har liknande utmaningar. Det senaste jag hörde var att de ska ta ett beslut eller lämna besked i mitten av juni om årets Bokmässa i Frankfurt.

Riktigt så länge dröjer inte det slutliga (?) beskedet om Göteborg.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL