Marginellt bättre för fysisk bokhandel men fortfarande långt under normal försäljning. Däremot har nätbokhandeln repat sig och ligger över föregående år. Foto: iStock. Grafik: Bokhandlareföreningen.

Även förlagen känner av coronakrisen i fysisk bokhandel – men nu ökar ehandel med böcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Försäljningen av tryckta böcker under vecka 14 låg 36,3 procent under förra årets, medan nätbokhandeln ökat 13,6 procent. I första hand är det en kris för fysisk bokhandel, men även förlagen börjar få det tufft.

Sedan några veckor tillbaka tar Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen fram snabbstatistik för att bokbranschen ska få en bättre bild av coronakrisens effekter. För fysisk bokhandel har det varit dramatiska fall och för vissa mer än halverade dagskassor, medan andra klarat sig med mindre nedgångar.


ANNONS


Eftersom bokhandeln inte enbart säljer böcker (fördelningen mellan böcker och andra varor kan vara 70-30 i vissa butiker och 50-50 i andra) är det alltså ännu större belopp som de tappar än dem som redovisas i bokförsäljningsstatistiken nedan. I en tidigare undersökning kom Bokhandlareföreningen fram till att två av tre bokhandlar inte överlever mer än två månader ifall dagskassorna halveras.

– För varje dag som coronakrisens förlamande effekt på handeln pågår fördjupas företagens likviditetsproblem. Läget är allvarligt och risken är uppenbar att vi står inför en utslagning av handelsföretag som saknar motstycke i modern tid, sa Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i ett pressmeddelande tidigare i veckan.

Svensk Handels senaste undersökning bland medlemsföretagen visar att företagens likviditetskris tilltar, var tredje handlare inom sällanköpsvaruhandeln anger att de i hög utsträckning har problem med sin likviditet. Organisationen skriver ”Trots att flera politiska åtgärder har satts in i syfte att hjälpa företagen riskerar fortsatt 65 000 jobb att försvinna i detalj- och partihandeln, dessutom kan cirka 150 000 anställda tvingas gå ned i arbetstid”.

Vecka 14 – så gick den fysiska bokförsäljningen

Fysisk bokhandel: Försäljningen minskade 36,3 procent under vecka 14 jämfört med samma vecka 2019. Det var något bättre än vecka 13 som låg 42,0 procent under förra året.

Nätbokhandel (inkl bokklubbar): Även under vecka 14 ökade bokförsäljningen på nätet (+13,6 procent under vecka 14 jämfört med samma vecka 2019). Vecka 13 var ökningen 6,0 procent.

Dagligvaruhandel: försäljningen återhämtade sig något, minskningen var 19,6 procent under vecka 14-2020 jämfört med samma period 2019. Klart bättre än de -32,8 procent som vecka 13 resulterade i.

Totalt: När man summerar alla de fysiska försäljningskanalerna gav vecka 14 en minskad försäljning på endast 2,8 procent jämfört med samma vecka föregående år. Det kan jämföras med en minskning på 11,0 procent under vecka 13.

En jämförelse av hur bokförsäljningen i respektive kanal utvecklats jämfört med samma vecka 2019. Som synes har nätbokhandel klarat sig bäst. Graf: Bokhandlareföreningen/Förläggareföreningen.

Ser man på hela perioden vecka 11-14, alltså fyra veckor, så framträder bilden av att detta är en kris för den fysiska bokhandeln i första hand. Bokförsäljningen via nätbokhandlarna ökade faktiskt med 3,2 procent totalt. Samtidigt som fysisk bokhandel tappade hela 34,5 procent.

Bokhandeln gick in i coronakrisen med en för året ganska god likviditet efter två veckors bokrea som ger bra med folk i butiken och höga dagskassor. Men denna ska också räcka över påsk (som är en svag handelsperiod). April är den sämsta månaden under året för många bokhandlar. Den lilla likviditet som rean skapat är för många redan förbrukad vilket leder till att de måste spara på allt.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Även förlagen drabbas ekonomiskt

Vad är nettoeffekten för förlagen? Om man återigen tittar på de fyra veckorna som helhet så minskar bokförsäljningen via fysisk bokhandel och dagligvaruhandel sammanräknat med 28 Mkr. Nätbokhandeln å sin sida ökar med 4,7 Mkr. (Värt att notera: den här snabbstatistiken omfattar inte samtliga fysiska återförsäljare och har ett större bortfall i underlaget än årsstatistiken, så det är troligen en större minskning räknat i miljoner kronor från fysisk bokhandel.)

Alltså har vi säkert 25 Mkr i förlorad försäljning av pappersböcker, i återförsäljarledet. Men för förlagen finns även en annan negativ effekt: att bokhandeln inte har råd att köpa hem nya böcker.

– Flera förlag har rapporterat att de noterar nollade beställningar från bokhandeln. Det gjorde man direkt när detta satte igång, så de märker av att bokhandeln kraftigt tappar försäljning, säger Kristina Ahlinder på Förläggareföreningen.


ANNONS


Inte nog med detta, från flera håll rapporteras även att biblioteken har stoppat sina inköp av fysiska böcker. Förläggareföreningens medlemmar har nu dagliga uppdateringar via Bokinfo för att kunna följa sin försäljning.

– Den samlade bilden är att många har det svårt nu, alla förlag berörs, de med lite bättre grundekonomi klarar sig förstås bättre. Det är inte alls omöjligt att vi får se förlag permittera, och i värsta fall läggas ned. Det är klart att förlagen kan härda ut lite längre än bokhandeln, men många av våra medlemmar känner verkligen av att tiderna hårdnat. Det beror förstås på hur länge detta undantagstillstånd kommer att råda. Verkar som om det kommer dröja länge innan vi är tillbaka till före corona, dit kanske vi aldrig kommer, säger Kristina Ahlinder.

Även om prenumerationstjänsterna nu rapporterar om fortsatt stark tillväxt är det för tidigt att säga om den ökade digitala försäljningen kompenserar för den tappade fysiska bokförsäljningen under dessa (och kommande) veckor.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL