ANNONS

James Patterson vill samla in miljontals dollar till indiebokhandlare

Save Indie Bookstores är budskapet. James Patterson har själv skänkt pengar och uppmanar nu alla sina kollegor att göra detsamma.

Författaren James Patterson bidrar själv med 500 000 dollar. Även Reese Witherspoon är involverad i kampanjen Save Indie Bookstores som hoppas samla in miljontals dollar.

– Staten har en bailout på 2,2 biljoner dollar som kommer att täcka alla sorters branscher, från flygbolag till kryssningsfartyg, alla sorters detaljhandlare, från spritbutiker till pizzabud, som fortfarande har öppet för att de bedöms vara nödvändiga – men ingen tänker på bokhandlarna. Jag tycker, och många håller med mig, att bokhandlar inte är mindre nödvändiga för samhället. Böcker lugnar människor i stressfyllda tider och har en underbar förmåga att göra folk mer empatiska, säger Patterson.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Det är Publishers Weekly som rapporterar att författaren James Patterson (som varje år lämnar ekonomiskt stöd till olika bokhandlare i USA) själv skänkt 500 000 dollar (runt fem miljoner kronor) till kampanjen.

Skådespelaren Reese Witherspoon (som driver Reese’s Book Club), the Book Industry Charitable Foundation (Binc) och the American Booksellers Association (ABA) finns också med i den grupp som står bakom kampanjsajten www.saveindiebookstores.com som åtminstone fram till 30 april ska samla in pengar till indiebokhandlare som har det extremt tufft. Bokhandlarna kan söka medel från Binc mellan den 10 och 27 april.

Patterson uppmanar sina författarkollegor och bokälskare att donera vad de kan, oavsett om det är 1 dollar eller 10 000 dollar. Han vill även att förlagen donerar.

– Det är i förlagens eget intresse. Om alltför många bokhandlar försvinner kommer förlagen också att bli lidande, säger Patterson.

ANNONS

Han kommer själv att kontakta miljardärer och be om bidrag och ska redan ha kontaktat Mike Bloomberg och bett om en miljon dollar. Han tänker även prata med Jeff Bezos exfru MacKenzie (själv författare) som är mångmiljardär – i dollar.

– Jag hoppas att hon kan tänka sig att donera åtminstone tio miljoner dollar. Det skulle hjälpa så många människor, säger Patterson till Publishers Weekly.

Här hemma i Sverige har Svenska Bokhandlareföreningen uppmanat regeringen att ge ett riktat stöd på 200 Mkr till bokhandlare som drabbas av minskad försäljning under coronakrisen.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se