James Patterson vill samla in miljontals dollar till indiebokhandlare

Save Indie Bookstores är budskapet. James Patterson har själv skänkt pengar och uppmanar nu alla sina kollegor att göra detsamma.

Författaren James Patterson bidrar själv med 500 000 dollar. Även Reese Witherspoon är involverad i kampanjen Save Indie Bookstores som hoppas samla in miljontals dollar.

– Staten har en bailout på 2,2 biljoner dollar som kommer att täcka alla sorters branscher, från flygbolag till kryssningsfartyg, alla sorters detaljhandlare, från spritbutiker till pizzabud, som fortfarande har öppet för att de bedöms vara nödvändiga – men ingen tänker på bokhandlarna. Jag tycker, och många håller med mig, att bokhandlar inte är mindre nödvändiga för samhället. Böcker lugnar människor i stressfyllda tider och har en underbar förmåga att göra folk mer empatiska, säger Patterson.

Det är Publishers Weekly som rapporterar att författaren James Patterson (som varje år lämnar ekonomiskt stöd till olika bokhandlare i USA) själv skänkt 500 000 dollar (runt fem miljoner kronor) till kampanjen.

Skådespelaren Reese Witherspoon (som driver Reese’s Book Club), the Book Industry Charitable Foundation (Binc) och the American Booksellers Association (ABA) finns också med i den grupp som står bakom kampanjsajten www.saveindiebookstores.com som åtminstone fram till 30 april ska samla in pengar till indiebokhandlare som har det extremt tufft. Bokhandlarna kan söka medel från Binc mellan den 10 och 27 april.

Patterson uppmanar sina författarkollegor och bokälskare att donera vad de kan, oavsett om det är 1 dollar eller 10 000 dollar. Han vill även att förlagen donerar.

– Det är i förlagens eget intresse. Om alltför många bokhandlar försvinner kommer förlagen också att bli lidande, säger Patterson.

Han kommer själv att kontakta miljardärer och be om bidrag och ska redan ha kontaktat Mike Bloomberg och bett om en miljon dollar. Han tänker även prata med Jeff Bezos exfru MacKenzie (själv författare) som är mångmiljardär – i dollar.

– Jag hoppas att hon kan tänka sig att donera åtminstone tio miljoner dollar. Det skulle hjälpa så många människor, säger Patterson till Publishers Weekly.

Här hemma i Sverige har Svenska Bokhandlareföreningen uppmanat regeringen att ge ett riktat stöd på 200 Mkr till bokhandlare som drabbas av minskad försäljning under coronakrisen.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL