Cilla Nergårdh blir vd för Astrid Lindgren AB

Cilla Nergårdh. Foto: Johan Töpel

Astrid Lindgren AB omorganiserar och Astrid Lindgrens barn och barnbarn rekryterar nuvarande kommunikationschefen Cilla Nergårdh som vd.

Det blir första gången som Astrid Lindgren AB får en vd utanför familjen. I en omorganisation går bolaget från en ägarledd struktur till en ägarstyrd, där ägarna framförallt fokuserar på långsiktigt strategiska och policymässiga frågor.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Vi ägare har under en längre tid diskuterat hur bolaget bäst ska organiseras och styras för att uppnå våra långsiktiga mål. Vi har utvecklats från ett mindre, förvaltande, familjebolag till ett professionellt och modernt rättighetsbolag. Med bibehållande av en stark företagskultur grundad på Astrid Lindgrens värderingar ser vi nu fram emot att ta nästa steg, säger Olle Nyman, avgående vd och tillträdande ordförande i familjens ägarråd samt som ansvarig för juridiska frågor i koncernen, i ett pressmeddelande.

Ny vd blir Cilla Nergårdh som fram tills nu arbetat som kommunikationschef i bolaget.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

– Vi är mycket nöjda med rekryteringen av Cilla Nergårdh. Hon kan bolagets verksamhet och har vunnit både ägarnas och personalens största förtroende. Hennes intuition och visionära ledarskap borgar för en fortsatt stark utveckling för bolaget. Min primära roll blir att stötta VD i alla de spännande utmaningar som ligger framför oss, säger Nils Nyman, styrelseordförande i Astrid Lindgren Aktiebolag.

Både Olle Nyman och Nils Nyman kommer därmed att finnas kvar som resurser inom företaget, liksom två andra ägare – Annika Lindgren och Malin Billing, som kommer att fortsätta arbeta med innehålls- och värderingsfrågor.

– Jag är oerhört stolt över att fått förtroendet och uppdraget att föra Astrid Lindgrens berättelser vidare in i framtiden, säger Cilla Nergårdh i samma pressmeddelande. För mig som nytillträdd VD är det en styrka att ha kvar ägarna i verksamheten, om än i nya roller. De sitter på stor kunskap och erfarenhet, samt på en inre kompass vad gäller lojaliteten mot originalberättelserna och Astrid Lindgren själv.

Astrid Lindgren AB omsatte 61,8 Mkr (2018) med ett rörelseresultat på 29,2 Mkr. I koncernen ingår även Astrid Lindgrens värld som omsatte 218 Mkr (2018) med ett rörelseresultat på 11,2 Mkr.

LÄS OCKSÅ: Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs skjuter upp säsongsöppningen

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.