ANNONS

Selmaprisets prisceremoni ställs in – men en vinnare ska utses för 2020

Jimmy Sjökvist, produktägare på Vulkanisterna. Foto: Pressbild

Årets bästa egenutgivna bok ska utses i vanlig ordning. Selmapriset delas ut den 23 april 2020, men den planerade prisceremonin ställs in.

Selmaprisets prisceremoni var planerad till den 23 april, men ställs in med anledning av coronaviruset. Priset kommer istället att delas ut via digitala forum.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

– Det är givetvis väldigt tråkigt att behöva ställa in prisceremonin som varit väldigt uppskattad varje år. I detta läget kunde vi tyvärr inte genomföra det som vi tänkt men en vinnare kommer utses i alla fall, säger Jimmy Sjökvist från Vulkan, egenutgivningsförlaget som står bakom priset.

Över 180 bidrag tävlade om årets Selmapris. Juryn valde först ut tio nominerade, och har bland dessa nu utsett topp tre. En av dessa kommer att vinna 20 000 kronor.

ANNONS

– Startfältet i år har varit oerhört starkt och det har varit svårare än vanligt att komma överens om endast en vinnare bland alla nominerade. Vi ser tydligt att nivån på egenutgivna böcker höjs för varje år, säger Jimmy Sjökvist.

Topp tre bland de nominerade till Selmapriset 2020

Här var det mörkt

Här var det mörkt

 • Förlag: Zoo Produktion
 • Format: Häftad
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-01-03
 • ISBN: 9789163719868

Motivering: Med sin svarta humor och skarpa iakttagelseförmåga förmedlar Tomas scener ur allas våra liv med ett stort känslomässigt mod, med till synes lätta penseldrag fångar han karaktärer som är lika komiska som oroväckande. Oavsett om man vill kategorisera dessa korttexter som noveller, prosadikter eller en helt ny konstform – så är de helt enkelt förbannat bra! Tomas Kindenberg har gett ut flera uppmärksammade böcker såsom Humoristen och Kan du inte bara vara pinsamt tyst.

Quality Time

Quality Time

 • Förlag: Calidris
 • Format: Danskt band
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-09-23
 • ISBN: 9789188703149

Motivering: I en mycket närvarande berättelse väver Jurek in barndomsminnen från Polen och sköra drömmar i ett gränslöst NU. Utifrån en vindsvåning där Jaget tillbringar ”quality time” med sina barn bryter ständigt berättarrösten ramhandlingen, gör utflykter i nuet och djupdykningar i det förflutna, ända till 1914. Sawka erhöll för Quality time stöd från Kulturrådet – ett statligt erkännande för bokens litterära kvaliteter och angelägna tema.

På hedersord

På hedersord

 • Förlag: BoD
 • Format: Häftad
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-03-25
 • ISBN: 9789177856252

Motivering: Med ett stort psykologiskt djup berättar Stefan om en man som tar sig in bakom Lögnen med stort L för att möta sig själv – en slags självuppgörelse. På Hedersord är en relationsroman när den är som allra bäst och kan mäta sig med de största av Sveriges nutida verk inom genren. Stefan Högberg är en etablerad författare som skrivit flera böcker inom samma genre.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Bolaget bakom appen Bookself går i konkurs

I oktober 2019 berättade Boktugg om appen Bookself som tänkte utmana Amazonägda Goodreads med en social bokapp. På kort tid fick de tusentals användare, men uppenbarligen lyckades de inte få intäkter – eller kanske framför allt riskkapital i väntan på det. Di Digital rapporterar att grundarna lämnat in en konkursansökan förra veckan. 2019 omsatte bolaget endast 72 000 kronor och gjorde en förlust på drygt en miljon kronor. Förebilderna för Bookself var kinesiska sociala läsappar.

Läs hela artikeln »