Selmaprisets prisceremoni ställs in – men en vinnare ska utses för 2020

Jimmy Sjökvist, produktägare på Vulkanisterna. Foto: Pressbild

Årets bästa egenutgivna bok ska utses i vanlig ordning. Selmapriset delas ut den 23 april 2020, men den planerade prisceremonin ställs in.

Selmaprisets prisceremoni var planerad till den 23 april, men ställs in med anledning av coronaviruset. Priset kommer istället att delas ut via digitala forum.

– Det är givetvis väldigt tråkigt att behöva ställa in prisceremonin som varit väldigt uppskattad varje år. I detta läget kunde vi tyvärr inte genomföra det som vi tänkt men en vinnare kommer utses i alla fall, säger Jimmy Sjökvist från Vulkan, egenutgivningsförlaget som står bakom priset.

Över 180 bidrag tävlade om årets Selmapris. Juryn valde först ut tio nominerade, och har bland dessa nu utsett topp tre. En av dessa kommer att vinna 20 000 kronor.

– Startfältet i år har varit oerhört starkt och det har varit svårare än vanligt att komma överens om endast en vinnare bland alla nominerade. Vi ser tydligt att nivån på egenutgivna böcker höjs för varje år, säger Jimmy Sjökvist.

Topp tre bland de nominerade till Selmapriset 2020

Här var det mörkt

Här var det mörkt

 • Förlag: Zoo Produktion
 • Format: Häftad
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-01-03
 • ISBN: 9789163719868

Motivering: Med sin svarta humor och skarpa iakttagelseförmåga förmedlar Tomas scener ur allas våra liv med ett stort känslomässigt mod, med till synes lätta penseldrag fångar han karaktärer som är lika komiska som oroväckande. Oavsett om man vill kategorisera dessa korttexter som noveller, prosadikter eller en helt ny konstform – så är de helt enkelt förbannat bra! Tomas Kindenberg har gett ut flera uppmärksammade böcker såsom Humoristen och Kan du inte bara vara pinsamt tyst.

Quality Time

Quality Time

 • Förlag: Calidris
 • Format: Danskt band
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-09-23
 • ISBN: 9789188703149

Motivering: I en mycket närvarande berättelse väver Jurek in barndomsminnen från Polen och sköra drömmar i ett gränslöst NU. Utifrån en vindsvåning där Jaget tillbringar ”quality time” med sina barn bryter ständigt berättarrösten ramhandlingen, gör utflykter i nuet och djupdykningar i det förflutna, ända till 1914. Sawka erhöll för Quality time stöd från Kulturrådet – ett statligt erkännande för bokens litterära kvaliteter och angelägna tema.

På hedersord

På hedersord

 • Förlag: BoD
 • Format: Häftad
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-03-25
 • ISBN: 9789177856252

Motivering: Med ett stort psykologiskt djup berättar Stefan om en man som tar sig in bakom Lögnen med stort L för att möta sig själv – en slags självuppgörelse. På Hedersord är en relationsroman när den är som allra bäst och kan mäta sig med de största av Sveriges nutida verk inom genren. Stefan Högberg är en etablerad författare som skrivit flera böcker inom samma genre.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL