ANNONS

Boktips – 8 böcker om sorg och förlust

Finns det böcker som kan hjälpa den som sörjer? Ja, många. Här är åtta av dem. Foto: Istock

Att läsa kan underlätta för den som sörjer. Här är en lista över åtta böcker som kan vara till hjälp i sorgen, framtagen av begravningsbyrån Lavendla.

Förlusten av en närstående är ofta tung och svår att ta sig igenom på egen hand. Men trots att det är vanligt att känna sig ensam och vilsen har många människor delat med sig av perioder då de själva gått igenom liknande känslor.

– Att läsa böcker kan underlätta sorgearbetet av flera skäl. Det kan dels vara skönt att läsa om upplevelser likt ens egna för att påminnas om att man inte är ensam. Läsning sätter även hjärnan i arbete, vilket kan ge en välbehövlig paus i sorgen. Det kan vara avkopplande för både kropp och själ att läsa när man mår dåligt. Ett sätt att göra det svåra lite lättare, säger Carina Söderberg, handledare på Lavendla.

Följande åtta böcker är utvalda av begravningsrådgivare som dagligen möter människor i sorg.

Det sitter en elefant på min rygg – en liten bok om sorg av Ulrika Knutsdotter.
Ulrika beskriver känslan av sorgen som en tung elefant på sin rygg. Boken skildrar hennes sorgebearbetning och kan vara till hjälp för den som vill läsa om hur man kan tackla vardagen samtidigt som sorgen tynger en.

Modet att ingenting göra av Lars Björklund
Ibland kan det vara svårt att veta hur man kan stötta en vän som mist en närstående. Denna bok är därför skriven för den som vill ha råd om hur man på bästa sätt kan hjälpa och förstå den som sörjer.

Vild – hur jag gick vilse och hittade mig själv av Cheryl Strayed
Boken handlar om Cheryl själv och när hon som 22-åring miste sin mamma i cancer. För att bearbeta sorgen gav hon sig ut i vildmarken på en tre månader lång vandring. En bra bok som kan hjälpa den som sörjer att finna hopp och styrka.

När du en gång är borta av Liselotte Andersson
En bok om sorgen över att förlora sina föräldrar som riktar sig till den som oavsett ålder nyligen har mist sin mor eller far.

Hej då, allihopa av Conny Palmkvist
En dokumentärroman om Conny vars mamma är döende i cancer. Boken har en igenkänning för den som själv har en närstående som är sjuk, står inför döden eller nyligen gått bort.

Hej då, allihopa

Hej då, allihopa

 • Förlag: Bokförlaget Forum
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2005-01-26
 • ISBN: 9789137126685

Dagbok från ditt försvinnande av Malin Lagerlöf
Malin Lagerlöf miste väldigt oväntat sin man en dag och blev ensam kvar med parets tre barn. En bok om sorgen över att mista en närstående hastigt och att uppfinna sig själv på nytt.

Adjö Herr Muffin av Ulf Nilsson
Det kan vara extra svårt att prata med barn om en närstående som har dött eller står inför döden. Adjö Herr Muffin är en prisbelönt barnbok som berättar historien om Herr Muffin, ett äldre marsvin som snart ska dö, och är en fin bok att läsa för barn som sörjer. Den berör döden på ett sätt som barn kan förstå och ta till sig.

Adjö, herr Muffin

Adjö, herr Muffin

 • Förlag: Bonnier Carlsen
 • Format: Kartonnage
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2009-09-14
 • ISBN: 9789163864681

Tisdagarna med Morrie av Mitch Albom
Morrie Schwartz är en sociologiprofessor som vet att han snart ska dö. Men han vill inte bara tyna bort. I stället bestämmer sig Morrie för att hans forne elev Mitch Albom ska få skriva en bok om resten av hans liv. Det är den sanna berättelsen om en gammal man, en ung man och livets största lektion.

Tisdagarna med Morrie

Tisdagarna med Morrie

 • Förlag: StorySide
 • Format: Ljudbok (mp3)
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2015-05-02
 • ISBN: 9789176132593
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se