Regelbundna sagostunder i skolan förbättrar barnens läsförståelse och gör dem mer benägna att vilja läsa själva, visar en undersökning från Egmont. Foto: Istock

Sagostunder i skolan har direkt inverkan på läsförståelsen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En undersökning som Egmont gjorde i England 2018 visar att regelbunden högläsning i skolan är tätt kopplat till elevernas framsteg i läsning.

I undersökningen som Bookseller skriver om ingick 120 elever från St Joseph’s Catholic Academy i Stoke-on-Trent. 

Resultaten visar att när lärarna regelbundet läste högt för sina klasser utvecklades elevernas läsförståelse dubbelt så snabbt som förväntat (på fem månader hade samma resultat uppnåtts som normalt tar tio månader).

Utan sagostunder saktade elevernas framsteg in till hälften av det förväntade (2,6 månaders kunskaper uppnåddes under fem månader).

– Regelbunden högläsning är kraftfullt. Läsförståelsen förbättras snabbt när sagostunder inkluderas i skoldagen, säger Alison David från Egmont, enligt Bookseller.

Undersökningen visade också att tre faktorer är viktiga för att barnen själva ska vilja läsa: högläsning även efter det att man lärt sig läsa själv, att ha många titlar att välja på och att kunna välja fritt bland dessa.

Enligt Alison David verkar skolan göra läsning till ett ämne att lära ut, medan föräldrar verkar se läsning som en färdighet. Samtidigt råder ett missförstånd kring att ”kunna läsa” också betyder ”välja att läsa”, när det inte alls är samma sak.

Med anledning av undersökningens resultat uppmanar Egmont att dagliga sagostunder skrivs in i den brittiska läroplanen.

– Det är alla barns rätt att få en stunds högläsning varje dag, och det borde vara en högst väsentlig del av uppväxten. Det är fullständigt grundläggande för en sund och lycklig barndom, säger Alison David.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL