ANNONS

Sagostunder i skolan har direkt inverkan på läsförståelsen

Regelbundna sagostunder i skolan förbättrar barnens läsförståelse och gör dem mer benägna att vilja läsa själva, visar en undersökning från Egmont. Foto: Istock

En undersökning som Egmont gjorde i England 2018 visar att regelbunden högläsning i skolan är tätt kopplat till elevernas framsteg i läsning.

I undersökningen som Bookseller skriver om ingick 120 elever från St Joseph’s Catholic Academy i Stoke-on-Trent. 

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Resultaten visar att när lärarna regelbundet läste högt för sina klasser utvecklades elevernas läsförståelse dubbelt så snabbt som förväntat (på fem månader hade samma resultat uppnåtts som normalt tar tio månader).

Utan sagostunder saktade elevernas framsteg in till hälften av det förväntade (2,6 månaders kunskaper uppnåddes under fem månader).

– Regelbunden högläsning är kraftfullt. Läsförståelsen förbättras snabbt när sagostunder inkluderas i skoldagen, säger Alison David från Egmont, enligt Bookseller.

Undersökningen visade också att tre faktorer är viktiga för att barnen själva ska vilja läsa: högläsning även efter det att man lärt sig läsa själv, att ha många titlar att välja på och att kunna välja fritt bland dessa.

ANNONS

Enligt Alison David verkar skolan göra läsning till ett ämne att lära ut, medan föräldrar verkar se läsning som en färdighet. Samtidigt råder ett missförstånd kring att ”kunna läsa” också betyder ”välja att läsa”, när det inte alls är samma sak.

Med anledning av undersökningens resultat uppmanar Egmont att dagliga sagostunder skrivs in i den brittiska läroplanen.

– Det är alla barns rätt att få en stunds högläsning varje dag, och det borde vara en högst väsentlig del av uppväxten. Det är fullständigt grundläggande för en sund och lycklig barndom, säger Alison David.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se