ANNONS

Gratis ljudböcker för barn och vuxna – var hittar jag en bra ljudbok?

Gratis ljudböcker
Bästa sättet att hitta gratis ljudböcker är att låna på biblioteket.

Gratis ljudböcker är det många som söker. Men finns det verkligen förutom på biblioteket? Boktugg har tittat på alternativen och förklarar hur de kan vara gratis.

[Inlägget innehåller reklam för ljudbokstjänsterna Storytel, Bookbeat, Nextory och Bokus Play]

Det finns inga gratisluncher sägs det, men det finns faktiskt en hel del gratis ljudböcker. Inte riktigt lika många som eböcker ska sägas direkt.

Ett enkelt alternativ för oss i Sverige är givetvis biblioteket. De har i alla år lånat ut ljudböcker på cd-skivor (vilket fortfarande finns kvar då många förlag fortfarande ger ut nya böcker som ljudbok både på CD, MP3-CD och som download (utöver det som numera är störst: streamingtjänster, även kallade prenumerationstjänster).

Gå till ditt lokala bibliotek och om du inte redan har gjort det, skaffa ett lånekort. Numera går det nämligen att låna böcker digitalt även på biblioteket, både eböcker och ljudböcker.

Appen Bibblix finns exempelvis på bibliotek i Stockholm, Malmö, Katrineholm och Norrtälje och är på gång till fler kommuner. Det finns även andra lösningar för biblioteken, exempelvis appen Biblio, kolla vad ditt bibliotek kan erbjuda.

När det gäller gratis eböcker så bygger många av dessa på att det är titlar som befinner sig i public domain, i Sverige innebär det att det gått sjuttio år sedan upphovsmannen (författaren och eventuell översättare) dog. Det finns flera olika projekt för att digitalisera äldre klassiker, bland annat Litteraturbanken och Projekt Runeberg.

En liten del av dessa titlar har nu gjorts tillgängliga som ljudböcker på Litteraturbanken.

Dessutom finns det förstås många ljudböcker som är gratis genom piratkopiering, men det är ingenting vi på Boktugg rekommenderar. Ett skäl är de risker som finns med olika sajter som utger sig för att ge tillgång till piratkopierade böcker men som i själva verket endast är ute efter att lura besökarna på kreditkortsuppgifter eller lösenord. Men ett ännu viktigare skäl är att författare och förlag blir utan pengar om du väljer piratkopierade ljudböcker och eböcker.

Billiga ljudböcker går det att hitta som abonnent hos prenumerationstjänster som Storytel, Bookbeat, Nextory och Bokus Play. Läs vårt stora test där vi jämför de olika tjänsterna. Där hittar du dessutom länkar som gör att du kan prova gratis i upp till 30 dagar och lyssna fritt på ljudböcker.

Prova Storytel i 30 dagar utan kostnad Prova Bookbeat gratis i 14 dagar Prova Nextory gratis i 14 dagar Prova Bokus Play i 14 dagar utan kostnad Prova Audible gratis i 30 dagar
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL