Denna artikel sponsras av författare/förlag

Erik Norén skildrar en annorlunda pilgrimsvandring i sin debutroman

Erik Norén, skådespelare, regissör och författare. Foto: Nikola Stankovic

Skådespelaren och regissören Erik Norén gör debut som författare med en humoristisk skönlitterär reseskildring inspirerad av hans egen solitära vandring.

När Erik Norén bestämde sig för att vandra den klassiska pilgrimsleden El Camino i Spanien år 2015 var det helt utan tidigare erfarenhet av vandring. På förhand hade han bestämt sig för att vandra varje dag helt själv. Han startade dagen före alla andra och kom sist fram på kvällen.

– Jag visste inte vad jag hade att vänta och visste ingenting om leden. Det gjorde att jag vandrade med ett öppet sinne och i saknad av förutfattade meningar. Jag var öppen för allt som kom till mig. Jag gick extremt långsamt. Lugnet och omgivningen gjorde att fantasin fick fritt spelrum, och i slutet av varje dag skrev jag ner dagens berättelser, berättar Erik.

Under vandringen skrev han inlägg i sociala medier om sina upplevelser, och många blev intresserade av det han skrev och följde hans resa.

– Det började med att jag skrev för andras skull. Fragmentariskt till en början, mer som underhållande dagboksanteckningar. Men allt eftersom tiden gick blev historierna längre och längre, och till slut hade jag tjugotalet dagboksliknande berättelser. 

Med flera pjäser och berättelser bakom sig insåg han tidigt att det han skrev hade potential. Från det att han bestämde sig tog det Erik flera år att sätta ihop berättelsen. Han skrev i perioder innan boken till slut blev klar förra året.

– Jag hade hela berättelsen klar för mig från början, så när jag väl har haft möjlighet att sätta mig ner och skriva har jag bara behövt bygga ut varje kapitel.

Du har skrivit pjäser tidigare, hur skiljer sig det från att skriva en bok?
– I en pjäs kan du aldrig skriva målande skildringar, allting måste ske via repliker. I övrigt är det ganska likt, det ska finnas en dramaturgisk tråd genom historien. Det svåra i båda formerna är att lyckas hålla intresset uppe hela vägen.

Den oövervinnerlige Oskar Skedås aningslösa vandring till Santiago de Compostela är en humoristisk skönlitterär reseskildring som bygger på författarens egna erfarenheter från vandringen. Det är en något annorlunda skildring av den klassiska pilgrimsleden El Camino.

Huvudkaraktären Oskar Skedås, en galen enstöring och dagdrömmare, är en diffus spegelbild av författaren. Vissa delar är självbiografiska och andra är det inte. I boken får läsaren följa Oskars vandring genom den spanska landsbygden, en vandring som kantas av märkliga möten och vansinniga utsvävningar.

– När boken börjar är han en oerhört bitter person, trött på samhället och på andra människor, säger Erik. Han har ingen annan drivkraft annat än att få vara för sig själv. Men i grunden är han en sympatisk person, som dock dras med en del aggressioner. Samtidigt är han väldigt fantasifull och tankspridd, han har svårt att hitta gränsen mellan fantasi och verklighet. Vilket kan röra till det.

Friluftsliv, äventyr och vandringar har blivit på tapeten de senaste åren och boken torde ha en naturlig läsekrets bland de redan frälsta. Men Erik vill samtidigt gärna nå ut till dem som aldrig själva kommer iväg, som genom boken kan få följa med på en vandring.

– Jag skulle nog beskriva mig själv som en humoristisk författare med en allvarlig underton. Framförallt vill jag underhålla, men jag vill också ge en röst åt de många människor som ibland känner ensamhet och oro. Det kan finnas glädje och humor även i den delen av livet. Och jag tror många tycker att det är lättare att ta till sig av människoöden, livet och döden via skrattet. Men jag vill också få läsaren att ibland stanna upp och ifrågasätta vad de egentligen skrattar åt. Vad som gömmer sig bakom skrattet, säger Erik.

Om författaren

Erik Norén är uppvuxen i Taberg utanför Jönköping men bor numera i Hägersten i Stockholm. Han arbetar som skådespelare, regissör och skrivit ett antal teaterpjäser. Den oövervinnerlige Oskar Skedås aningslösa vandring till Santiago de Compostela är hans första bok. Erik är även aktuell med en roll i SVT:s serie ”Jakten på en mördare” i regi av Mikael Marcimain, som bygger på Tobias Barkmans reportagebok med samma namn, med premiär hösten 2020.

Den oövervinnerlige Oskar Skedås aningslösa vandring till Santiago de Compostela

Den oövervinnerlige Oskar Skedås aningslösa vandring till Santiago de Compostela
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatPocket
SpråkSvenska
Antal sidor150
Vikt250 gr
Utgiven2020-01-22
SABHc
ISBN 9789189097094
OSKAR SKEDÅ befinner sig i det lilla bergssamhället Saint Jean Pied de Port i södra Frankrike och imorgon ska han ta sina första stapplande steg längs den cirka åttio mil långa vandringen mot Santiago de Compostela.Han är trött på människor och tar till alla tänkbara knep för att hålla dem på avstånd. Vad han gör där vet han inte och även om han visste det så är det ingenting som någon annan har med att göra. Varför vill alla veta varför han vandrar? Varför behöver alla ett skäl? Varför denna besatthet kring frågan? Kan man inte bara få vandra i fred?Det blir en vandring full av möten. En resa, såväl yttre som inre, där hans livliga fantasi får flöda fritt och där gränsen mellan fantasi och verklighet blir allt mer diffus för varje steg han tar. Boken är en fiktiv berättelse men bygger på Erik Noréns egna upplevelser och erfarenheter från sin tid på pilgrimsleden.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se