ANNONS

Leif Zern får Natur & Kulturs kulturpris 2020

Kritikern Leif Zern tilldelas Natur & Kulturs kulturpris 2020. Håkan Elofsson/Natur & Kultur

Natur & Kulturs kulturpris om 400 000 kronor tilldelas år 2020 Leif Zern för hans insatser inom teaterkritik och kulturkritik. 

Leif Zern har varit litteratur- och teaterkritiker sedan i mitten av 1960-talet och har genom sin långa verksamhet varit tongivande i svenskt kulturliv. Han började som litteraturkritiker på Uppsala Nya Tidning och har efter det arbetat för Stockholms-Tidningen, BLM, Expressen och Dagens Nyheter.

Som teaterkritiker har Leif Zern recenserat alla de stora regissörerna och skådespelarna i Sverige, och han har även varit verksam som essäist och författare till böcker som bidragit till vår tids historia och teaterdebatt. 

Några av hans egna böcker är Älskaren och mördaren om William Shakespeare, essäboken Se BergmanDet lysande mörkret om Jon Fosses dramatik, Kaddish på motorcykel och Kritik. Den senaste gavs ut i höstas av Natur & Kultur och innehåller ett urval av hans kulturjournalistiska gärning.

ANNONS

Leif Zern tilldelas Natur & Kulturs kulturpris 2020 för sina insatser inom teaterkritik och kulturkritik, ”präglade av stilistisk vitalitet och med den intellektuella integritetens lyster” enligt motiveringen.

Kulturpristagaren utses av Natur & Kulturs styrelse och prisutdelningen sker i Stockholm den 2 april.

Natur & Kulturs kulturpris delas ut årligen sedan 1974 och prissumman är 400 000 kr. Bland tidigare pristagare återfinns bland andra artisten Laleh Pourkarim (2019), författaren Ola Larsmo (2018), Inger, Leif och Magnus Stinnerbom vid Västanå teater (2017), poeten Bruno K Öijer (2016), dramatikern Suzanne Osten (2003), artisten Hans Alfredson (1997) och dansaren och koreografen Birgit Cullberg (1982).


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se