ANNONS

Matilda Gustavsson och Jenny Jägerfeld. Arkivbilder: Anders Wiklund/TT.

Matilda Gustavsson och Jenny Jägerfeld får kulturpriser av Expressen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Journalisten och författaren Matilda Gustavsson tilldelas Expressens Björn Nilsson-pris för boken ”Klubben”. Även Mia Skäringer och Jenny Jägerfeld fanns bland pristagarna när tidningens kulturpriser delades ut.

Matilda Gustavssons reportage i Dagens Nyheter om Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, ledde till en våldtäktsdom och kris inom Svenska Akademien. I boken Klubben, som gavs ut i fjol, skildrar Gustavsson det efterföljande maktspelet i Akademien.

”Hon lyste upp en värld av många mörka skrymslen. En reporter med stilistisk känslighet och en formidabel förmåga att bygga förtroende”, heter det i Expressens motivering till att Matilda Gustavsson tilldelas Björn Nilsson-priset för god kulturjournalistik.


ANNONS


Skådespelaren och underhållaren Mia Skäringer tilldelas satirpriset Ankan, med motiveringen ”Det komiska geniet steg fram i en tid med få roliga kvinnor på scen – nu är hon en av många”.

Teaterpriset En bit av Georgs hatt går till ensemblen i föreställningen ”Linje lusta” på Dramaten. Musikpriset Spelmannen tilldelas operasångaren Peter Mattei, och priset Heffaklumpen, för framstående kultur riktad till barn och unga, går till psykologen och författaren Jenny Jägerfeld.

Fakta: De får Expressens kulturpriser 2020

Björn Nilsson-priset: Matilda Gustavsson.

En bit av Georgs hatt: Ensemblen i ”Linje lusta”.

Ankan: Mia Skäringer.

Spelmannen: Peter Mattei.

Heffaklumpen: Jenny Jägerfeld.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

BROTTSTYCKEN – SÅVITT JAG KOMMER IHÅG

Brottstycken kom till när jag efter ett långt yrkesliv som försvarsadvokat tänkte på alla händelser och episoder som passerat revy under alla år. Jag tänkte på de fantastiska personer jag mött i mitt yrke. Jag ville gärna ge dessa människor den röst de inte fått inför rätta. De tankar de velat ge uttryck för men aldrig fått.

Carl J. Tengström kommer ursprungligen från Finland där han föddes i Åbo. Efter skolgång i Finlands äldsta skola med anor från munktiden flyttade Carl utomlands, först till Freiburg im Breisgau i Sydtyskland,där han läste medicin och senare till Bern i Schweiz och Hamburg i Nordtyskland, där han avslutade sin utlandstid med studier i internationell rätt. Återkommen till Sverige började Carl läsa juridik i Uppsala. Det blev början till hans ”brottsliga” bana. Efter sin aktiva tid som försvarsadvokat är Carl numera verksam som översättare och författare.

Läs mer på författarens hemsida

(...) Läs hela artikeln »