ANNONS

Matilda Gustavsson och Jenny Jägerfeld får kulturpriser av Expressen

Matilda Gustavsson och Jenny Jägerfeld. Arkivbilder: Anders Wiklund/TT.

Journalisten och författaren Matilda Gustavsson tilldelas Expressens Björn Nilsson-pris för boken ”Klubben”. Även Mia Skäringer och Jenny Jägerfeld fanns bland pristagarna när tidningens kulturpriser delades ut.

Matilda Gustavssons reportage i Dagens Nyheter om Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, ledde till en våldtäktsdom och kris inom Svenska Akademien. I boken Klubben, som gavs ut i fjol, skildrar Gustavsson det efterföljande maktspelet i Akademien.

”Hon lyste upp en värld av många mörka skrymslen. En reporter med stilistisk känslighet och en formidabel förmåga att bygga förtroende”, heter det i Expressens motivering till att Matilda Gustavsson tilldelas Björn Nilsson-priset för god kulturjournalistik.

ANNONS

Skådespelaren och underhållaren Mia Skäringer tilldelas satirpriset Ankan, med motiveringen ”Det komiska geniet steg fram i en tid med få roliga kvinnor på scen – nu är hon en av många”.

Teaterpriset En bit av Georgs hatt går till ensemblen i föreställningen ”Linje lusta” på Dramaten. Musikpriset Spelmannen tilldelas operasångaren Peter Mattei, och priset Heffaklumpen, för framstående kultur riktad till barn och unga, går till psykologen och författaren Jenny Jägerfeld.

Fakta: De får Expressens kulturpriser 2020

Björn Nilsson-priset: Matilda Gustavsson.

En bit av Georgs hatt: Ensemblen i ”Linje lusta”.

Ankan: Mia Skäringer.

Spelmannen: Peter Mattei.

Heffaklumpen: Jenny Jägerfeld.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL