fbpx

UK: Michelle Obama och Stephen Fry kröner Audibles topplista 2019

Michelle Obama gör succé med sin historia. Pressfoto: Mille Mobley.

Förra året blev Michelle Obamas Becoming den mest lyssnade ljudboken hos Audible i Storbritannien. Stephen Fry och JK Rowling är två andra lyssnarfavoriter.

The Bookseller har publicerat Audibles topp 50-lista över nedladdade ljudböcker i Storbritannien under 2019.

På första plats ligger Becoming (på svenska Min historia), skriven och inläst av Michelle Obama (som också vann en Grammy för samma ljudbok härom veckan). Den följs av Stephen Frys bok Mythos (släpps på svenska i april 2020) på andra plats. Fry har för övrigt totalt tio placeringar på topplistan – åtta som inläsare och två som författare. 

På plats 3 ligger första Harry Potter-boken och de övriga delarna i serien ligger samtliga på topp 20. Andra topptitlar är This is going to hurt (4) av Adam Kay (på svenska Det här kommer göra ont), Sherlock Holmes collection (5) av Arthur Conan Doyle (originalproduktion av Audible), Sapiens (7) av Yuval Noah Harari (på svenska Sapiens) och 12 rules for life (8) av Jordan B Peterson (på svenska 12 livsregler).

ANNONS

Värt att notera är att många titlar på topplistan gavs ut under 2017 och 2018, det är alltså inte 2019 års titlar som gick starkast förra året. Ett antal ännu äldre böcker ligger också på listan, Harry Potter inte minst, men också A Game of Thrones.

Det är ont om kvinnliga författare på topplistan, bara Obama och Rowling finns i toppen och totalt finns enbart 8 kvinnliga författare på hela topp 50-listan – däribland Margaret Atwood för The testaments/Gileads döttrar (21) och The handmaid’s tale/Tjänarinnans berättelse (24).

Enligt Nielsen Book research är den typiska ljudbokslyssnaren (i Storbritannien) en ung man som bor i stan (vilket vore intressant att jämföra med hur det ser ut i Sverige). Möjligen kopplat till detta syns en uppgång av självhjälpsböcker för män.

Fantasy och science fiction utmärker sig också på Audibles topplista för 2019 med författare som Philip Pullman, Neil Gaiman, Terry Pratchett, George RR Martin och Tolkien.

Via Bookseller.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny