ANNONS

UK: Michelle Obama och Stephen Fry kröner Audibles topplista 2019

Michelle Obama gör succé med sin historia. Pressfoto: Mille Mobley.

Förra året blev Michelle Obamas Becoming den mest lyssnade ljudboken hos Audible i Storbritannien. Stephen Fry och JK Rowling är två andra lyssnarfavoriter.

The Bookseller har publicerat Audibles topp 50-lista över nedladdade ljudböcker i Storbritannien under 2019.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

På första plats ligger Becoming (på svenska Min historia), skriven och inläst av Michelle Obama (som också vann en Grammy för samma ljudbok härom veckan). Den följs av Stephen Frys bok Mythos (släpps på svenska i april 2020) på andra plats. Fry har för övrigt totalt tio placeringar på topplistan – åtta som inläsare och två som författare. 

På plats 3 ligger första Harry Potter-boken och de övriga delarna i serien ligger samtliga på topp 20. Andra topptitlar är This is going to hurt (4) av Adam Kay (på svenska Det här kommer göra ont), Sherlock Holmes collection (5) av Arthur Conan Doyle (originalproduktion av Audible), Sapiens (7) av Yuval Noah Harari (på svenska Sapiens) och 12 rules for life (8) av Jordan B Peterson (på svenska 12 livsregler).

Värt att notera är att många titlar på topplistan gavs ut under 2017 och 2018, det är alltså inte 2019 års titlar som gick starkast förra året. Ett antal ännu äldre böcker ligger också på listan, Harry Potter inte minst, men också A Game of Thrones.

Det är ont om kvinnliga författare på topplistan, bara Obama och Rowling finns i toppen och totalt finns enbart 8 kvinnliga författare på hela topp 50-listan – däribland Margaret Atwood för The testaments/Gileads döttrar (21) och The handmaid’s tale/Tjänarinnans berättelse (24).

ANNONS

Enligt Nielsen Book research är den typiska ljudbokslyssnaren (i Storbritannien) en ung man som bor i stan (vilket vore intressant att jämföra med hur det ser ut i Sverige). Möjligen kopplat till detta syns en uppgång av självhjälpsböcker för män.

Fantasy och science fiction utmärker sig också på Audibles topplista för 2019 med författare som Philip Pullman, Neil Gaiman, Terry Pratchett, George RR Martin och Tolkien.

Via Bookseller.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se