Fråga Boktugg: Vad är en kolofon?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Ordet ”kolofon” dyker upp lite här och var i bokproduktionssammanhang. Vad är det för något? Måste alla böcker ha en sådan?

Svar: Kolofon är grekiska för topp, spets, höjdpunkt. Traditionellt har ordet använts för att beskriva en kort text i slutet av en bok med information om utgivare, tryckare, tryckår och så vidare.

Numera presenteras denna information (i svenska böcker) oftast i början av boken, vanligtvis på sidan 4 (på baksidan av titelsidan). Ordet kolofon har hängt med och kolofonsida används idag ofta synonymt med copyrightsida eller tryckortssida.

Copyrightsidan innehåller vanligtvis titel, upphovsrättsinnehavare, copyrightsymbol, eventuell översättare och originaltitel, formgivare, utgivare med kontaktuppgifter, ISBN, upplaga, tryckort och utgivningsår. Ibland presenteras även detaljer som teckensnitt, tryckeri, redaktör och vilket papper boken är tryckt på.

Hur mycket information man väljer att ha med på copyrightsidan är delvis upp till utgivaren, men upphovsrättsinnehavare (författare), utgivningsår, tryckort och ISBN är obligatoriska uppgifter.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.