ANNONS

Babblarna-illustratör kan få ekonomisk hjälp

Arbetsdomstolen har sagt sitt om "Babblarna". Pressbild.

Babblarna-illustratören förlorade i Arbetsdomstolen. Nu föreslår Svenska tecknares styrelse att man ska gå in med 1,2 miljoner kronor för att täcka drygt en tredjedel av rättegångskostnaderna, uppger Sveriges Radios ”Kulturnytt”.

I höstas avgjordes fallet i Arbetsdomstolen som slog fast att det är den tidigare uppdragsgivaren, förlaget Hatten, som äger upphovsrätten till illustratören Ola Schuberts figurer, inte Schubert själv. Han dömdes till att betala inte bara sina egna utan även motståndarpartens rättegångskostnader på 2,5 miljoner kronor. Sammanlagt blir det drygt 3,8 miljoner kronor, enligt Sofia Jerneck, förbundsordförande för Svenska Tecknare.

ANNONS

Hon ser fallet som ett principärende och konstaterar att domstolen tolkat de upphovsrättsliga principerna på ett för tecknarna oväntat sätt.

– Utgången av domen har fått väldigt stora ekonomiska konsekvenser för Ola Schubert och i det här målet har parterna inte varit jämbördiga. Vår enskilda medlem har stått mot ett stort företag. Vi som organisation värnar om vårt medlemskollektiv av bildskapare och vill därför ge en möjlighet för våra medlemmar att fatta ett beslut kring detta, säger Sofia Jerneck till TT.

Styrelsens förslag ska behandlas av medlemmarna under ett extrainsatt årsmöte torsdag 16 januari.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se