Fråga Boktugg: Vilken är världens mest sålda bok?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Jag undrar vilken bok som egentligen har sålt mest genom tiderna. Och hur många exemplar ligger rekordet på?

Svar: För det första måste sägas att det här är en väldigt komplex fråga. Menar du boken som har tryckts i flest exemplar? Som har blivit mest läst? Statistik från äldre tider är opålitlig och det är svårt att jämföra eftersom böcker har sålts och spridits på så många olika vis.

Hur som helst är dock de flesta källor eniga om att Bibeln ligger på en ohotad förstaplats både vad gäller försäljning och spridning. Det sägs att den har sålt i fler än 5 miljarder exemplar, men det kan mycket väl vara ännu fler. Andra äldre religiösa och/eller politiska titlar som Koranen och Maos lilla röda brukar också nämnas i sammanhanget.

JK Rowlings böcker om Harry Potter är den bokserie som har sålt mest genom historien, över 500 miljoner exemplar i alla översättningar och versioner. Andra titlar och serier som har sålt ruskigt bra genom tiderna är Don Quijote av Miguel Cervantes, Goosebumps av RL Stine, Kristens resa av John Bunyan, Alkemisten av Paulo Coelho, Häxan och lejonet av CS Lewis, Sagan om Ringen av JRR Tolkien och En berättelse om två städer av Charles Dickens.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL