Anna Ihrén och hennes bod i Kronhuskvarteret. Foto: Privat

Författaren Anna Ihrén driver Sveriges minsta bokhandel med bara västkustförfattare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I en bod i göteborgska Kronhuskvarteret säljer Anna Ihrén sina egna och andra västkustförfattares böcker. Kunderna är mestadels turister, och försäljningen går över förväntan.

Anna Ihrén skriver spänningsromaner och står bland annat bakom serien Morden på Smögen. Sedan snart ett år tillbaka har hon också en liten butik, där hon säljer böcker och hantverk. 


ANNONS


– Boden ligger i Göteborgs äldsta kvarter från 1600-talet. Det här är ett kvarter dit varenda turist kommer, ungefär som Gamla stan i Stockholm, säger Anna Ihrén. Huset där min bod ligger brann ner en gång, så det är från 1758, men jag skulle ändå gissa att det är den äldsta byggnaden i Sverige där det finns en bokhandel.

I bokhandeln finns 13 författare representerade. Alla verkar i Göteborgsområdet. De flesta böcker som säljs är på svenska, men Annas egna böcker har nyligen översatts till tyska – och dessa har gått väldigt bra i boden. 

ANNONS

– Vi är inte så många som fått chansen att prova Tyskland. Om någon av de andra blir översatta till tyska eller engelska så tar jag såklart in dem också. Jag säljer övervägande mina egna böcker, nästan alla vill ha ett bokpaket från mig. Totalt kommer jag ha sålt 1500 böcker i butiken när december är slut, säger Anna.

Förutom böcker säljer hon också konsthantverk, vilket utgör ungefär 30 procent av försäljningen. 

– Jag har drömt om en bod i den här längan i 20 år. I boden intill finns en krukmakare, som tidigare hade två bodar. Jag har uppvaktat henne i flera år och bett om att få en liten del av ytan. Förra året meddelade hon att jag fick flytta in! Och min bod är den finaste av alla, säger Anna lyckligt.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Boden öppnade 1 februari 2019. Anna bemannar själv butiken, tillsammans med sin granne krukmakaren. Det finns en lönngång mellan bodarna, så de hjälps åt med försäljningen.


ANNONS


Böcker och hantverk till salu inne i boden. Foto: Privat

Butiken fungerar också som en arbetsplats för Anna, och hon sitter där och gör research och redigerar sina böcker eller sköter bokföring och marknadsföring. Så även när det inte är kunder i boden kan hon utnyttja tiden.

– Två av mina huvudkaraktärer bor i huset mittemot, det gjorde de redan innan jag fick boden. Jag har skrivit om det här kvarteret sedan jag började skriva böcker för sju år sedan. Nu har jag äntligen fått en egen plats här också.

Julstämning utanför boden. Foto: Privat

Anna Ihrén började som egenutgivare 2015, men har de två senaste åren haft ett förlag i ryggen. Åtta böcker har det blivit och de har sålt i totalt 200 000 exemplar.

– Det är ofantligt bra. Jag märker också att böckerna börjar jobba lite av sig själva nu, läsare rekommenderar varandra och böckerna lånas ut mycket på biblioteken. Streaming går också bra. 

Den senaste boken är Maskmakaren, som ges ut av Mima förlag (sedan oktober 2019 ett imprint till LB förlag). Och i somras släpptes den första boken Strandsittaren på tyska.

– Mina böcker ska göra succé i Tyskland, säger Anna bestämt, som befinner sig på signerings- och researchresa i Hamburg när vi talas vid. 

– Intresset för Sverige är så stort här, och jag tänker vara aktiv i Tyskland och bygga upp ett nätverk.

Hon bedyrar att det finns ett extremt stort intresse för svenska författare i Tyskland.

– Det finns så många tyskar som älskar Sverige och den svenska naturen. Hälften av dem jag träffade på ett event igår äger hus i Sverige, säger hon och fortsätter:

– Sedan är vi svenskar otroligt duktiga på att paketera våra böcker, och i Tyskland älskar de att paketera i olika kategorier. Min bok har presenterats tillsammans med andra böcker som någon form av semester-krim, deckare som ”utspelar sig på platser du vill åka på semester”.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL