ANNONS

Storytel Awards exporteras – blir Mofibo Awards i Danmark och får fler kategorier

Tara Moshizi var konferencier och ledde Storytel Awards-galan den 4 april 2019 när Årets bästa ljudböcker belönades inför 350 inbjudna gäster. Foto: Storytel.

Storytel Awards går på export. Först ut är Danmark med Mofibo Awards 2020. Danskarna satsar på sex olika kategorier och troligen får även Sverige fler kategorier.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

– Hos Mofibo älskar vi alla ljudboksrevolutionen som drar över världen just nu. Och vi ville gärna hylla de litterära ljudformaten i ännu högre grad här i Danmark. Därför har vi skapat Den store Lydbogspris – Mofibo Awards. Här vill vi fira författare och inläsare som har gjort det extraordinärt bra, säger Claus Wamsler-Nielsen, Country Manager på Mofibo.

Ljudbokspriset i Sverige har en historia som går tillbaka till 2007. Det bytte sedan namn till Stora ljudbokspriset 2012 och därefter kom Storytel in i bilden och sedan 2018 heter priset Storytel Awards.

ANNONS

I takt med att även den danska ljudboksmarknaden växer så känner Storytel att det nu är dags att exportera även priset. Men eftersom man i Danmark valt varumärket Mofibo så blir namnet Mofibo Awards. Den första prisutdelningen sker 26 februari 2020.

För övrigt meddelar Mofibo att de danska ljudbokslyssnarna i tjänsten konsumerade nästan tre miljoner ljudbokstimmar bara under oktober månad i år.

Dessförinnan utses de mest lyssnade och högst betygsatta böckerna från det senaste året (november-november). I december får lyssnarna chans att rösta på de utvalda ljudböckerna via hemsidan, precis som i Sverige.

Fler kategorier även i svenska Storytel Awards?

Det danska ljudbokspriset delas ut i sex kategorier (varje vinnare får en prischeck på 10 000 danska kr och en statyett): Barnroman, Ungdomsroman, Biografi- och dokumentärpriset, Spänningsroman, Kärleksroman och Romanpriset. De tre ljudböcker som får flest röster blir finalister och den slutliga vinnaren utses av en jury.

Under Storytel Awards i Sverige 2019 delades priser ut för 2018 års bästa ljudböcker i fyra kategorier: roman, spänning, ungdom och barn (även i Sverige var priset en statyett samt 10 000 kr vardera till författare och inläsare). Samt Hederspriset från Synskadades Stiftelse som går till en person, ett företag eller en organisation som gjort något extraordinärt för att främja ljudbokens utveckling och spridning. Priset består av ett stipendium på 25 000 kr och delas ut under Storytel Awards.

Men även i Sverige kan Storytel Awards komma att utökas med fler kategorier, erfar Boktugg. Om det blir exakt samma som i Danmark återstår att se men logiskt vore ett eller flera fackbokspriser. Kanske det är dags att lyfta fram romance eller rentav erotik?

Dessutom är det ingen vild gissning att ytterligare en handfull länder kan vara på gång under 2020, på de marknader där Storytel redan är stora, närmast ligger förmodligen Nederländerna samt de övriga nordiska länderna.

Ljudboksprisets historia

2007 instiftades Iris ljudbokspris på Bokmässan av dåvarande vd för Synskadades Stiftelses bolagsgrupp Iris, skådespelaren Peter Stormare och Bertil Falck, då ordförande för Bokmässan.

2012 döptes priset om till Stora ljudbokspriset

2015 kom Storytel med i bilden och det skapades en gala i anslutning till prisutdelningen. Priset delades nu ut i tre kategorier: roman, spänning och barn/ungdom.

2016 valde man att dela på barn/- och ungdomskategorin så priset delades ut i 4 kategorier.

2018 döptes galan om till Storytel Awards med målsättning att den i framtiden ska bli internationell.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL