Storytel Awards exporteras – blir Mofibo Awards i Danmark och får fler kategorier

Tara Moshizi var konferencier och ledde Storytel Awards-galan den 4 april 2019 när Årets bästa ljudböcker belönades inför 350 inbjudna gäster. Foto: Storytel.

Storytel Awards går på export. Först ut är Danmark med Mofibo Awards 2020. Danskarna satsar på sex olika kategorier och troligen får även Sverige fler kategorier.

– Hos Mofibo älskar vi alla ljudboksrevolutionen som drar över världen just nu. Och vi ville gärna hylla de litterära ljudformaten i ännu högre grad här i Danmark. Därför har vi skapat Den store Lydbogspris – Mofibo Awards. Här vill vi fira författare och inläsare som har gjort det extraordinärt bra, säger Claus Wamsler-Nielsen, Country Manager på Mofibo.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Ljudbokspriset i Sverige har en historia som går tillbaka till 2007. Det bytte sedan namn till Stora ljudbokspriset 2012 och därefter kom Storytel in i bilden och sedan 2018 heter priset Storytel Awards.

I takt med att även den danska ljudboksmarknaden växer så känner Storytel att det nu är dags att exportera även priset. Men eftersom man i Danmark valt varumärket Mofibo så blir namnet Mofibo Awards. Den första prisutdelningen sker 26 februari 2020.

För övrigt meddelar Mofibo att de danska ljudbokslyssnarna i tjänsten konsumerade nästan tre miljoner ljudbokstimmar bara under oktober månad i år.

Dessförinnan utses de mest lyssnade och högst betygsatta böckerna från det senaste året (november-november). I december får lyssnarna chans att rösta på de utvalda ljudböckerna via hemsidan, precis som i Sverige.

Fler kategorier även i svenska Storytel Awards?

Det danska ljudbokspriset delas ut i sex kategorier (varje vinnare får en prischeck på 10 000 danska kr och en statyett): Barnroman, Ungdomsroman, Biografi- och dokumentärpriset, Spänningsroman, Kärleksroman och Romanpriset. De tre ljudböcker som får flest röster blir finalister och den slutliga vinnaren utses av en jury.

Under Storytel Awards i Sverige 2019 delades priser ut för 2018 års bästa ljudböcker i fyra kategorier: roman, spänning, ungdom och barn (även i Sverige var priset en statyett samt 10 000 kr vardera till författare och inläsare). Samt Hederspriset från Synskadades Stiftelse som går till en person, ett företag eller en organisation som gjort något extraordinärt för att främja ljudbokens utveckling och spridning. Priset består av ett stipendium på 25 000 kr och delas ut under Storytel Awards.

Men även i Sverige kan Storytel Awards komma att utökas med fler kategorier, erfar Boktugg. Om det blir exakt samma som i Danmark återstår att se men logiskt vore ett eller flera fackbokspriser. Kanske det är dags att lyfta fram romance eller rentav erotik?

Dessutom är det ingen vild gissning att ytterligare en handfull länder kan vara på gång under 2020, på de marknader där Storytel redan är stora, närmast ligger förmodligen Nederländerna samt de övriga nordiska länderna.

Ljudboksprisets historia

2007 instiftades Iris ljudbokspris på Bokmässan av dåvarande vd för Synskadades Stiftelses bolagsgrupp Iris, skådespelaren Peter Stormare och Bertil Falck, då ordförande för Bokmässan.

2012 döptes priset om till Stora ljudbokspriset

2015 kom Storytel med i bilden och det skapades en gala i anslutning till prisutdelningen. Priset delades nu ut i tre kategorier: roman, spänning och barn/ungdom.

2016 valde man att dela på barn/- och ungdomskategorin så priset delades ut i 4 kategorier.

2018 döptes galan om till Storytel Awards med målsättning att den i framtiden ska bli internationell.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.