ANNONS

Kattpsykologen Susanne Hellman Holmström tittar på olika personligheter hos katter i ny bok

Susanne Hellman Holmström med katten Hjärtrud. Foto: Kajsa Ragnestam

I sin nya bok beskriver Susanne Hellman Holmström katternas fyra olika personlighetstyper och vilka utmaningar dessa kan medföra för ägarna.

Susanne Hellman Holmström har skrivit totalt fem böcker om katter och deras beteende. Den senaste boken Om katten själv får välja – så blir du den perfekta kattägaren släpptes i slutet av oktober 2019 på Bokfabriken.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

Ja, jag vill bli Boktugg Supporter!

– Jag går kurser och utbildningar varje år och får hela tiden ny kunskap. Och allt jag lär mig vill jag dela med mig av till kattägarna, säger Susanne Hellman Holmström, som jobbar som kattpsykolog och föreläsare, och ofta anlitas som kattexpert i SVT:s Go’Kväll.

Den nya boken handlar om olika personligheter som katter kan ha, och hur dessa i sin tur påverkar relationen mellan katterna och deras ägare.

ANNONS

– Har ägarna verkligen tänkt på katten som en individ? Kan de se vad katten har för personlighet? Kan de med gott samvete säga till sin katt att de gör allt för att den ska ha det så bra som möjligt?

Att klumpa ihop gruppen kattägare är förstås svårt, det finns många olika anledningar till att ha en katt. Man kan ha den som en partner, en familjemedlem, ett sällskapsdjur. Eller som ett arbetsredskap, som musjägare till exempel. 

– De flesta skaffar katt för sin egen skull. Vi har lite glömt bort vad katten gör av naturen, hur katten själv skulle välja att leva sitt liv, säger Susanne. 

ANNONS

Finns det något första steg för att bli en bra kattägare?
– Läs på i en modern bok. Ta redan på vad du ska skaffa, vilken sorts katt som passar bäst för dig. Kanske är det inte alls en katt du ska ha?

Susanne menar att man kan se personligheter hos katter redan när de är fem veckor gamla. Och hon har viss erfarenhet efter att ha fött upp katter i 35 år.

– Jag förstod tidigt att de här fyra personligheterna ska behandlas olika. Jag insåg till exempel att jag måste jobba extra mycket med poliskatter, de är extroverta, blir lätt missnöjda och kan vara ganska krävande.

Polisen är en av de fyra personligheterna. De andra är drottningen/kungen, pajasen och den känsliga.

– Jag läste Thomas Eriksons Omgiven av idioter och insåg att han är inne på ungefär samma spår. Han skriver ju om människor, men det är samma personligheter som återkommer, konstaterar Susanne.

Det finns ett myller av kattböcker därute. Eller? En sökning på Bokus ger över 7 400 träffar i kategorin ”Katter som sällskapsdjur” (där många i och för sig är samma titel utgiven i olika format). Avgränsar man sökningen till inbundna böcker landar resultatet på 571 träffar. Bara 20 av dem är på svenska – så för den som inte vill läsa på engelska är utbudet av det som finns i handeln just nu faktiskt inte särskilt stort.

– Så länge böckerna är bra och visar på olika vinklar så finns det alltid utrymme för fler, säger Susanne. Men en kattbok får inte bli tråkig. Den måste skrivas med glimten i ögat och kattägarna måste känna igen sig.

Även experter har förebilder, och Susannes idol är den brittiska kattbeteendeexperten John Bradshaw (The Trainable Cat, Cat Sense, The Animals Among Us).

Vad är det som gör att många är så svaga för katter?
– Katten är ett mystiskt djur. Den är lite halvhemlig, gör själv det den tycker och vill. Vi människor blir slavar direkt, katten börjar styra oss. Vi går på det varje gång. Med våra barn har vi riktlinjer, men med våra katter är det annorlunda …

Hur många katter har du?
– Just nu bara en, ett brittiskt korthår som heter Hjärtrud. Hon är väldigt rolig, man kan lära hennes tricks och konster och hon är väldigt verbal.

Skulle du säga att hon godkänner dig som ägare?
– Hon tycker att jag är lite slapp emellanåt, vi kunde gott göra lite mer tillsammans, säger Susanne och tillägger:

– Hjärtrud försöker styra över mig, men hon har bättre styrning på min sambo.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL