ANNONS

Ny bok skildrar spelet bakom maktkampen i Svenska Akademien

Anders Olsson tog över som ständig sekreterare efter Sara Danius. Enligt Matilda Gustavsson läste och uppmuntrade han Horace Engdahls omdebatterade inlägg om Danius. Arkivbild: Erik Simander/TT.

Utpekandet av kulturprofilen orsakade krisen i Svenska Akademien. I boken ”Klubben” ger Matilda Gustavsson nu en bild av det efterföljande maktspelet, som ledde till att Sara Danius avgick.

Under Akademiens sammanträde i Börshuset den 12 april skulle Sara Danius öde som ständig sekreterare avgöras. Kulturjournalisten Matilda Gustavsson visar i sin bok ”Klubben” att ledamoten Horace Engdahl var drivande i att Danius fick lämna sin post. Men hon skriver även att också Anders Olsson, som sedan blev ständig sekreterare, spelade en viktig roll.

Den 10 april kallas Olsson till ett möte med kung Carl XVI Gustaf om Akademiens situation. Innehållet i det återgav han senare för de andra ledamöterna. Matilda Gustavsson skriver: ”För Sara Danius blir det ett avgörande argument att Svenska Akademiens högsta beskyddare står bakom ledamöternas önskan att avsätta henne”.

– Hur Anders Olsson presenterar det på mötet blir avgörande för Sara Danius beslut att till slut gå, säger Matilda Gustavsson.

Hovet dementerar

I ”Klubben” beskriver Matilda Gustavsson skeendet: ”Anders Olsson förklarar att han har haft kontakt med Katarina Frostenson och att hon är beredd att träda tillbaka från sina uppdrag – om Sara Danius lämnar rollen som ständig sekreterare, och en av de närvarande ledamöterna beskriver det som ’en koordinerad åtgärd’. Anders Olsson inskärper att även kungen delar synen på Sara Danius.”

TT: Vad sade egentligen kungen?
– Han sade något i stil med det Anders Olsson sade att han sade. Det anmärkningsvärda är hur det där och då fungerar som ett argument för att Sara Danius ska avsättas. För det säger inte kungen. Hovet dementerar kraftigt att kungen på något sätt skulle haft en åsikt om hur de skulle hantera Sara Danius, säger Matilda Gustavsson.

Anders Olsson framhåller för TT att han som dåvarande direktör i Akademien hade satt upp förtroendet för Sara Danius som ”en diskussionspunkt” på mötet, inte en beslutspunkt. Han påstår att det inte var tal om att hon skulle avsättas, utan att hon avgick självmant.

– Det är en väldigt viktig distinktion att göra och vi var förvånade över att hon gjorde det så snabbt, hävdar han.

Olsson säger att han bara förmedlade hur samtalet på slottet hade förlöpt för de övriga ledamöterna.

– Det var ganska lätt att få kungen att inse att det här var ett problem som måste lösas omgående och det var det han sade till mig när jag träffade honom på slottet, att han räknade med att vi skulle lösa båda problemen omgående. Det andra problemet var naturligtvis Katarina Frostenson, säger han.

”Horace som skrivit”

Två dagar tidigare hade Horace Engdahl kritiserat Danius i ett debattinlägg i Expressen. Engdahl skrev bland annat att ”Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”. Till Matilda Gustavsson säger Horace Engdahl i boken att den hårda formuleringen var nödvändig: ”Annars skulle majoritetsgruppen snart ha varit överflyglad av ständiga sekreterarens manövrer. Jag är den enda i Akademien som har förmågan att vara otrevlig. De andra klarar det inte. Men de flesta stod bakom mig.”

Även Anders Olsson tog del av artikeln innan den publicerades.

– Han läste och uppmuntrade, menar Matilda Gustavsson.

Till TT säger Anders Olsson att han visserligen läste men att han var tveksam till publiceringen.

– Sedan tyckte jag att han kunde publicera det om han ville. Jag kände att jag kunde inte stoppa honom där, det fanns också ett stort behov av att någon sade ifrån i den situationen. Vi var i en situation där vi kände att vi inte hade någon ledning i Akademien, men jag var inte en talesperson som kunde godkänna eller inte godkänna.

TT: Kan du inte ångra ordvalet i efterhand?
– Jo, absolut. Jag skulle aldrig ha skrivit på det där sättet. Det sade jag till Matilda Gustavsson. Det är Horace som har skrivit den artikeln, ingen annan. Det får han stå för, helt och hållet.

Matilda Gustavsson säger att Anders Olsson var den enda av ledamöterna som på förhand fick ta del av artikeln i sin helhet.

– Och jag har från fler källor än Horace Engdahl att han var positiv till publiceringen. I offentligheten har Engdahl med rätta fått symbolisera sekreterarmotståndet och han är tongivande under diskussionerna som förs under vintern 2018. Men det mest avgörande är att han i grunden stöds av flera andra ledamöter.

Sara Danius avled i sviterna av cancer i oktober.

Text: Elin Swedenmark/TT, Sara Ullberg/TT

Boken som nämns i artikeln

Klubben

Klubben

I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp – den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog. Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Läs mer »

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se