Författaren och forskaren Sara Danius är död

Sara Danius tillkännager Nobelpriset i litteratur (2016) i Börshuset i Stockholm. Arkivbild: TT/Arkiv.

Författaren, litteraturforskaren och Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius har avlidit. Hon blev 57 år gammal.
”En stark kulturpersonlighet har lämnat oss, alldeles för tidigt”, skriver kungen.

Danius avled natten till lördagen efter en lång tids sjukdom, omgiven av sin familj.

”Familjen sörjer djupt hennes bortgång och ser tillbaka på hennes liv med stor tacksamhet, stolthet och glädje”, skriver familjen i ett uttalande till TT.

Sara Danius var professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, men också ledamot i Svenska Akademien och dess ständiga sekreterare 2015-2018. Hon satt på stol nummer sju, den som en gång tillhörde Selma Lagerlöf, Akademiens första kvinnliga ledamot. På dagen 100 år efter att Lagerlöf höll sitt inträdestal tillkännagav Akademien att Danius, som första kvinna, skulle bli dess ständiga sekreterare.

Efter att Sara Danius lämnat sin stol våren 2018 tog Anders Olsson över rollen som ständig sekreterare.

”Det är med stor sorg jag nås av nyheten om Sara Danius alldeles för tidiga bortgång. Jag vill minnas henne som en mycket uppslagsrik och djärv litteraturforskare med stark personlighet och stilkänsla. Mina tankar går till hennes familj och närmaste”, skriver han i ett meddelande till TT.

Kungen om Danius

Mats Malm, ny ledamot i Akademien, blev ständig sekreterare den 1 juni i år och säger att han och den tidigare kollegan arbetade en del parallellt.

– Det är en stor förlust. Jag kommer att minnas henne som en fantastisk forskare och inte minst stilist. Jag har alltid haft stor glädje av alla kontakter med henne. Hon var en kraftfull person som kommer att lämna en stor lucka efter sig, säger Malm till TT.

Kung Carl XVI Gustaf skriver i ett uttalande att han har tagit emot ”det sorgliga beskedet” om Sara Danius bortgång.

”I hennes roll som Akademiens ständige sekreterare hade jag förmånen att regelbundet ha möten och intressanta samtal med Sara Danius. En stark kulturpersonlighet har lämnat oss, alldeles för tidigt. Mina tankar går till hennes familj och närstående”, skriver kungen.

Även statsminister Stefan Löfven (S) sörjer Danius.

”Sara Danius var en modig person som gjort stort avtryck. Det är en förlust för oss alla att hon nu gått bort efter en tids sjukdom, men ändå mitt i sin verksamma gärning. Mina tankar går till hennes familj och närmaste”, skriver statsministern till TT.

Familjen samlad

Sara Danius hade åtta hel- och halvsyskon på sin mammas sida. Hennes systrar Eleonora von Essen och Aurora Stark har delat en bild på Instagram av sig och systern.

”Sov gott min syster, sov gott hela världens Sara”, skriver Eleonora von Essen.

Brodern Linus Feldt säger till Dagens Nyheter att man stöttar varandra i familjen efter Sara Danius bortgång.

– Nästan hela familjen är samlad och det är väldigt fint, säger han.

I samband med stormarna kring Akademien blev Sara Danius för många en feministisk ikon, vilket märktes inte minst vid den så kallade knytblusmanifestationen utanför Börshuset i Gamla stan i Stockholm i april 2018.

2014 fick hon diagnosen bröstcancer första gången, något hon pratade om i sitt program i ”Vinter i P1”.

– Jag blev förtvivlad. Det första jag tänkte var att jag inte skulle få se min son växa upp, tankar som gjorde fasansfullt ont, sade hon i programmet om sjukdomsbeskedet.

Återkom – och lämnade

Danius återkom till jobbet som ledamot, men avgick i spåren av Akademikrisen från posten som Akademiens ständiga sekreterare den 12 april 2018.

– Jag lämnar Akademien som ständig sekreterare. Det var Akademiens vilja att jag skulle lämna och därmed beslöt jag mig också för att lämna min stol nummer sju, sade hon inför det samlade pressuppbådet utanför Börshuset.

Hon lämnade dock inte arbetet helt förrän i februari 2019 och var delaktig i invalet av nya ledamöter efter alla avhopp. I december 2018, lämnade hon återbud till sin medverkan i ”Vinter i P1” på grund av sjukdom.

Fakta: Sara Danius

Född 6 april 1962.

Uppvuxen i Täby, Skåne, Egypten och Stockholm. I vuxen ålder bodde hon tio år i USA och ett år i England.

Sara Danius var essäist, litteraturkritiker och professor först i estetik vid Södertörns högskola och sedan 2013 professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Sara Danius forskningsområde var förhållandet mellan litteratur och samhälle under den moderna romanens historia. Detta framkommer i studien ”The senses of modernism” liksom i verken ”Prousts motor” (2002) och ”Näsa för nyheter: Essä om James Joyce” (2008).

Efter att hon blev invald i Svenska Akademien 2013 gav hon ut essäsamlingen ”Husmoderns död och andra texter” samt ”Om Bob Dylan”. Valdes till ”Årets kvinna” av Expressen 2015 och ”Årets förebild” 2018 av nätverket Klara K.

Sara Danius var även basketspelare på elitnivå och certifierad croupier.

Var ledamot i Svenska Akademien 2013–2019 och dess ständiga sekreterare från 2015 till april 2018.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL