Anna-Karin Palm. Foto: Ewa Stackelberg

Här är de nominerade författarna till Stora fackbokspriset 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Sex författare utgivna på fem olika förlag har nominerats till Stora fackbokspriset 2019. Vem som vinner får vi veta i slutet av november.

Stora fackbokspriset delas ut varje år (givet det finns en värdig mottagare) av Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stiftelse för allmännyttiga ändamål. Prissumman på 125 000 kronor går till den eller de (levande personer) som skrivit årets fackbok i enlighet med Forum Axess devis ”Vetenskap, bildning, tradition”. 

Lite anmärkningsvärt är att det även i år är fem män och en kvinna som nomineras, även 2018 och 2017 såg könsfördelningen ut på detta vis. Var är alla fackboksskrivande kvinnor?

De nominerade till Stora fackbokspriset 2019 är:

Lennart Bengtsson: Vad händer med klimatet? En klimatforskares syn på jordens klimat (Karneval)

Gunnar Broberg: Mannen som ordnade naturen. En biografi över Carl von Linné (Natur och kultur)

Sverker Johansson: På spaning efter språkets ursprung (Natur och kultur)

Dan Korn: Som om Gud fanns. Det sekulära samhällets religiösa rötter (Timbro)

Anna-Karin Palm: Jag vill sätta världen i rörelse. En biografi över Selma Lagerlöf (Bonnier)

Gunnar Åselius: Vietnamkriget och de svenska diplomaterna (Dialogos)

Förra året gick priset till Per I Gedin för När Sverige blev modernt. Gregor Paulsson, Vackrare vardagsvara, funktionalismen och Stockholmsutställningen 1930 (Bonniers).


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.