ANNONS

Anna-Karin Palm. Foto: Ewa Stackelberg

Här är de nominerade författarna till Stora fackbokspriset 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Sex författare utgivna på fem olika förlag har nominerats till Stora fackbokspriset 2019. Vem som vinner får vi veta i slutet av november.

Stora fackbokspriset delas ut varje år (givet det finns en värdig mottagare) av Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stiftelse för allmännyttiga ändamål. Prissumman på 125 000 kronor går till den eller de (levande personer) som skrivit årets fackbok i enlighet med Forum Axess devis ”Vetenskap, bildning, tradition”. 

Lite anmärkningsvärt är att det även i år är fem män och en kvinna som nomineras, även 2018 och 2017 såg könsfördelningen ut på detta vis. Var är alla fackboksskrivande kvinnor?


ANNONS


De nominerade till Stora fackbokspriset 2019 är:

Lennart Bengtsson: Vad händer med klimatet? En klimatforskares syn på jordens klimat (Karneval)

Gunnar Broberg: Mannen som ordnade naturen. En biografi över Carl von Linné (Natur och kultur)

Sverker Johansson: På spaning efter språkets ursprung (Natur och kultur)

Dan Korn: Som om Gud fanns. Det sekulära samhällets religiösa rötter (Timbro)

Anna-Karin Palm: Jag vill sätta världen i rörelse. En biografi över Selma Lagerlöf (Bonnier)

Gunnar Åselius: Vietnamkriget och de svenska diplomaterna (Dialogos)

Förra året gick priset till Per I Gedin för När Sverige blev modernt. Gregor Paulsson, Vackrare vardagsvara, funktionalismen och Stockholmsutställningen 1930 (Bonniers).


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Drakar, magi och uråldriga hemligheter i ny fantasybok

”Tänk om allt vi någonsin trott på var lögn, tänk om all kunskap vi tror oss ha är baserat på lögner. Tänk om allt vi någonsin tränats för, fostrats för, var lögn.
Skulle du vilja veta det då?”

Drakfödd utspelar sig i det fiktiva Kammanthea där Kejsaren styr den kända världen med järnhand. Till sin hjälp har han sin onda tjänare och en mystisk mörk makt. Rebeller försöker stoppa dem, men de har inte en chans emot det mäktiga Imperiet. Tills en dag en radh’riam återvänder, tillsammans med en drake och uråldriga hemligheter.

Med fantastiska miljöbeskrivningar och karaktärer som nästan går att ta på tar Annie Erixon med oss på en episk resa i en magisk värld. Läs, bara läs.

(...) Läs hela artikeln »