Madeleine Gustafsson-priset 2019 till Hanna Nordenhök för litteraturkritik

Hanna Nordenhök, författare, litteraturkritiker och poet. Foto: Kajsa Göransson.

Hanna Nordenhök är förutom författare, poet och översättare även litteraturkritiker. Hon får Sveriges Författarförbunds nyligen instiftade kritikerpris, Madeleine Gustafsson-priset för 2019.

– Det är en stor ära och pirrande glädje att få ett pris uppkallat efter en av mina stora idoler Madeleine Gustafsson. Att det dessutom är utdelat av kollegor på Författarförbundet. Det gör mig särskilt glad eftersom man aldrig skriver ensam, utan som del av ett större kollektiv av skrivande och för litteraturen hårt arbetande människor. Att också få det för kritiken, som jag älskat men också brottats mycket med genom åren, värmer särskilt i hjärtat, säger Hanna Nordenhök i ett pressmeddelande.

Hanna Nordenhök disputerade 2018 vid konstnärliga fakulteten på Göteborgs universitet med avhandlingen Det svarta blocket i världen. Läsningar, samtal, transkript.

”Författarförbundet ser ett behov av en stärkt litteraturkritik och vill uppmuntra skribenter som har en förmåga att belysa både nyare och äldre författarskap. Förbundet tror att skribenter som i sitt arbete fokuserar på verket mer än författarens, eller kritikerns, person, gynnar det svenska litteraturklimatet, samt att ett rikt litteraturliv skapar utrymme för en sammansatt och månghövdad läsarskara.”, skriver Författarförbundet.

Madeleine Gustafsson-priset tilldelas en svenskspråkig litteraturkritiker som varit verksam under året. Hanna Nordenhök blir den första mottagaren av priset, som är på 50 000 kr.

Motiveringen till Madeleine Gustafsson-priset 2019 lyder:
”för en litteraturkritik i ständig utveckling, där en uppenbar och brinnande passion för litteraturen, såväl som erfarenheter från teorin och den egna skönlitterära praktiken, har destillerats till en anmälningskonst av stor bredd och tillgänglighet. I sin roll som recensent i dags- och senare kvällspress har Hanna Nordenhök kontinuerligt och målmedvetet vidgat sitt estetiska spektrum, utan att göra avkall på vare sig kvalitetskrav eller komplexitet och klarhet i framställningen.”

Utdelningen av Madeleine Gustafsson-priset sker den 26 november kl. 18.00 på Rönnells antikvariat i Stockholm. I anslutning till utdelningen sker ett panelsamtal utifrån ett tema inom ramen för kritik som Hanna Nordenhök själv väljer.

Några aktuella böcker av Hanna Nordenhök

Det svarta blocket i världen : Läsningar, samtal, transkript

Det svarta blocket i världen : Läsningar, samtal, transkript

I Det svarta blocket i världen. Läsningar, samtal, transkript går författaren och poeten Hanna Nordenhök i dialog med poeterna Gloria Gervitz, Ann Jäderlund och Anja Utler för att i ett korsfält mellan feministisk teori, poetologi och experimentell etnografi undersöka poesin och skrivandet av poesi som en existentiellt omskakande händelse av läsning. Läs mer »

Minnestrilogin. Promenaderna i Dalby Hage ; Det vita huset i Simpang ; Asparna

Minnestrilogin. Promenaderna i Dalby Hage ; Det vita huset i Simpang ; Asparna

Hanna Nordenhöks romaner beskrivs ofta som intensivt vackra, och med ett språk med stor poetisk nerv. De har också kallats ett minnesarbete, en jakt på det förgångna och de varelser som en gång bebodde det. Läs mer »

Asparna

Asparna

Två syskonpar, två skilda tidsepoker, och en baron med ett tvingande begär efter att tämja det vilda. I Hanna Nordenhöks nya roman närmar sig varandra till synes avlägsna händelseförlopp runt ett magnetiskt epicentrum: Råby ungdomsvårdsanstalt, Sveriges äldsta räddningshus för förvildade barn . Läs mer »

Fotnot: Madeleine Gustafsson-priset delas ut med värdefullt stöd av Svenska Akademien, Bonnierförlagen och Borås Tidning.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,