Boktips: Tio bästa böckerna om influencers och kändisar från YouTube

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Hur många youtubers och influencers finns det i Sverige? Fler än vi trodde, så därför behövs det så klart en lista med de bästa böckerna om dem.

Så här blir du känd i hela Sverige och en influencer att räkna med

Mycket förändras snabbt när tekniken rusar förbi oss. Numera går det att skapa sig ett namn via kanalerna YouTube och Twitter (och Facebook, så klart), och det är ett stort kändisskap som spiller över på andra marknader, som bokmarknaden.

Med flera hundra tusen följare har du plötsligt ett rejält inflytande och kan räkna med att bli sponsrad av stora företag i hela landet. Då kan du också skriva ditt nya yrke på visitkortet: influencer. Och det kan alltså löna sig i längden, särskilt ekonomiskt.

Men var börjar man då? I vilken ände? Resan kan vara lång och det finns många fallgropar på vägen. Smart är att lyssna till de som redan gjort samma resa.

Här är våra tio bästa tips på böcker om influencers.

Boktips: Tio bästa böckerna om influencers och kändisar från YouTube

1. Yrke: influencer. Så gör du karriär på nätet av Linda Hörnfeldt

Bloggare, Youtubers, poddare och instagrammare har blivit vår tids stora kändisar. Genom att bygga upp stora följarskaror i egna kanaler har de blivit entreprenörer med större räckvidd än många etablerade mediakanaler. Tiden då företag kunde erbjuda en schampoflaska i utbyte mot en instagrampost och där en goodiebag ansågs vara skälig ersättning för ett blogginlägg är sedan länge förbi. Att vara en influencer är nu ett yrke att ta på fullaste allvar. Men hur gör man egentligen för att lyckas och finns det fallgropar att undvika på vägen?

Här coachar Linda Hörnfeldt dig i konsten att tjäna pengar på dina sociala medier. Du får lära dig allt från att bygga och vårda din målgrupp till att ta betalt för samarbeten samt nätverka och leverera rätt innehåll i tid. Genom intervjuer med influencers samt med handfasta råd lär hon dig allt du behöver veta för att lyckas med dina kanaler.

LINDA HÖRNFELDT (1980) är vd och grundare av Influencers of Sweden, Sveriges intresseorganisation för social media influencers. Hon har bloggat sedan 2001 och driver nu www.lalinda.se med fokus på entreprenörskap och plus size-mode. Hon är också aktiv på Youtube, instagram, twitter och provar gärna det senaste i sociala medier.

Yrke: Influencer

Yrke: Influencer

 • Förlag: Brombergs
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-01-24
 • ISBN: 9789173379403

2. Hej, jag heter Mirza och jag är influencer av Mirza Bico

Han är den som många unga drömmer om att bli, som många företag vill jobba med och som många äldre vill förstå sig på: en influencer.

14 år gammal hörde Mirza bico av sig till Isabella ?Blondinbella? Löwengrip på Facebook med lite idéer om hur hon kunde sköta kontot bättre. Två veckor senare var han anställd som social media manager och lyfte hennes närvaro till helt nya höjder. Redan då kände han det instinktivt: ?Det här kommer jag att jobba med resten av mitt liv?.

Idag har Mirza hunnit bli 22 år, har sitt eget aktiebolag, är ute och föreläser för framgångsrika VD:ar och inte minst ? driver ett av Sveriges största och snabbast växande instagramkonton @ellentvshow med över 2,7 miljoner följare.  

Och i den här boken berättar han just det som så väldigt många vill veta: vad är egentligen en influencer och hur blir man en sån? Vad gör man hela dagarna och hur tjänar man pengar? Hur fungerar det med samarbeten och vad bör båda den ena och den andra partnern tänka på? Vad krävs för att få miljontals dedikerade följare i hela världen ? och konstant locka fler?

Svaren på det och mycket annat du inte ens visste att du borde ha frågor om får du i den här boken: Hej, jag heter Mirza och jag är influencer.

Hej, jag heter Mirza och jag är influencer

Hej, jag heter Mirza och jag är influencer

 • Förlag: Pug förlag
 • Format: Flexband
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-04-18
 • ISBN: 9789188699022

3. Monster av Joakim Lundell, Martin Svensson, Leif Eriksson

Hans Youtubekanaler har sammanlagt över en miljon prenumeranter. På Instagram följs han av mer än 800 000 personer. Hans musik slår lyssningsrekord på Spotify. Joakim Lundell, tidigare känd som Jockiboi, är idag tveklöst en av Sveriges största influencers. Men vägen dit är full av smärtsamma minnen.Under sin uppväxt placeras Joakim i fosterhem och ungdomshem och bollas mellan olika myndigheter. Han lever en tid som hemlös och hamnar i drogmissbruk och kriminalitet. Ensamheten driver honom till flera självmordsförsök. Vändningen kommer när han träffar sin fru Jonna. Med henne finner Joakim den trygghet och självkänsla han tidigare saknat.Monster är en drabbande och hoppfull berättelse om en man som slår sig fri från en till synes nattsvart tillvaro, och blir en röst och en vän för hundratusentals människor. Joakim Lundell berättar sin historia för Leif Eriksson och Martin Svensson.

Monster

Monster

 • Förlag: Månpocket
 • Format: Pocket
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-06-12
 • ISBN: 9789175038292

4. Vem fan är han?? av Daniel Redgert 

Det finns ett kort och ett långt svar på den frågan.

Det korta: Daniel Redgert är pr-geni och Mediesveriges älskling #1.

Det långa: Daniel Redgert är vid 26 års ålder en av Sveriges mest inflytelserika pr-människor. Hans envetna, hungriga, kändistörstande och torpedliknande ambition har på rekordtid tagit honom från en mobbad tillvaro i Västerås till Stockholms absoluta innekretsar. Idag arbetar han som pr-chef på Hannah Widells och Amanda Schulmans byrå Perfect Day, står på de flesta gästlistor och har en växande podd med 150 000 lyssnare.

Vem fan är han?? är en drastisk handbok i hur man tar sig fram och gör sig ett namn i dagens Sverige. Författaren beskriver hur han med hjälp av sociala medier och outtröttligt nätverkande envist stretar uppåt. Fallen längs vägen och dörrarna som stängs i hans ansikte är många, och han skildrar dem med självironi och skoningslös ärlighet. Till slut får han samtalet han hela tiden drömt om och tar sig upp för det allra högsta trappsteget.

Vem fan är han??

Vem fan är han??

 • Förlag: Tukan Förlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-07-20
 • ISBN: 9789176179253

5. Våra liv som youtubers av Random Making Movies, Leif Eriksson, Martin Svensson

Våra liv som youtubers är berättelsen om hur ett kompisgäng från Nacka under högstadiet spelar in filmklipp på kul och lägger upp på Youtube under namnet Random Making Movies och hur de sedan i samband med att Youtube exploderar blir en av de första och största Youtube-grupperna. Medlemmarna berättar om sina med- och motgångar, om slitningar i gruppen, om avhopp och om hur det är att bli vuxna tillsammans. 
Men framför allt handlar Våra liv som youtubers om hur man överlever som youtuber år 2019.   

Boken är skriven tillsammans med LEIF ERIKSSON och MARTIN SVENSSON, som bland mycket annat är författare bakom böcker som Joakim Lundells Monster, Alexander Gustafssons The Mauler, Jonna Lundells PMS-kossan och Charlotte Perrellis Flickan från Småland.

6. Jonna Lundell : PMS-kossan av Jonna Lundell, Martin Svensson, Leif Eriksson

Närmare 700 000 följare på Instagram och drygt en miljon YouTube-prenumeranter gör Jonna Lundell till en av Sveriges största kvinnliga influencers . På ett rakt, personligt och ofta humoristiskt sätt väljer nu Jonna att för första gången berätta om sin resa och om sjukdomen som visade sig vara PMS. Vi får följa med under uppväxtåren i Mjölby och Norrköping fram till dagen då Jonna träffar sin nuvarande man Joakim Lundell, och sedan om hur Jonna via parets gemensamma YouTube-kanaler blir som en vän för en hel generation barn och ungdomar. 
Jonna Lundell PMS-kossan är en berättelse om hur det är att leva med PMS, men det är framför allt en berättelse om hur det är att vara en ung människa i Sverige idag.   

JONNA LUNDELL (f. 1994) driver framgångsrika YouTube-kanaler och har tillsammans med Saga Scott den populära podcasten Jonna & Saga. Jonna är en av Sveriges största kvinnliga influencers .   

LEIF ERIKSSON och MARTIN SVENSSON är båda författare till en rad böcker i olika genrer. De började skriva tillsammans 2010 och arbetar nu med flera gemensamma bokprojekt.   

PMS-kossan skriver Jonna Lundell utlämnande om åren i Mjölby, om varför hon valde att gå i särskola och hur hon upplevde en abort vid 14 års ålder. Men inte minst om sin nära relation till mamman och sin mormor. 
Ylva Lagercrantz Spindler, Svenska Dagbladet   

Läsarröster: 
så mycket bättre än vad jag trott. Mycket intressant och lärorik bok. [ ] Betyg 5/5. 
Jessica

Jag uppskattade [ ] verkligen boken! Det var spännande att få en större inblick i Jonna Lundells liv, framförallt hennes barndom. 
Anya

7. Berättelsen om Benas av Ben Mitkus, Leif Eriksson, Martin Svensson

Berättelsen om Benas får vi följa Ben Mitkus från de fattiga barndomsåren i Litauen till Stockholmsförorten Rinkeby och de tuffa skolåren där Ben blir mobbad och hamnar i kriminalitet. 

Vändningen kommer när Ben börjar på ett gymnasium med musikinriktning.  Samma år upptäcker han Ask (Ask and Answer) och Youtube, och snart är han tillsammans med Joakim Lundell populärast på Ask.   

BEN MITKUS är i dag en av Sveriges största influencers med över 500 000 prenumeranter på sin Youtube-kanal och 375 000 följare på Instagram.

Berättelsen om Benas

Berättelsen om Benas

 • Förlag: Lind & Co
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-10-16
 • ISBN: 9789178615124

8. Jag är Nellie av Nellie Berntsson

En av Sveriges största bloggare skriver öppet och ärligt om att vara tonåring, hästtokig, framgångsrik och utan vänner. Och om sitt motto #jagägermigsjälv. Nellie Berntsson är tjejen som jobbar stenhårt för sina drömmar och för att vara en positiv förebild för andra ungdomar.

”Jag väljer att dela med mig av mina känslor och erfarenheter för att andra ska må bättre. Försöker peppa allt jag kan. För jag vill verkligen att du ska våga tro på dig själv, och kan jag visa vägen till ett bättre självförtroende och hur just du hittar din inre styrka ser jag det som nåt av det finaste jag har gjort. Det handlar så mycket om att försöka tycka om sig själv, hur svårt det än känns, vad alla andra än säger och tycker.”

I Jag är Nellie får vi möta blogg- och youtubefenomenet Nellie Berntsson och lära känna personen bakom den kända ytan. Med texter rakt från hjärtat berättar Nellie om hur det är att vara mitt i tonårslivet, varför hon fått byta skola tre gånger och hon ger sina bästa tips på hur man når sina drömmar. Vi får också veta mer om hur hennes liv på sociala medier började, hur det går till att göra teveinspelningar för Youtube och känslan inför att inte ha några vänner som är riktigt nära. Och så berättar hon om hästarna och stallet förstås. 

Nellie Berntsson är storasystern man önskar att man hade. Hon peppar sina läsare och uppmanar alla att tro på och älska sig själva. Med egna upplevelser av utanförskap och mobbning vet hon hur kämpigt det kan vara, och väljer därför att dela med sig av sina erfarenheter för att hjälpa andra. En stärkande bok för alla tonåringar.

Jag är Nellie

Jag är Nellie

 • Förlag: Bonnier Carlsen
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2016-09-15
 • ISBN: 9789163888144

9. Det skolan inte lärde dig av Hampus Hedström, Martin Svensson, Leif Eriksson, Henrik Johnsson

Det skolan inte lärde dig är den osannolika historien om Youtube-komikern Hampus Hedström från värmländska Sunne, som idag är en av de mest omtyckta humorprofilerna på sociala medier. Hampus blev professionell trollkarl som 12-åring och började trots dyslexi och dyskalkyli driva eget företag när han var 14. 
Här får vi följa Hampus, med en halv miljon följare på sina plattformar och 40 miljoner visningar på sin kanal, på hans resa från tryggheten i Värmland till ett liv i Stockholms rampljus och den hårda mediabranschen.   

HAMPUS HEDSTRÖM (f. 1996) har blivit rikskänd genom sin Youtube-kanal med över 230 000 prenumeranter, och som tv-programledare för bland annat Nickelodeon-galan Kids Choice Awards och Guldtuben. Han är ständigt aktuell i humorpodcasten Frågar åt en kompis samt syns även i serien Entreprenörerna på Viafree.   

LEIF ERIKSSON och MARTIN SVENSSON är båda författare till en rad bästsäljande biografier. Här arbetar de för första gången ihop med HENRIK JOHNSSON, som bland mycket annat producerat flera avsnitt av Sommar i P1.

10. Ni vann aldrig : Så tog jag mig levande genom högstadiet  av Lisa Jonsson, Pernilla Karlsson

En berörande och viktig bok om mobbning, utsatthet och att inte få vara den man är.

”Av någon anledning har folk alltid haft svårt för mig.” För den som följer Misslisibell på Youtube eller Instagram kan det tyckas vara ett konstigt uttalande. I sociala medier syns ju en glad och sprallig tjej som sorglöst berättar om allt från smink till godis och sin kärlek till hästar. Men det man inte ser på ytan är det som har präglat Lisa Jonssons liv allra mest, det som gjorde hennes vardag till en plåga under hela högstadiet.

För Lisa var skolan rena helvetet. Ju mer populär hon blev på Youtube, desto värre blev det i vardagen. Utfrysning, skitsnack och näthat blev en daglig verklighet när vännerna plötsligt vände henne ryggen. Det gick så långt att hon fick byta skola – men även där blev det problem. Här berättar Lisa om sin erfarenhet av mobbning och dess konsekvenser, och om hur fansen blev räddningen när allt annat brast.

Hon skriver även om vad mobbning är, om näthat och psykisk ohälsa, samt vad man kan göra om man själv eller ens barn blir utsatt. Boken är faktagranskad av antimobbningsorganisationen Friends.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

info@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL