ANNONS

Sölvesborgs plan oroar Författarförbundet och Biblioteksföreningen

Stadshuset i Sölvesborg. Arkivbild: Johan Nilsson / TT.

Sveriges Författarförbund och Svensk biblioteksförening skriver i en gemensam insändare i Sydöstran att de känner en ”stark oro” över bibliotekens utveckling i Sölvesborg.

I insändaren, som skrivits under av Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll och Svensk Biblioteksförenings ordförande Johanna Hansson, anser författarna att den pågående utvecklingen i Sölvesborg, med en reviderad biblioteksplan, inte går i linje med vad som står i bibliotekslagen.

”Biblioteken ska finnas tillgängliga för alla och verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning”, och ”enligt bibliotekslagen ska biblioteken ägna de nationella minoriteterna särskild uppmärksamhet och det gäller även Sölvesborgs kommun”, står det i insändaren.

”Att Samstyret nu arbetar för att göra begränsningar i folk- och skolbibliotekens uppdrag och mål är i allra högsta grad oroväckande”, heter det i insändaren.

Kritiken kommer efter att Samstyret i kommunen, en koalition bestående av SD, M, KD och lokala Sölvesborg- och Listerpartiet, gjort flera ändringar i den ursprungliga biblioteksplanen.

Bland annat föreslår Samstyret att litteratur framöver inte behöver köpas in till skolbiblioteken på alla elevers modersmål och att det nuvarande samarbetet mellan modersmålslärare och bibliotek stryks.

Fakta: Ny bibliotekspolitik i Sölvesborg

Inte alla elevers modersmål: I kommunens ursprungliga biblioteksplan står det att ”På skolbiblioteken ska finnas litteratur på alla elevers modersmål”. Samstyret har valt att ändra formuleringen till ”På skolbiblioteken ska finnas litteratur på andra språk än svenska”.

Inte söka upp de som talar minoritetsspråk: I den nya planen vill man stryka ett av de tidigare mål man haft för att öka delaktighet när det kommer till bibliotekens utbud. Nu ska man inte längre ”särskilt söka upp prioriterade grupper som till exempel barn och unga och representanter för minoritetsspråken”.

Nej till samarbete: Samarbetet mellan modersmålslärare och bibliotek stryks i nya planen.

Bort med integration: Den tidigare ambitionen att få till samarbeten med studieförbund för att få till verksamhet som ”främjar gemenskap, förståelse och integration” ändras till ”främjar gemenskap, förståelse för varandras olikheter”.

Källa: Ny reviderad biblioteksplan 2019–2022, Sölvesborgs kommun

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL