ANNONS

Författarförbundet fördömer SD Täbys försök att stoppa författarbesök

Författaren Moa-Lina Olbers Croall. Foto: Pressbild Natur & Kultur

I ett uttalande kritiserar Författarförbundet SD Täbys försök att stoppa författaren Moa-Lina Olbers Croalls författarbesök i kommunen.

Igår skrev vi om att kommunpolitikern Steven Jörsäters och SD Täby försökte stoppa författaren Moa-Lina Olbers Croalls författarbesök på Täby bibliotek, på grund av att föredraget bland annat skulle handla om ”normkritik”. Författarbesöket genomfördes dock som planerat.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

I brevet som Steven Jörsäter skrev till kommunen framförde han en önskan om att ”punkter som biblioteksledningen tror kan uppfattas som kontroversiella hädanefter flaggas i god tid och tas upp i KFN”.

Moa-Lina Olbers Croall är medlem i Författarförbundet och förbundet kritiserar i ett uttalande SD Täbys agerande. De skriver i ett pressmeddelande:

”Så kallad ’deplattformering’ är inget nytt fenomen. I flera års tid har aktivister världen över utövat påtryckningar gentemot arrangörer i hopp om att hindra meningsmotståndare att framföra sina åsikter.

Det är ett förfarande som Sveriges Författarförbund generellt tar avstånd från, då våra stadgar säger att förbundet ständigt ska försvara yttrandefriheten och därmed säkerställa rätten till fri debatt.

ANNONS

Vad som i det här fallet är än mer allvarligt är SD Täbys försök att kringgå den kulturpolitiska principen om armlängds avstånd mellan politiker och kulturskapare. Problematiken blir extra tydlig i Jörsäters formulering om att ’tjänstemännen ofta har en synnerligen politisk agenda’.

Sveriges Författarförbund fördömer Steven Jörsäters och SD Täbys försök att stoppa vår medlem Moa-Lina Olbers Croalls författarbesök i kommunen, och inte minst förslaget att låta kommunpolitikerna förhandsgranska bibliotekets programpunkter.”


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se