Författarförbundet fördömer SD Täbys försök att stoppa författarbesök

Författaren Moa-Lina Olbers Croall. Foto: Pressbild Natur & Kultur

I ett uttalande kritiserar Författarförbundet SD Täbys försök att stoppa författaren Moa-Lina Olbers Croalls författarbesök i kommunen.

Igår skrev vi om att kommunpolitikern Steven Jörsäters och SD Täby försökte stoppa författaren Moa-Lina Olbers Croalls författarbesök på Täby bibliotek, på grund av att föredraget bland annat skulle handla om ”normkritik”. Författarbesöket genomfördes dock som planerat.

I brevet som Steven Jörsäter skrev till kommunen framförde han en önskan om att ”punkter som biblioteksledningen tror kan uppfattas som kontroversiella hädanefter flaggas i god tid och tas upp i KFN”.

Moa-Lina Olbers Croall är medlem i Författarförbundet och förbundet kritiserar i ett uttalande SD Täbys agerande. De skriver i ett pressmeddelande:

”Så kallad ’deplattformering’ är inget nytt fenomen. I flera års tid har aktivister världen över utövat påtryckningar gentemot arrangörer i hopp om att hindra meningsmotståndare att framföra sina åsikter.

Det är ett förfarande som Sveriges Författarförbund generellt tar avstånd från, då våra stadgar säger att förbundet ständigt ska försvara yttrandefriheten och därmed säkerställa rätten till fri debatt.

Vad som i det här fallet är än mer allvarligt är SD Täbys försök att kringgå den kulturpolitiska principen om armlängds avstånd mellan politiker och kulturskapare. Problematiken blir extra tydlig i Jörsäters formulering om att ’tjänstemännen ofta har en synnerligen politisk agenda’.

Sveriges Författarförbund fördömer Steven Jörsäters och SD Täbys försök att stoppa vår medlem Moa-Lina Olbers Croalls författarbesök i kommunen, och inte minst förslaget att låta kommunpolitikerna förhandsgranska bibliotekets programpunkter.”

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,