ANNONS

Författarförbundet fördömer SD Täbys försök att stoppa författarbesök

Författaren Moa-Lina Olbers Croall. Foto: Pressbild Natur & Kultur

I ett uttalande kritiserar Författarförbundet SD Täbys försök att stoppa författaren Moa-Lina Olbers Croalls författarbesök i kommunen.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

Igår skrev vi om att kommunpolitikern Steven Jörsäters och SD Täby försökte stoppa författaren Moa-Lina Olbers Croalls författarbesök på Täby bibliotek, på grund av att föredraget bland annat skulle handla om ”normkritik”. Författarbesöket genomfördes dock som planerat.

I brevet som Steven Jörsäter skrev till kommunen framförde han en önskan om att ”punkter som biblioteksledningen tror kan uppfattas som kontroversiella hädanefter flaggas i god tid och tas upp i KFN”.

Moa-Lina Olbers Croall är medlem i Författarförbundet och förbundet kritiserar i ett uttalande SD Täbys agerande. De skriver i ett pressmeddelande:

”Så kallad ’deplattformering’ är inget nytt fenomen. I flera års tid har aktivister världen över utövat påtryckningar gentemot arrangörer i hopp om att hindra meningsmotståndare att framföra sina åsikter.

Det är ett förfarande som Sveriges Författarförbund generellt tar avstånd från, då våra stadgar säger att förbundet ständigt ska försvara yttrandefriheten och därmed säkerställa rätten till fri debatt.

Vad som i det här fallet är än mer allvarligt är SD Täbys försök att kringgå den kulturpolitiska principen om armlängds avstånd mellan politiker och kulturskapare. Problematiken blir extra tydlig i Jörsäters formulering om att ’tjänstemännen ofta har en synnerligen politisk agenda’.

Sveriges Författarförbund fördömer Steven Jörsäters och SD Täbys försök att stoppa vår medlem Moa-Lina Olbers Croalls författarbesök i kommunen, och inte minst förslaget att låta kommunpolitikerna förhandsgranska bibliotekets programpunkter.”

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL