ANNONS

Norska bilderboken Alla räknas av Kristin Roskifte får Nordiska rådets pris

Kristin Roskifte tar emot barn- och ungdomslitteraturpriset under Nordiska Rådets prisutdelning i Stockholms konserthus. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Norskan Kristin Roskifte får Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2019 för bilderboken ”Alla räknas”.

”Ett verk som är annorlunda och enastående i sin genre”, framhåller juryn. Boken, som gavs ut i svensk översättning tidigare i höst, är en myllrande bild- och räknebok där läsaren inbjuds att räkna människor och följa deras historier. Statsminister Stefan Löfven var på plats för att dela ut priset och höll ett tal där han liknade barn- och ungdomsböcker vid magiska världar.

– Jag är helt chockad. Hjärtligt tack till juryn för att de visar att det går att vinna med en räknebok. Det ger mig en otrolig lust att fortsätta utforska räkneboken som berättande medium, sade Kristin Roskifte i sitt tacktal.

ANNONS

Kvällens programledare Jessica Gedin funderade över om det fanns något specifikt nordiskt, men kom inför åsynen av de nominerade fram till ”gudskelov nej”.

– Är vi präglade på vemod och väderlek? När man ser på allt ni som är nominerade har gjort så ser man att det inte alls är så, ni spränger alla gränser och det vi har gemensamt har vi också gemensamt med alla andra, sade hon.

Prisgalan direktsänds i år på SVT Play och hålls i Konserthuset i Stockholm. Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962 med syfte att öka intresset för den nordiska litteraturen och öka den nordiska kulturgemenskapen. Förutom litteraturpriset, som med 350 000 danska kronor är ett av Nordens tyngsta, delas lika stora priser ut i kategorierna barn- och ungdomslitteratur, film, musik och miljö.

Text: Erika Josefsson/TT, Ann Edliden/TT

Om den vinnande boken

Alla räknas

Alla räknas

Tilldelades Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2019!

Fiffig, filosofisk och överraskande räknebok

Dagens Nyheter

Myllande och färgsprakande

Västerbottenkuriren

Till synes en enkel räknebok, men varje sida innehåller så mycket mer och väcker nya frågor. Läs mer »

Fotnot: Två svenska böcker var nominerade till barn- och ungdomspriset:

Lena Ollmark & Per Gustavsson (ill.): Den förskräckliga historien om Lilla Hon. Roman, Lilla Piratförlaget, 2017.

Nina Ivarsson: Risulven Risulven. Roman, Rabén & Sjögren, 2017.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se