Norska bilderboken Alla räknas av Kristin Roskifte får Nordiska rådets pris

Kristin Roskifte tar emot barn- och ungdomslitteraturpriset under Nordiska Rådets prisutdelning i Stockholms konserthus. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Norskan Kristin Roskifte får Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2019 för bilderboken ”Alla räknas”.

”Ett verk som är annorlunda och enastående i sin genre”, framhåller juryn. Boken, som gavs ut i svensk översättning tidigare i höst, är en myllrande bild- och räknebok där läsaren inbjuds att räkna människor och följa deras historier. Statsminister Stefan Löfven var på plats för att dela ut priset och höll ett tal där han liknade barn- och ungdomsböcker vid magiska världar.

– Jag är helt chockad. Hjärtligt tack till juryn för att de visar att det går att vinna med en räknebok. Det ger mig en otrolig lust att fortsätta utforska räkneboken som berättande medium, sade Kristin Roskifte i sitt tacktal.

Kvällens programledare Jessica Gedin funderade över om det fanns något specifikt nordiskt, men kom inför åsynen av de nominerade fram till ”gudskelov nej”.

– Är vi präglade på vemod och väderlek? När man ser på allt ni som är nominerade har gjort så ser man att det inte alls är så, ni spränger alla gränser och det vi har gemensamt har vi också gemensamt med alla andra, sade hon.

Prisgalan direktsänds i år på SVT Play och hålls i Konserthuset i Stockholm. Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962 med syfte att öka intresset för den nordiska litteraturen och öka den nordiska kulturgemenskapen. Förutom litteraturpriset, som med 350 000 danska kronor är ett av Nordens tyngsta, delas lika stora priser ut i kategorierna barn- och ungdomslitteratur, film, musik och miljö.

Text: Erika Josefsson/TT, Ann Edliden/TT

Om den vinnande boken

Alla räknas

Alla räknas

<strong>Tilldelades Nordiska r&aring;dets barn- och ungdomslitteraturpris 2019!</strong>

<blockquote>

Fiffig, filosofisk och &ouml;verraskande r&auml;knebok

Dagens Nyheter

Myllande och f&auml;rgsprakande

V&auml;sterbottenkuriren

Till synes en enkel r&auml;knebok, men varje sida inneh&aring;ller s&aring; mycket mer och v&auml;cker nya fr&aring;gor. Läs mer »

Fotnot: Två svenska böcker var nominerade till barn- och ungdomspriset:

Lena Ollmark & Per Gustavsson (ill.): Den förskräckliga historien om Lilla Hon. Roman, Lilla Piratförlaget, 2017.

Nina Ivarsson: Risulven Risulven. Roman, Rabén & Sjögren, 2017.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,