Akademibokhandeln: Skönt med positiv försäljningsutveckling i fysiska butiker

Maria Edsman, tillträdde som vd för Akademibokhandeln den 14 april 2018 och efterträdde då Maria Hamrefors.

Akademibokhandelns VD Maria Edsman gläds åt en positiv försäljningsutveckling i kedjans fysiska butiker ”givet hur situationen ser ut i stort i svensk detaljhandel”. Samtidigt letar de ny lokal som ersättning för Sergels torg-butiken.

På morgonen idag släppte Akademibokhandelns ägare Volati kvartalsrapporten för juli-sept och vi kunde konstatera att bokhandelskedjan inklusive nätbokhandel ökade försäljningen jämfört med föregående år och dessutom förbättrade resultatet. Men vi passar också på att ställa några snabba frågor till Maria Edsman, VD för Akademibokhandeln.

Hur går det för Bokus Play?
– Det går bra. Vi hade en mycket lyckad sommarkampanj juli-augusti.

Är det fortsatt förskjutning från butik till ehandel?
– Både butik och e-handel har haft en positiv utveckling, men ökningen i e-handeln är större.

Har ni lagt ner/öppnat några butiker under kvartalet eller tagit beslut om några sådana förändringar?
– Vi har inte lagt ner eller öppnat några butiker i kvartal 3. Vi kommer lägga ner Karlskoga i början av nästa år. Vi har även blivit uppsagda från vår butik på Sergels Torg i Stockholm, men vi hoppas på att hitta en ersättningslokal. Vi vill inte minska vårt butiksbestånd i Stockholms City, säger Maria Edsman.

Butiken vid Sergels torg håller dock öppet åtminstone hela året ut. Vi vet att julhandeln är helt avgörande för de flesta bokhandlare. Nu har både Augustpris-nomineringar och Nobelpristagare presenterats. Akademibokhandeln måste vara hyfsat nöjda med Augustprisnomineringar och Nobelpristagare ur perspektivet försäljningspotential?

– Vi har bra känsla inför julhandeln och tycker förutsättningarna är betydligt bättre med två Nobelpris och bättre Augustnomineringar än förra året, säger Maria Edsman och tillägger:

– Vi är mycket nöjda med att ha en positiv försäljningsutveckling i våra fysiska butiker givet hur situationen ser ut i stort i svensk detaljhandel. Det är glädjande att se att satsningar på butikskoncept, kundbemötande och sortimentsutveckling ger positiv effekt.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.