Storytels största ägare säljer aktier värda över 200 Mkr till privatkapitalbolag

Storägare storsäljer i Storytel. Analytikerna är för närvarande positiva till Storytels utveckling och finansiering. Foto: iStock. Bildmontage: Boktugg. (Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln)

Private equity-bolaget Vitruvian Partners köper en större aktiepost av Storytels största ägare, Roxette Photo NV, motsvarande tre procent av bolaget. En post som är värd över 200 Mkr. Aktien rusar på börsen.

Storytelaktien hade en bra utveckling på börsen förra veckan och morgonens besked om att riskkapitalbolaget Vitruvian Partners gör en stor investering spädde på intresset och aktien var ett tag uppe på 129 kr. Redan i somras gick en analytiker ut med köprekommendation och en riktkurs på 144 kr.

Storytel skriver i en pressrelease att det ”oberoende private equity-bolaget Vitruvian Partners (”Vitruvian”) har förvärvat ett aktieblock av Storytels största enskilda aktieägare Roxette Photo NV, som är nära kopplat till Storytels styrelsemedlem Jonas Sjögren. Köpet motsvarar cirka 3% av det totala antalet aktier i Storytel. Roxette Photo NV kvarstår som största aktieägare i Storytel efter affären med en andel på 17%. (…) Vitruvian Partners har starka meriter och erfarenheter av att stödja innovativa och snabbväxande teknologibolag, och kommer att backa upp Storytels internationella expansionsstrategi som minoritetsaktieägare. Vitruvian har en stark närvaro i Norden och kontor i Stockholm.”

Hur mycket Vitruvian har betalat för sina aktier framgår inte av pressreleasen men med nuvarande börskurs på Storytel är aktieposten värd runt 200 Mkr. Hela Storytel värderas i skrivande stund till 6,8 miljarder kronor.

– Storytel välkomnar Vitruvian när vi nu växlar upp, ökar vår globala närvaro och fortsätter att skapa värde – både i vår egen affär och i vardagen för Storytel-kunderna, som växer snabbt i antal. Vi är är också mycket glada att ha med oss Storytels tidiga investerare och högt värderade styrelsemedlem Jonas Sjögren och Roxette Photo som stora aktieägare på vår spännande expansionsresa, säger Storytels grundare och VD, Jonas Tellander i pressmeddelandet.

– Vitruvian Partners är mycket glada för möjligheten att investera i Storytel i en tid när marknaden för spoken word content, i synnerhet ljudboksmarknaden, snabbt närmar sig en ny brytpunkt med accelererande tillväxt. Jonas Tellanders och hans teams helt enastående arbete har gjort Storytel till marknadsledare, och vi ser fram emot ett samarbete där vi kommer att stödja Företaget i nästa spännande utvecklingsfas och där vår expertis och vårt nätverk kommer kunna skapa värde för alla aktieägare under kommande år, säger Vitruvian Partners i ett uttalande.

Storytel är i skrivande stund upp +4,3 procent på börsen.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL