ANNONS

Sara Danius mamma: Hon visade inget utåt

Sara Danius. Arkivbild: Erik Simander/TT.

Sara Danius mamma Anna Wahlgren tackar i ett inlägg på Facebook för det deltagande som strömmat in under helgen efter dotterns bortgång.
”Med all rätt strös lovorden över min äldsta dotter Sara”, skriver hon.

Sara Danius avled natten till lördagen efter en lång tids sjukdom, omgiven av sin familj.

Under lördagen strömmade kondoleanserna in från hela Kultursverige.

– Det är en stor förlust. Jag kommer att minnas henne som en fantastisk forskare och inte minst stilist. Jag har alltid haft stor glädje av alla kontakter med henne. Hon var en kraftfull person som kommer att lämna en stor lucka efter sig, sade Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare, till TT.

Tackar för stödet

Sara Danius mamma, författaren Anna Wahlgren, tackar nu för stödet och lovorden.

”Med all rätt strös lovorden över min äldsta dotter Sara som lämnade oss – och hela Sverige – natten till i går den 12 oktober. Nu är hon död. Bröstcancern spred sig obevekligen. Vi visste alla det senaste halvåret att utgången bara kunde bli en”, skriver Wahlgren i inlägget.

Vidare skriver Wahlgren om dotterns styrka i att, trots sin sjukdom, hålla den inne under tiden som ständig sekreterare och senare ledamot i Svenska Akademien.

”Många visste”

”Under hela sitt makalösa arbete för och representation av Svenska Akademien sedan hon blev invald som ledamot och senare som ständig sekreterare och frontfigur för densamma, undergick hon en mycket tät, krävande, utmattande och tidvis olidlig behandling. Av det visade hon ingenting utåt”.

Wahlgren riktar också en tacksamhet till de som trots allt känt till Danius sjukdomstillstånd, utan att berätta.

”Men självklart var det många som visste, även utanför familjen – inom Akademien inte minst, och även inom pressen. Jag vill som Saras mamma tacka er alla som visste men valde att visa en beundransvärd hänsyn. Tack!” skriver Anna Wahlgren.

Text: Filip Joelsson/TT

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se