ANNONS

Nobelpriset 2019: Om bokhandlarna och ljudbokstjänsterna hade fått välja

Författaren Joyce Carol Oates är en ständig kandidat till Nobelpriset. Hade hon fått det i år hade bokhandlarna jublat eftersom hennes nya bok släpps i dagarna. Foto: Dustin Cohen.

Det kunde ha varit värre. Det är ungefär vad bokhandlarna och de digitala återförsäljarna tänker om valet av Peter Handke och Olga Tokarczuk. Rent kommersiellt hade två kvinnor med nya böcker varit ett bättre val.

Det är svårt men inte omöjligt att förutspå vilka författare som ska få Nobelpriset. Spelbolagen lyckas uppenbarligen hyggligt i sina prognoser även om oddsen på Peter Handke var höga.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

För de svenska förlagen är det svårare. Peter Handke exempelvis, hans senaste bok på svenska är utgiven för 13 år sedan, Don Juan: hans egen berättelse på Albert Bonniers förlag. Den finns inte alls i digitalt format, inte ens som ebok. Men bokhandlarna kan kallt räkna med att det finns nytryck i god tid till julhandeln.

Då är Olga Tokarczuk ett bättre val eftersom ett antal av hennes titlar getts ut på svenska av Ariel förlag (som vi intervjuade förra året i samband med att Olga Tokarczuk fick Man Booker International Prize). Men för bara en månad sedan meddelade Albert Bonniers förlag att de skrivit avtal med henne om att ge ut hennes nya bok Löparna i april 2020 (Rättelse: ny och ny, den kom ut första gången 2007 i Sverige och i pocket så sent som 2016 så rätt ord är nyutgåva). Det är ingen vild gissning att några får jobba övertid med att färdigställa pdf:er så att den kan tryckas och ges ut innan julhandeln är över.

Förhoppningsvis kan också hennes tidigare förlag trycka till nya exemplar av hennes tidigare böcker, som ändå sägs vara hyfsat lättillgängliga för att vara en Nobelpristagare.

Vissa år har eböcker varit räddningen i väntan på tryck. Men ingen av dessa båda författare finns som ebok i skrivande stund, även om de gissningsvis lär dyka upp inom några dagar. För streamingtjänsterna är det då värre att ingen av Nobelpristagarna finns inlästa som ljudböcker. Nu är det väl kanske inte heller litteratur som är helt optimal för audio, men ändå.

ANNONS

Med tanke på att Bonniers sitter på Handkes senaste bok och Tokarczuks ännu inte utkomna så kanske det blir inläsning på Bonnier Audio. Och då är förstås frågan: Läge att släppa dem exklusivt på Bookbeat?

Ur bokhandlarnas perspektiv fanns det två författare som hade varit betydligt bättre val, rent försäljningsmässigt. En som fanns med i spekulationerna detta år och som hade passat in med tanke på debatten som präglat Svenska Akademien: Margaret Atwood. Och en som funnits med som en ständig Nobelpriskandidat: Joyce Carol Oates.

Atwood har precis släppt en ny bok (Gileads döttrar) och är hetare än hetast runtom i världen. Och Oates är ett strå vassare, hennes nya roman Mitt liv som råtta släpptes på svenska igår av HarperCollins och hon medverkar i Skavlan imorgon kväll. Den släpps även som ljudbok samma dag. Men det hade kanske varit för bra för att vara sant. En bokhandlares högsta dröm med den kombinationen, eller hur?

Men nu är det ju ett litterärt pris och inte ett kommersiellt. Även om både Atwood och Oates hade levt upp till båda kriterierna.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se