Jojo Moyes nya roman har ”störande” likheter med en annan författares

Har Jojo Moyes nya roman (till vänster) inspirerats av Kim Michele Richardsons (till höger)? Båda är historiska romaner om de ridande bibliotekarierna i 1930-talets Kentucky. Bakgrundsfoto: iStock.

Författaren Kim Michele Richardson menar att det finns störande likheter mellan hennes och Jojo Moyes nya romaner (som båda är baserade på verkliga händelser). De två förlagen som gett ut böckerna ingår båda i Penguin Random House-koncernen.

Vi har tidigare berättat om Jojo Moyes nya roman The Giver of Stars (Bergens stjärnor) baserad på den verkliga historien om de ridande bibliotekarierna i 1930-talets Kentucky, som även ska filmatiseras.

Nu visar det sig att ytterligare en författare skrivit en historisk roman i samma ämne. I maj släppte Kim Michele Richardson The Book Woman of Troublesome Creek men redan i mars fick hon höra talas om Moyes bok, skriver Buzzfeed News.

I april hörde en bloggare, som fått förhandsexemplar av båda böckerna, av sig till Richardson och menade att det fanns ovanliga likheter mellan de båda romanerna.

Men, det är väl inte så konstigt, invänder du. Det är historiska romaner baserade på verkliga händelser? Men enligt Richardson handlar det om fiktiva inslag i handlingen som hon själv uppfunnit, inte något som funnits i de historiska dokument som båda författarna utan tvekan har utforskat.

Richardsons bok kom ut den 9 maj, Moyes i början av oktober. Men uppenbarligen var Moyes bok färdigskriven innan Richardsons kom ut, så hur skulle hon ha kunnat påverkas av den andra romanen?

Jo, det framgår i Buzzfeed News artikel att Richardson inledde arbetet med research till boken redan 2015 och skickade idén till sin agent i juli 2016. Ett år senare fick hennes agent ett färdigt manus. Detta skickades sedan till ett antal förlag, däribland flera imprints till Penguin Random House, dock inte Pamela Dorman (som ger ut Jojo Moyes). I september 2018 skickades förhandsexemplar till bibliotekarier och bloggare, och sajter som Netgalley och Edelweiss erbjöd sina medlemmar att läsa boken.

Richardson kontaktade redan i augusti sitt förlag Sourcebooks (som otroligt nog har Penguin Random House som 45-procentig delägare sedan maj 2019) och berättade om sina upptäckter. Deras jurister har granskat likheterna i de båda böckerna och menade att det inte fanns anledning att gå vidare.

– Jag har alltid trott att det finns utrymme för mer än en berättelse om de ridande bibliotekarierna här i världen. Dessa häftiga och okända kvinnor förtjänar att hyllas globalt efter 80 år då de bara varit en förbisedd glimt i historien, säger Richardson till Buzzfeed News.

Moyes amerikanska förlag säger till The Bookseller att de har förtroende för Jojo Moyes och att hennes roman är ett helt originellt verk, baserat på omfattande research av Moyes själv.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL